Štvrtok, 21. október, 2021 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Dedinské zabíjačky avizovali blížiace sa Vianoce

Zabíjačka bývala na slovenskej dedine vždy príležitosťou na veľké rodinné stretnutia. Bola spojená s viacerými tradíciami, a tak tvorí obdobie zabíjačiek súčasť kalendára ľudových zvykov. Už krátko po dušičkách, keď sa trochu ochladilo, začínalo obdobie

zabíjačiek. Vrcholili najneskôr týždeň pred Vianocami, aby mali gazdovia dostatok času na zaúdenie klobás. Tie nesmeli na vianočnom stole hojnosti chýbať.

Tradícia zabíjačiek je v mnohom rovnaká dodnes. Jozef Ostrihoň patrí k vyhľadávaným mäsiarom. Pomáhal už pri desiatkach zabíjačiek a presne vie, ktorá rodina má aké zvyky, koľkí sa pri tejto príležitosti zídu a ako dlho im bude trvať práca. „Sám som radšej, keď nás je čím menej, lebo vtedy sa robota rýchlo urobí. Rodinám to však diktovať nemôžem. Často sú to mnohopočetné rodiny a na zabíjačky sa navzájom pozývajú,“ dodáva Ostrihoň.
Na zabíjačku sa treba pripraviť deň dopredu. Vyčistiť nádoby, pripraviť kotle, nabrúsiť nože. Gazdiné si zas zvyknú dopredu navariť ryžu a krúpy, obieliť cesnak a cibuľu.
„Ráno zvyčajne začíname s brieždením, okolo siedmej. Ak ide robota od ruky, do druhej môže byť všetko hotové,“ hovorí mäsiar. Priznáva však, že sa to iba zriedka podarí. Členovia rodiny, ktorí sa dlhšie nevideli, chcú debatovať, potom zasadnú k obedu a chlapi si sem – tam predĺžia deň aj pálenkou. Tvrdia, že je to vynikajúci spaľovač tukov, ktorých je v bravčovom mäse požehnane. Nie vždy dokážu odhadnúť mieru a potom už občas viac prekážajú, ako pomáhajú.
Kým sa podarí brava dostať na lopatky, pod kotlom na dvore už horí oheň. Vody treba v ten deň nahriať mimoriadne veľa. Zabité prasa sa potom vyvesí na biľnicu – ako nazývajú špeciálny hák. Šikovnému mäsiarovi ide štvrtenie rýchlo. Mäsiari nie sú nikdy nadšení, ak je v deň zabíjačky neobvykle teplo. Najviac vítaný je jemný mrazík, pri ktorom zas príliš nekrehnú prsty. „Je dobre, ak mäsko trochu vymrzne. Potom sa dobre spracováva. Ale v silných mrazoch to zas nie je sranda, lebo veľká časť robôt sa robí vonku,“ hovorí Ostrihoň.
Po zabití prasaťa už sú pripravené gazdiné, aby zachytili krv. Zvyčajne do nej hneď pridajú soľ, aby sa nezrazila. V niektorých krajoch z nej robia krvavničky, inde z nej pripravujú praženú špecialitu s rožkami a strúhankou a koreninami.
Nepríjemnej povinnosti – umývania čriev, sa tiež zvyčajne chytajú ženy. Sú vraj precíznejšie ako muži, lebo táto práca si vyžaduje úplnú dôkladnosť. V črevách nesmú ostať žiadne nestrávené zvyšky. Keďže v mnohých rodinách sa s tým už dnes nikomu nechce babrať, črevá si radšej nakúpia a tie zo zabíjačky vyhodia. Správny mäsiar však dokáže zužitkovať úplne všetko. Potom už zvyčajne nastupuje spracovanie mäsa. Zatiaľ čo klobásky, jaternice, či papriková slanina sa robia prakticky na celom Slovensku, iné špeciality majú svoje regionálne zvláštnosti. Tie sa týkajú aj jedál, ktoré sa konzumujú počas zabíjačkového dňa. Pre Turiec bývala príznačná zabíjačková kapustnica, v Liptove kyseľ, inde sa zas varila žobrácka, či ovarová polievka. Na svoje si pred rokmi vždy prišli aj miestni žobráci, ktorým sa vždy niečo z dobrôt ušlo.
Samozrejmosťou je dodnes vytápanie slaniny na škvarky a masť. Je to poriadna drina, lebo ženy hodiny stoja pri rozohriatom sporáku a miešajú obsah veľkého hrnca v ťažkých, mastných výparoch. Ak bolo prasa dobre chované, masti zvyklo byť na pol zimy. V rodinách, kde neobľubujú škvarky, z nich dodnes robia nátierky a paštéty. A aby zabíjačka čo najviac pripomínala rodinnú oslavu, každý účastník si z nej odniesol výslužku ako z poriadnej svadby.
Dodnes si ľudia radi pochutnajú na tradičných jedlách – tlačenke, jaternicovej kaši, či huspenine. Tá sa v čase zabíjačiek pripravuje celkom odlišne ako klasická huspenina, ktorá sa robí takmer výhradne z paprčiek. Zabíjačková huspenina si okrem paprčiek žiada aj rypáčik, chvostík, bravčové kože, mäso z hlavy, alebo krkovičku. Aj keď je takmer isté, že už pri tejto predstave dostávajú zástancovia racionálneho stravovania a vegetariáni žalúdočné kŕče, nemusia zúfať. Väčšina zabíjačkových dobrôt sa dnes už dá zhotoviť aj vo vegetariánskej verzii. Hoci údeniny a ťažké bravčové mäso sa vo všeobecnosti považujú za nepriateľov nášho zdravia – aj tu platí, že všetko treba konzumovať s mierou a nepreháňať. Koniec koncov, pravú zabíjačku vzali v posledných rokoch čiastočne na milosť aj v Českej republike, kde ju roky zatracovali. V porovnaní s rýchlovykŕmenou hydinou vraj konzument vie, že prasa vychované v domácich podmienkach nekŕmia stravou s prímesou antibiotík, či kostnou múčkou. Na to si už každý chovateľ zväčša dáva dobrý pozor. Ak vám prišla v predvianočnom zhodne chuť na niektorú z menej známych zabíjačkových špecialít, ponúkame niekoľko receptov.

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  2. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  3. Šéf Accenture: Nie je nič nezvyčajné, že mám paralelne dva mítingy naraz
  4. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  5. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  6. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  8. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  9. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  10. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  5. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  6. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  7. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  8. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  9. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 23 090
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 121
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 166
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 830
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 821
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 735
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 346
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 122
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 2 908
  10. Bratislavu bude sprevádzať luxus 2 754

Blogy SME

  1. Rudolf Pado: Čo Vlčan netuší alebo vedome ignoruje
  2. INEKO: Koronakríza sa v roku 2020 podpísala pod nárast dlhu miest zo 180 na 197 eur na obyvateľa
  3. Juraj Halička: Supervýkonné a dokonale presné, také sú naše oči
  4. Anna Záhorčáková: Vymysli appku, ktorá zlepší svet!
  5. Miroslav Židek: Čím sú čísla?
  6. Jan Pražák: Budeš se nám starat o dítě, maminko
  7. Samuel Ivančák: Úvaha (nielen) o rozhlasových kvótach
  8. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak anebo sedm pražských zastavení. Dnes první, všehochuť bez ladu a skladu (pragomix).
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 30 990
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 6 395
  3. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 6 339
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 947
  5. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 711
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 674
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 4 746
  8. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 4 476
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Prinášame rozhovor s Michalom Mertinyákom, výkonným riaditeľom Únie ligových klubov, ktorá je strešným orgánom najvyššej futbalovej súťaže


3 h
Makety špakov. Ilustračné foto.

Rozmiestniť ich chce v desiatich lokalitách.


TASR 15 h

V aute sa viezli štyria ľudia.


ROS 20. okt

Dnes v MY Športujeme aj o tom, ako sa darilo mladíkom v kvalifikácii na futbalové ME.


20. okt

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Muža bez respirátora policajti najskôr vyviedli z budovy Klientskeho centra Okresného úradu v Prievidzi a následne ho za pomoci donucovacích prostriedkov spacifikovali. Zatiaľ čo verejnosť postup polície kritizuje, oni sa obhajujú a situáciu vysvetľujú.


20. okt

Môžu sa majitelia bytov brániť pred fajčiarmi na balkónoch? S otázkami sme sa obrátili na právnika, bytového správcu i realitného makléra.


18. okt

Od podelka sa bude najprísnejšími pravidlami riadiť až desať okresov v krajine.


a 1 ďalší 23 h

Zlyhanie softvéru označila za dezinformáciu.


21 h

Blogy SME

  1. Rudolf Pado: Čo Vlčan netuší alebo vedome ignoruje
  2. INEKO: Koronakríza sa v roku 2020 podpísala pod nárast dlhu miest zo 180 na 197 eur na obyvateľa
  3. Juraj Halička: Supervýkonné a dokonale presné, také sú naše oči
  4. Anna Záhorčáková: Vymysli appku, ktorá zlepší svet!
  5. Miroslav Židek: Čím sú čísla?
  6. Jan Pražák: Budeš se nám starat o dítě, maminko
  7. Samuel Ivančák: Úvaha (nielen) o rozhlasových kvótach
  8. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak anebo sedm pražských zastavení. Dnes první, všehochuť bez ladu a skladu (pragomix).
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 30 990
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 6 395
  3. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 6 339
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 947
  5. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 711
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 674
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 4 746
  8. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 4 476
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu