Vo všetkých regiónoch prebiehajú od predminulého týždňa kontroly najčastejšie konzumovaných potravín v čase sviatkov. Ako uviedol riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Leviciach Ján Števko, pracovníci správy námatkovo kontrolujú tak veľké obchodné reťazce, ako aj maloobchody a prevádzky zamerané na výrobu preferovaných veľkonočných potravín. Medzi ne patria podľa Jána Števka mäso a mäsové výrobky vrátane údenín, mlieko a mliečne výrobky. Kontrolóri sa zameriavajú predovšetkým na zdravotnú nezávadnosť potravín, dátum spotreby, na podmienky ich uskladnenia a dodržiavanie skladových teplôt. Okrem toho odoberajú vzorky na laboratórne vyšetrenia. „Extrémne problémy sa zatiaľ neobjavili. Pri náleze prevládajú bežné problémy ako hygiena predaja a nedodržanie stanovenej chladiarenskej teploty,“ uviedol riaditeľ Ján Števko. Kontrolóri budú v rámci veľkonočnej akcie v teréne do Veľkej noci.
Katarína Kopcsányiová