Nedeľa, 24. september, 2023 | Meniny má Ľuboš, Ľubor

Dedinské zabíjačky avizovali blížiace sa Vianoce

Zabíjačka bývala na slovenskej dedine vždy príležitosťou na veľké rodinné stretnutia. Bola spojená s viacerými tradíciami, a tak tvorí obdobie zabíjačiek súčasť kalendára ľudových zvykov. Už krátko po dušičkách, keď sa trochu ochladilo, začínalo obdobie

zabíjačiek. Vrcholili najneskôr týždeň pred Vianocami, aby mali gazdovia dostatok času na zaúdenie klobás. Tie nesmeli na vianočnom stole hojnosti chýbať.

Tradícia zabíjačiek je v mnohom rovnaká dodnes. Jozef Ostrihoň patrí k vyhľadávaným mäsiarom. Pomáhal už pri desiatkach zabíjačiek a presne vie, ktorá rodina má aké zvyky, koľkí sa pri tejto príležitosti zídu a ako dlho im bude trvať práca. „Sám som radšej, keď nás je čím menej, lebo vtedy sa robota rýchlo urobí. Rodinám to však diktovať nemôžem. Často sú to mnohopočetné rodiny a na zabíjačky sa navzájom pozývajú,“ dodáva Ostrihoň.
Na zabíjačku sa treba pripraviť deň dopredu. Vyčistiť nádoby, pripraviť kotle, nabrúsiť nože. Gazdiné si zas zvyknú dopredu navariť ryžu a krúpy, obieliť cesnak a cibuľu.
„Ráno zvyčajne začíname s brieždením, okolo siedmej. Ak ide robota od ruky, do druhej môže byť všetko hotové,“ hovorí mäsiar. Priznáva však, že sa to iba zriedka podarí. Členovia rodiny, ktorí sa dlhšie nevideli, chcú debatovať, potom zasadnú k obedu a chlapi si sem – tam predĺžia deň aj pálenkou. Tvrdia, že je to vynikajúci spaľovač tukov, ktorých je v bravčovom mäse požehnane. Nie vždy dokážu odhadnúť mieru a potom už občas viac prekážajú, ako pomáhajú.
Kým sa podarí brava dostať na lopatky, pod kotlom na dvore už horí oheň. Vody treba v ten deň nahriať mimoriadne veľa. Zabité prasa sa potom vyvesí na biľnicu – ako nazývajú špeciálny hák. Šikovnému mäsiarovi ide štvrtenie rýchlo. Mäsiari nie sú nikdy nadšení, ak je v deň zabíjačky neobvykle teplo. Najviac vítaný je jemný mrazík, pri ktorom zas príliš nekrehnú prsty. „Je dobre, ak mäsko trochu vymrzne. Potom sa dobre spracováva. Ale v silných mrazoch to zas nie je sranda, lebo veľká časť robôt sa robí vonku,“ hovorí Ostrihoň.
Po zabití prasaťa už sú pripravené gazdiné, aby zachytili krv. Zvyčajne do nej hneď pridajú soľ, aby sa nezrazila. V niektorých krajoch z nej robia krvavničky, inde z nej pripravujú praženú špecialitu s rožkami a strúhankou a koreninami.
Nepríjemnej povinnosti – umývania čriev, sa tiež zvyčajne chytajú ženy. Sú vraj precíznejšie ako muži, lebo táto práca si vyžaduje úplnú dôkladnosť. V črevách nesmú ostať žiadne nestrávené zvyšky. Keďže v mnohých rodinách sa s tým už dnes nikomu nechce babrať, črevá si radšej nakúpia a tie zo zabíjačky vyhodia. Správny mäsiar však dokáže zužitkovať úplne všetko. Potom už zvyčajne nastupuje spracovanie mäsa. Zatiaľ čo klobásky, jaternice, či papriková slanina sa robia prakticky na celom Slovensku, iné špeciality majú svoje regionálne zvláštnosti. Tie sa týkajú aj jedál, ktoré sa konzumujú počas zabíjačkového dňa. Pre Turiec bývala príznačná zabíjačková kapustnica, v Liptove kyseľ, inde sa zas varila žobrácka, či ovarová polievka. Na svoje si pred rokmi vždy prišli aj miestni žobráci, ktorým sa vždy niečo z dobrôt ušlo.
Samozrejmosťou je dodnes vytápanie slaniny na škvarky a masť. Je to poriadna drina, lebo ženy hodiny stoja pri rozohriatom sporáku a miešajú obsah veľkého hrnca v ťažkých, mastných výparoch. Ak bolo prasa dobre chované, masti zvyklo byť na pol zimy. V rodinách, kde neobľubujú škvarky, z nich dodnes robia nátierky a paštéty. A aby zabíjačka čo najviac pripomínala rodinnú oslavu, každý účastník si z nej odniesol výslužku ako z poriadnej svadby.
Dodnes si ľudia radi pochutnajú na tradičných jedlách – tlačenke, jaternicovej kaši, či huspenine. Tá sa v čase zabíjačiek pripravuje celkom odlišne ako klasická huspenina, ktorá sa robí takmer výhradne z paprčiek. Zabíjačková huspenina si okrem paprčiek žiada aj rypáčik, chvostík, bravčové kože, mäso z hlavy, alebo krkovičku. Aj keď je takmer isté, že už pri tejto predstave dostávajú zástancovia racionálneho stravovania a vegetariáni žalúdočné kŕče, nemusia zúfať. Väčšina zabíjačkových dobrôt sa dnes už dá zhotoviť aj vo vegetariánskej verzii. Hoci údeniny a ťažké bravčové mäso sa vo všeobecnosti považujú za nepriateľov nášho zdravia – aj tu platí, že všetko treba konzumovať s mierou a nepreháňať. Koniec koncov, pravú zabíjačku vzali v posledných rokoch čiastočne na milosť aj v Českej republike, kde ju roky zatracovali. V porovnaní s rýchlovykŕmenou hydinou vraj konzument vie, že prasa vychované v domácich podmienkach nekŕmia stravou s prímesou antibiotík, či kostnou múčkou. Na to si už každý chovateľ zväčša dáva dobrý pozor. Ak vám prišla v predvianočnom zhodne chuť na niektorú z menej známych zabíjačkových špecialít, ponúkame niekoľko receptov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Žiar

Komerčné články

  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  7. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Hladinka smeruje do Košíc!
  2. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  3. Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní
  4. Tento domáci nápoj vzpruží lepšie než káva, šlofík a energiťák
  5. Geniálne, čo dokáže minca v mrazničke!
  6. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  7. Novesta predstavuje novú kolekciu pre jeseň/zimu 2023
  8. Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu
  1. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 11 316
  2. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 8 643
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 443
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 4 278
  5. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 4 106
  6. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 675
  7. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 235
  8. 50-tisíc dovolenkárov si kúpilo zájazd cez SME 2 267

Blogy SME

  1. Post Bellum SK: Davová psychóza a pogrom v Topoľčanoch
  2. Roman Kebísek: Štefánik našiel na Tahiti zobrazenie rodinky od Gauguina. Možno jeho ženy a syna
  3. Miro Jankes: September (2023)
  4. Otilia Horrocks: Vedela si, Milka, že v Smere 1 a 2 kašľali po celé roky na rodičov/opatrovateľov/ detí so zdravotným postihnutím?
  5. Ivan Mlynár: Progresívne Slovensko vedie dobrý boj.
  6. Juraj Gavora: Lennon alebo Lenin?
  7. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica.
  8. Rado Surovka: Trpaslíci s veľkými egami, ĎAKUJEME.
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 64 062
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 29 042
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 27 041
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 18 932
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 881
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 420
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 362
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 6 700
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Diskusiu vysielame naživo 26. 9. 2023 o 11.00 h.


22. sep

Šikovní majstri z tradičnej pekárne vedia, ako ľuďom ulahodiť.


22. sep
Ilustračná fotografia.

V rámci projektu Závislí na zdraví prinášame sériu príbehov našich čitateľov, ktorým sa podarilo zvíťaziť nad závislosťami.


(red) 20. sep

Diskusiu vysielame v stredu 20. 9. 2023 o 11.00 h.


18. sep

Blogy SME

  1. Post Bellum SK: Davová psychóza a pogrom v Topoľčanoch
  2. Roman Kebísek: Štefánik našiel na Tahiti zobrazenie rodinky od Gauguina. Možno jeho ženy a syna
  3. Miro Jankes: September (2023)
  4. Otilia Horrocks: Vedela si, Milka, že v Smere 1 a 2 kašľali po celé roky na rodičov/opatrovateľov/ detí so zdravotným postihnutím?
  5. Ivan Mlynár: Progresívne Slovensko vedie dobrý boj.
  6. Juraj Gavora: Lennon alebo Lenin?
  7. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica.
  8. Rado Surovka: Trpaslíci s veľkými egami, ĎAKUJEME.
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 64 062
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 29 042
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 27 041
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 18 932
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 881
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 420
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 362
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 6 700
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu