Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Kvalitný barista musí vedieť o káve všetko

S pomenovaním barista sa Slováci zatiaľ stretávajú zriedka i napriek tomu, že dobrú kávu si s obľubou vychutnáva väčšina z nás. Barista, ako čašník, ktorý sa zaoberá prípravou kávy a jej podávaním, musí vedieť všetko nielen o jej kvalite a druhoch, ale

S pomenovaním barista sa Slováci zatiaľ stretávajú zriedka i napriek tomu, že dobrú kávu si s obľubou vychutnáva väčšina z nás.
Barista, ako čašník, ktorý sa zaoberá prípravou kávy a jej podávaním, musí vedieť všetko nielen o jej kvalite a druhoch, ale aj spôsoboch prípravy, praženia a správneho podávania. V Združenej strednej škole obchodu a služieb v Banskej Štiavnici učia študentov všetkým podrobnostiam pri príprave kávy kaviarenským spôsobom. Pravidelne sa zúčastňujú aj baristických súťaží, prehliadok a prezentácií. Okrem tradičných druhov káv musia vedieť študenti vytvoriť aj vlastný recept kávy, ktorý by porotu oslovil. Hodnotí sa chuť kávy, dekorácia, vôňa a celkový vzhľad. K najúspešnejším školským receptom patrí jahodová káva, ktorá mala na prehliadkach veľký ohlas.
Majster odborného výcviku Michal Sekereš hovorí, že nároky konzumentov na kvalitnú kávu z roka na rok narastajú a treba tomu prispôsobiť aj vedomosti študentov. Kým ešte pred niekoľkými rokmi dokázali ponúknuť reštaurácie iba tureckú, či preso kávu, v súčasnosti býva ponuka mimoriadne bohatá. V špeciálnych kaviarňach sú už schopní pripraviť desiatky druhov káv rôznych chutí a ponuka sa bude ešte rozširovať. „Naši študenti by mali zvládať nielen prípravu základných druhov káv, ale poznajú aj špeciálne receptúry a ďalšie by mali skúšať vytvoriť sami,“ hovorí Michal Sekereš. Musia zvládnuť prípravu lacnejších druhov káv, ale aj naozajstných kávových špecialít. Takou je napríklad káva Jamaica Blue Mountain, ktorej kilogram vyjde takmer na päťtisíc korún. „U nás sa najčastejšie používajú drahšie kávy Arabica, alebo lacnejšie Robusty, či ich zmesi,“ dodal Michal Sekereš.
Študenti sa učia správne kávu zomlieť, dávkovať a pripraviť v kávovare. Mali by presne poznať sirupy, ktoré sa do káv pridávajú, rôzne druhy likérov a vhodné destiláty. Špeciálne sirupy do kávy tiež nie sú lacná záležitosť a treba vedieť, do akej kávy sa ktorý zo sirupov hodí. Rovnako je to u destilátov. „Zväčša sú to koňaky, či brandy. Nemali by mať takú výraznú chuť, ktorá by prerazila chuť kávy,“ tvrdí majster. Nie každý študent má dostatok talentu a zručnosti, aby dokázal vytvoriť vlastné druhy kávy. Aj keď rutine pri príprave klasických druhov kávy sa väčšina študentov naučí, niektorým chýba práve fantázia. Podľa Michala Sekereša však majú aj dosť takých žiakov, ktorí dokážu so svojou kávovou fantáziou zabojovať aj v silnej konkurencii.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 306
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 176
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 805
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 008
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 953
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 006
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 147
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 600
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 513
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 360
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Ilustračné foto

Chodkyňa vošla rovno pred idúce auto

Ženu so zraneniami previezli do nemocnice.

Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Na Slovensku od soboty platí zákaz vychádzania

Oravcom a obyvatelia Bardejovského okresu majú oveľa prísnejšie podmienky pohybu mimo domova ako ostatní Slováci.

Už ste čítali?