Piatok, 2. december, 2022 | Meniny má Bibiána

Dedinské zabíjačky avizovali blížiace sa Vianoce

Zabíjačka bývala na slovenskej dedine vždy príležitosťou na veľké rodinné stretnutia. Bola spojená s viacerými tradíciami, a tak tvorí obdobie zabíjačiek súčasť kalendára ľudových zvykov. Už krátko po dušičkách, keď sa trochu ochladilo, začínalo obdobie

zabíjačiek. Vrcholili najneskôr týždeň pred Vianocami, aby mali gazdovia dostatok času na zaúdenie klobás. Tie nesmeli na vianočnom stole hojnosti chýbať.

Tradícia zabíjačiek je v mnohom rovnaká dodnes. Jozef Ostrihoň patrí k vyhľadávaným mäsiarom. Pomáhal už pri desiatkach zabíjačiek a presne vie, ktorá rodina má aké zvyky, koľkí sa pri tejto príležitosti zídu a ako dlho im bude trvať práca. „Sám som radšej, keď nás je čím menej, lebo vtedy sa robota rýchlo urobí. Rodinám to však diktovať nemôžem. Často sú to mnohopočetné rodiny a na zabíjačky sa navzájom pozývajú,“ dodáva Ostrihoň.
Na zabíjačku sa treba pripraviť deň dopredu. Vyčistiť nádoby, pripraviť kotle, nabrúsiť nože. Gazdiné si zas zvyknú dopredu navariť ryžu a krúpy, obieliť cesnak a cibuľu.
„Ráno zvyčajne začíname s brieždením, okolo siedmej. Ak ide robota od ruky, do druhej môže byť všetko hotové,“ hovorí mäsiar. Priznáva však, že sa to iba zriedka podarí. Členovia rodiny, ktorí sa dlhšie nevideli, chcú debatovať, potom zasadnú k obedu a chlapi si sem – tam predĺžia deň aj pálenkou. Tvrdia, že je to vynikajúci spaľovač tukov, ktorých je v bravčovom mäse požehnane. Nie vždy dokážu odhadnúť mieru a potom už občas viac prekážajú, ako pomáhajú.
Kým sa podarí brava dostať na lopatky, pod kotlom na dvore už horí oheň. Vody treba v ten deň nahriať mimoriadne veľa. Zabité prasa sa potom vyvesí na biľnicu – ako nazývajú špeciálny hák. Šikovnému mäsiarovi ide štvrtenie rýchlo. Mäsiari nie sú nikdy nadšení, ak je v deň zabíjačky neobvykle teplo. Najviac vítaný je jemný mrazík, pri ktorom zas príliš nekrehnú prsty. „Je dobre, ak mäsko trochu vymrzne. Potom sa dobre spracováva. Ale v silných mrazoch to zas nie je sranda, lebo veľká časť robôt sa robí vonku,“ hovorí Ostrihoň.
Po zabití prasaťa už sú pripravené gazdiné, aby zachytili krv. Zvyčajne do nej hneď pridajú soľ, aby sa nezrazila. V niektorých krajoch z nej robia krvavničky, inde z nej pripravujú praženú špecialitu s rožkami a strúhankou a koreninami.
Nepríjemnej povinnosti – umývania čriev, sa tiež zvyčajne chytajú ženy. Sú vraj precíznejšie ako muži, lebo táto práca si vyžaduje úplnú dôkladnosť. V črevách nesmú ostať žiadne nestrávené zvyšky. Keďže v mnohých rodinách sa s tým už dnes nikomu nechce babrať, črevá si radšej nakúpia a tie zo zabíjačky vyhodia. Správny mäsiar však dokáže zužitkovať úplne všetko. Potom už zvyčajne nastupuje spracovanie mäsa. Zatiaľ čo klobásky, jaternice, či papriková slanina sa robia prakticky na celom Slovensku, iné špeciality majú svoje regionálne zvláštnosti. Tie sa týkajú aj jedál, ktoré sa konzumujú počas zabíjačkového dňa. Pre Turiec bývala príznačná zabíjačková kapustnica, v Liptove kyseľ, inde sa zas varila žobrácka, či ovarová polievka. Na svoje si pred rokmi vždy prišli aj miestni žobráci, ktorým sa vždy niečo z dobrôt ušlo.
Samozrejmosťou je dodnes vytápanie slaniny na škvarky a masť. Je to poriadna drina, lebo ženy hodiny stoja pri rozohriatom sporáku a miešajú obsah veľkého hrnca v ťažkých, mastných výparoch. Ak bolo prasa dobre chované, masti zvyklo byť na pol zimy. V rodinách, kde neobľubujú škvarky, z nich dodnes robia nátierky a paštéty. A aby zabíjačka čo najviac pripomínala rodinnú oslavu, každý účastník si z nej odniesol výslužku ako z poriadnej svadby.
Dodnes si ľudia radi pochutnajú na tradičných jedlách – tlačenke, jaternicovej kaši, či huspenine. Tá sa v čase zabíjačiek pripravuje celkom odlišne ako klasická huspenina, ktorá sa robí takmer výhradne z paprčiek. Zabíjačková huspenina si okrem paprčiek žiada aj rypáčik, chvostík, bravčové kože, mäso z hlavy, alebo krkovičku. Aj keď je takmer isté, že už pri tejto predstave dostávajú zástancovia racionálneho stravovania a vegetariáni žalúdočné kŕče, nemusia zúfať. Väčšina zabíjačkových dobrôt sa dnes už dá zhotoviť aj vo vegetariánskej verzii. Hoci údeniny a ťažké bravčové mäso sa vo všeobecnosti považujú za nepriateľov nášho zdravia – aj tu platí, že všetko treba konzumovať s mierou a nepreháňať. Koniec koncov, pravú zabíjačku vzali v posledných rokoch čiastočne na milosť aj v Českej republike, kde ju roky zatracovali. V porovnaní s rýchlovykŕmenou hydinou vraj konzument vie, že prasa vychované v domácich podmienkach nekŕmia stravou s prímesou antibiotík, či kostnou múčkou. Na to si už každý chovateľ zväčša dáva dobrý pozor. Ak vám prišla v predvianočnom zhodne chuť na niektorú z menej známych zabíjačkových špecialít, ponúkame niekoľko receptov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná ríša divov Maďarska
  2. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  3. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  4. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  5. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  6. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  7. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  8. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  1. V dôsledku nadmerného užívania alkoholu umiera čoraz viac ľudí
  2. Ikonický projekt Metropolis vyhral CIJ Awards
  3. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  4. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  5. dm a jej zákazníci podporili inštaláciu fotovoltických panelov
  6. Zimná ríša divov Maďarska
  7. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  8. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 11 929
  2. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 4 024
  3. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 3 790
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 3 559
  5. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 3 035
  6. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 849
  7. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 1 711
  8. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj 1 464

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: "Od hlavy ryba smrdí". Obzvlášť tá veľká...
  2. Štefan Vidlár: Vivat vláda
  3. Irena Šimuneková: Szabóova skala
  4. Miriam Studeničová: Nespime! Možno už začalo odpočítavanie!
  5. Ján Škerko: Ak sa neschváli rozpočet, tak nikto nedostane nič
  6. Adam Austera: Je teraz ten správny čas investovať do akcií?
  7. Martin Pekár: Slovenské železnice v Európe
  8. Štefan Vidlár: Žicá virgula
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 242 375
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 569
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 612
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 567
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 5 551
  6. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 529
  7. Post Bellum SK: Bez nohavíc, s krvavými stehnami i nosom musel šliapať po ulici k mame 2 194
  8. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 016
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  6. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Ilustračná fotografia.

Od budúceho roka by mohli platiť desaťnásobne vyššiu daň z nehnuteľností.


TASR 14m
MY | TOP správy z regiónov

Prečítajte si výber TOP správ z regiónov.


3 h

Prvé zmienky o nej sú z 18. storočia.


TASR 1. dec
Ilustračné foto.

Je možné, že skipasy budú drahšie.


TASR 1. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pôvodný vzhľad narušili v minulosti necitlivé stavebné zásahy.


1. dec

HIPEC sa využíva vtedy, keď zlyháva systémová liečba chemoterapiou.


12 h

Slovensko je posledná krajina v rámci Európskej únie, ktorá používa papierové testy.


1. dec

Zadržané osoby skončili v policajnej cele.


6 h

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: "Od hlavy ryba smrdí". Obzvlášť tá veľká...
  2. Štefan Vidlár: Vivat vláda
  3. Irena Šimuneková: Szabóova skala
  4. Miriam Studeničová: Nespime! Možno už začalo odpočítavanie!
  5. Ján Škerko: Ak sa neschváli rozpočet, tak nikto nedostane nič
  6. Adam Austera: Je teraz ten správny čas investovať do akcií?
  7. Martin Pekár: Slovenské železnice v Európe
  8. Štefan Vidlár: Žicá virgula
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 242 375
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 569
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 612
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 5 567
  5. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 5 551
  6. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 529
  7. Post Bellum SK: Bez nohavíc, s krvavými stehnami i nosom musel šliapať po ulici k mame 2 194
  8. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 016
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  6. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu