Provensálska polievka
V silnom vývare vyvaríme opečenú cibuľu, pór, roztlačené paradajky, strúčik cesnaku, suchú pomarančovú kôru, šalviu, šafran a zemiak.
Závarka: stratené vajíčka, opečený chlieb so strúhaným syrom.
(Stratené vajíčka sa robia tak, že sa vajce vyklopí do hrnčeka, v ktorom sa varí voda zmiešaná s octom. Chvíľu sa povarí a odcedí).
Pečené bravčové karé
Potrebujeme 700 g vykosteného bravčového karé, soľ, hlávku cesnaku, 3 cibule, 0,5 l zeleninového bujónu.
Mäso previažeme niťou, posolíme, vložíme do pekáča, pridáme pokrájaný cesnak a cibuľu, podlejeme bujónom. Prikryjeme. Pečieme asi 50 minút. Počas pečenia mäso obraciame a podlievame šťavou. Odkryjeme a dopečieme do chrumkava.
Zapečené jablká v cestíčku
Z 0,5 l mlieka, 1 vajca, štipky soli a trochy hladkej múky urobíme riedke cesto ako na palacinky. Olúpané jablká pokrájame na čo najtenšie plátky. Plech vymastíme, nalejeme naň polovičku cesta, nahusto obložíme jablkami, posypeme škoricou s cukrom a zalejeme zvyškom cesta. Pokvapkáme rozpusteným maslom, zapečiem doružova vo vopred vyhriatej rúre.