Domáca vegeta
Ak máme v pivnici priveľa zeleniny, ktorá sa nám začína kaziť, môžeme si urobiť výbornú domácu vegetu, je zdravá, chutná, neobsahuje glutasol a môžu ju konzumovať aj vegetariáni.
Potrebujeme: 1 kg mrkvy, 1 kg petržlenu, 0,5 kg cibule. 0,5 kg kalerábu, 0,5 kg zeleru, 0,5 hlávky kelu, pór, cesnak podľa chuti, 0,5 kg soli.
Pokrájanú zeleninu zomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme soľ, dobre premiešame a v tenkej vrstve rozložíme na plechy na pečenie. Necháme usušiť. V rúre môžeme sušiť pri teplote 70 stupňov, dvierka musia byť otvorené, ináč by zelenina zhorela. Na voľnom vzduchu sušíme asi 7 dní. Potom zomelieme na kávovom mlynčeku a naplníme do pohárikov.
Cesnaková vegeta
Očistíme 0,5 kg cesnaku, pridáme mletú červenú papriku a trochu predchádzajúcej zeleninovej zmesi. Všetko dobre premiešame, naplníme do pohárikov. Ak cesnakovú vegetu rozmiešame s trochou oleja a potrieme ňou mäso na pečenie, získame skvelé jedlo.