Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Dedinské zabíjačky avizovali blížiace sa Vianoce

Zabíjačka bývala na slovenskej dedine vždy príležitosťou na veľké rodinné stretnutia. Bola spojená s viacerými tradíciami, a tak tvorí obdobie zabíjačiek súčasť kalendára ľudových zvykov. Už krátko po dušičkách, keď sa trochu ochladilo, začínalo obdobie

zabíjačiek. Vrcholili najneskôr týždeň pred Vianocami, aby mali gazdovia dostatok času na zaúdenie klobás. Tie nesmeli na vianočnom stole hojnosti chýbať.

Tradícia zabíjačiek je v mnohom rovnaká dodnes. Jozef Ostrihoň patrí k vyhľadávaným mäsiarom. Pomáhal už pri desiatkach zabíjačiek a presne vie, ktorá rodina má aké zvyky, koľkí sa pri tejto príležitosti zídu a ako dlho im bude trvať práca. „Sám som radšej, keď nás je čím menej, lebo vtedy sa robota rýchlo urobí. Rodinám to však diktovať nemôžem. Často sú to mnohopočetné rodiny a na zabíjačky sa navzájom pozývajú,“ dodáva Ostrihoň.
Na zabíjačku sa treba pripraviť deň dopredu. Vyčistiť nádoby, pripraviť kotle, nabrúsiť nože. Gazdiné si zas zvyknú dopredu navariť ryžu a krúpy, obieliť cesnak a cibuľu.
„Ráno zvyčajne začíname s brieždením, okolo siedmej. Ak ide robota od ruky, do druhej môže byť všetko hotové,“ hovorí mäsiar. Priznáva však, že sa to iba zriedka podarí. Členovia rodiny, ktorí sa dlhšie nevideli, chcú debatovať, potom zasadnú k obedu a chlapi si sem – tam predĺžia deň aj pálenkou. Tvrdia, že je to vynikajúci spaľovač tukov, ktorých je v bravčovom mäse požehnane. Nie vždy dokážu odhadnúť mieru a potom už občas viac prekážajú, ako pomáhajú.
Kým sa podarí brava dostať na lopatky, pod kotlom na dvore už horí oheň. Vody treba v ten deň nahriať mimoriadne veľa. Zabité prasa sa potom vyvesí na biľnicu – ako nazývajú špeciálny hák. Šikovnému mäsiarovi ide štvrtenie rýchlo. Mäsiari nie sú nikdy nadšení, ak je v deň zabíjačky neobvykle teplo. Najviac vítaný je jemný mrazík, pri ktorom zas príliš nekrehnú prsty. „Je dobre, ak mäsko trochu vymrzne. Potom sa dobre spracováva. Ale v silných mrazoch to zas nie je sranda, lebo veľká časť robôt sa robí vonku,“ hovorí Ostrihoň.
Po zabití prasaťa už sú pripravené gazdiné, aby zachytili krv. Zvyčajne do nej hneď pridajú soľ, aby sa nezrazila. V niektorých krajoch z nej robia krvavničky, inde z nej pripravujú praženú špecialitu s rožkami a strúhankou a koreninami.
Nepríjemnej povinnosti – umývania čriev, sa tiež zvyčajne chytajú ženy. Sú vraj precíznejšie ako muži, lebo táto práca si vyžaduje úplnú dôkladnosť. V črevách nesmú ostať žiadne nestrávené zvyšky. Keďže v mnohých rodinách sa s tým už dnes nikomu nechce babrať, črevá si radšej nakúpia a tie zo zabíjačky vyhodia. Správny mäsiar však dokáže zužitkovať úplne všetko. Potom už zvyčajne nastupuje spracovanie mäsa. Zatiaľ čo klobásky, jaternice, či papriková slanina sa robia prakticky na celom Slovensku, iné špeciality majú svoje regionálne zvláštnosti. Tie sa týkajú aj jedál, ktoré sa konzumujú počas zabíjačkového dňa. Pre Turiec bývala príznačná zabíjačková kapustnica, v Liptove kyseľ, inde sa zas varila žobrácka, či ovarová polievka. Na svoje si pred rokmi vždy prišli aj miestni žobráci, ktorým sa vždy niečo z dobrôt ušlo.
Samozrejmosťou je dodnes vytápanie slaniny na škvarky a masť. Je to poriadna drina, lebo ženy hodiny stoja pri rozohriatom sporáku a miešajú obsah veľkého hrnca v ťažkých, mastných výparoch. Ak bolo prasa dobre chované, masti zvyklo byť na pol zimy. V rodinách, kde neobľubujú škvarky, z nich dodnes robia nátierky a paštéty. A aby zabíjačka čo najviac pripomínala rodinnú oslavu, každý účastník si z nej odniesol výslužku ako z poriadnej svadby.
Dodnes si ľudia radi pochutnajú na tradičných jedlách – tlačenke, jaternicovej kaši, či huspenine. Tá sa v čase zabíjačiek pripravuje celkom odlišne ako klasická huspenina, ktorá sa robí takmer výhradne z paprčiek. Zabíjačková huspenina si okrem paprčiek žiada aj rypáčik, chvostík, bravčové kože, mäso z hlavy, alebo krkovičku. Aj keď je takmer isté, že už pri tejto predstave dostávajú zástancovia racionálneho stravovania a vegetariáni žalúdočné kŕče, nemusia zúfať. Väčšina zabíjačkových dobrôt sa dnes už dá zhotoviť aj vo vegetariánskej verzii. Hoci údeniny a ťažké bravčové mäso sa vo všeobecnosti považujú za nepriateľov nášho zdravia – aj tu platí, že všetko treba konzumovať s mierou a nepreháňať. Koniec koncov, pravú zabíjačku vzali v posledných rokoch čiastočne na milosť aj v Českej republike, kde ju roky zatracovali. V porovnaní s rýchlovykŕmenou hydinou vraj konzument vie, že prasa vychované v domácich podmienkach nekŕmia stravou s prímesou antibiotík, či kostnou múčkou. Na to si už každý chovateľ zväčša dáva dobrý pozor. Ak vám prišla v predvianočnom zhodne chuť na niektorú z menej známych zabíjačkových špecialít, ponúkame niekoľko receptov.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 055
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 979
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 074
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 209
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 660
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 331
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 775
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 555
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 272
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 270
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Jelene rušia časť obyvateľov obce. Tí sa sťažujú na hluk

Podľa nich je tento rok situácia zatiaľ najhoršia.

Žiarska nemocnica zatiaľ bez obmedzení. Do štatistík pribudlo úmrtie v Novej Bani

V piatok popoludní bolo v žiarskej nemocnici na COVID pracovisku hospitalizovaných sedem ľudí.

V žiarskej nemocnici bolo v piatok na COVID-oddelení hospitalizovaných sedem pacientov. Ilustračné foto.

Kraj oslovuje zdravotníkov z ambulancií. Koľko ich príde, zatiaľ nevie

Na Orave sa na niektorých testovacích miestach vyskytol problém s nedostatkom zdravotníkov.

Plošné testovanie na koronavírus na Orave.

Obec požiada o výnimku pre školu, žiaci sa bez elektriny nemôžu vzdelávať

Rekonštrukčné práce dvoch vedení vysokého napätia majú trvať ešte niekoľko týždňov.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?