Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Kvalitný barista musí vedieť o káve všetko

S pomenovaním barista sa Slováci zatiaľ stretávajú zriedka i napriek tomu, že dobrú kávu si s obľubou vychutnáva väčšina z nás. Barista, ako čašník, ktorý sa zaoberá prípravou kávy a jej podávaním, musí vedieť všetko nielen o jej kvalite a druhoch, ale

S pomenovaním barista sa Slováci zatiaľ stretávajú zriedka i napriek tomu, že dobrú kávu si s obľubou vychutnáva väčšina z nás.
Barista, ako čašník, ktorý sa zaoberá prípravou kávy a jej podávaním, musí vedieť všetko nielen o jej kvalite a druhoch, ale aj spôsoboch prípravy, praženia a správneho podávania. V Združenej strednej škole obchodu a služieb v Banskej Štiavnici učia študentov všetkým podrobnostiam pri príprave kávy kaviarenským spôsobom. Pravidelne sa zúčastňujú aj baristických súťaží, prehliadok a prezentácií. Okrem tradičných druhov káv musia vedieť študenti vytvoriť aj vlastný recept kávy, ktorý by porotu oslovil. Hodnotí sa chuť kávy, dekorácia, vôňa a celkový vzhľad. K najúspešnejším školským receptom patrí jahodová káva, ktorá mala na prehliadkach veľký ohlas.
Majster odborného výcviku Michal Sekereš hovorí, že nároky konzumentov na kvalitnú kávu z roka na rok narastajú a treba tomu prispôsobiť aj vedomosti študentov. Kým ešte pred niekoľkými rokmi dokázali ponúknuť reštaurácie iba tureckú, či preso kávu, v súčasnosti býva ponuka mimoriadne bohatá. V špeciálnych kaviarňach sú už schopní pripraviť desiatky druhov káv rôznych chutí a ponuka sa bude ešte rozširovať. „Naši študenti by mali zvládať nielen prípravu základných druhov káv, ale poznajú aj špeciálne receptúry a ďalšie by mali skúšať vytvoriť sami,“ hovorí Michal Sekereš. Musia zvládnuť prípravu lacnejších druhov káv, ale aj naozajstných kávových špecialít. Takou je napríklad káva Jamaica Blue Mountain, ktorej kilogram vyjde takmer na päťtisíc korún. „U nás sa najčastejšie používajú drahšie kávy Arabica, alebo lacnejšie Robusty, či ich zmesi,“ dodal Michal Sekereš.
Študenti sa učia správne kávu zomlieť, dávkovať a pripraviť v kávovare. Mali by presne poznať sirupy, ktoré sa do káv pridávajú, rôzne druhy likérov a vhodné destiláty. Špeciálne sirupy do kávy tiež nie sú lacná záležitosť a treba vedieť, do akej kávy sa ktorý zo sirupov hodí. Rovnako je to u destilátov. „Zväčša sú to koňaky, či brandy. Nemali by mať takú výraznú chuť, ktorá by prerazila chuť kávy,“ tvrdí majster. Nie každý študent má dostatok talentu a zručnosti, aby dokázal vytvoriť vlastné druhy kávy. Aj keď rutine pri príprave klasických druhov kávy sa väčšina študentov naučí, niektorým chýba práve fantázia. Podľa Michala Sekereša však majú aj dosť takých žiakov, ktorí dokážu so svojou kávovou fantáziou zabojovať aj v silnej konkurencii.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 204
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 420
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 776
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 536
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 412
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 234
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 307
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 266
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 178
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 117
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Problém s autovrakmi riešia kontinuálne, ohrozujú aj životné prostredie

Tiež narúšajú vzhľad. Chcú ich preto odstrániť.

Autovraky nie sú žiadnou novinkou.
Ilustračné foto

V základnej škole vzniknú štyri nové centrá učenia

V základnej škole Pavla Križku v Kremnici vzniknú nové odborné učebne.

Ilustračné foto.

Situácia s COVID-19 sa v psychiatrickej nemocnici stabilizovala

Lokálnu epidémiu ochorenia COVID-19, ktorá sa vyskytla v psychiatrickej nemocnici na začiatku decembra, sa podarilo stabilizovať.

Ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

V Topoľčanoch začali s očkovaním

Topoľčianska nemocnica začala s očkovaním svojich zamestnancov. K 15. januáru zaočkovala spolu 320 ľudí – zamestnancov nemocnice a ďalších zdravotníkov z mesta Topoľčany.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?