Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Veľkonočné recepty

Veľkonočný baranček
Suroviny potrebné na prípravu: 150 g masla, 3 lyžice medu, 130 g práškového cukru, 3 žĺtky, na hrot noža soli, 1 balíček vanilínového cukru, 20 g droždia, 350 g polohrubej múky, mlieko, 50 g hrozienok, tuk a jemná strúhanka na vymastenie a vysypanie formy, práškový cukor na posypanie.
Postup: Maslo vymiešame s medom, cukrom, so žĺtkami a soľou, pridáme vanilínový cukor a vykysnutý kvások, ktorý pripravíme z trochy múky, mlieka a droždia. Potom pridáme múku, vlažné mlieko, hrozienka a vypracujeme vláčne cesto. Nalejeme ho do formy vymastenej tukom a vysypanej strúhankou. Prikryjeme druhou časťou formy a upečieme vo vyhriatej rúre. Počas pečenia formu obrátime, aby sa baranček rovnomerne prepiekol. Upečeného barančeka vyklopíme a vychladnutého posypeme práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Veľkonočné praclíky
Suroviny potrebné na prípravu: 1 kg hladkej múky, 5 dcl mlieka, 200 g masla, 1 žĺtok, 40 g droždia, 30 g práškového cukru, 1 žĺtok na potretie, 1 lyžička hrubej soli, 1 lyžička maku, potlčená rasca.
Postup: Múku dva razy preosejeme, pridáme mlieko, maslo, žĺtok a vykysnutý kvások, pripravený z droždia, cukru a trochy mlieka. Vymiesime tuhšie cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu. Potom cesto znova vymiesime, rozdelíme na viac častí a každú rozšúľame na dlhý, tenký šúľok, z ktorého vytvarujeme praclík. Uložíme na vymastený plech, potrieme žĺtkom, osolíme hrubou soľou a posypeme makom alebo potlčenou rascou. Pripravené praclíky necháme kysnúť ešte 30 minút a potom ich upečieme vo vyhriatej rúre.

Plnené vajcia
Suroviny potrebné na prípravu: 4 vajcia uvarené natvrdo, 40 g masla, soľ, 1 lyžička horčice, 1 kápia, zelená petržlenová vňať.
Postup: Vajcia uvarené natvrdo necháme vychladnúť, očistíme a prekrojíme po dĺžke napoly. Žĺtky vyberieme, rozotierame so zmäknutým maslom, soľou, horčicou a dobre vyšľaháme. Pripravenou zmesou naplníme polovičky bielok a ozdobíme pásikmi kápie a zelenou petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäsový chlebíček
Suroviny potrebné na prípravu: 200 g polohrubej múky, jedno vajce, 100 g masla, soľ, jednu až dve lyžice mlieka. Plnka: 150 g mletého bravčového mäsa, 150 g mletého hovädzieho mäsa, jeden rožok, soľ, mleté čierne korenie, nasekanú petržlenovú vňať, majorán, dva strúčiky prelisovaného cesnaku, 80 g mäkkej salámy, 80 g farebných paprík.
Postup: Polohrubú múku zmiešame so zmäknutým maslom, s vajcom a so soľou. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Formu na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme múkou. Časť rozvaľkaného cesta si odložíme a zvyškom vyložíme dno a boky formy. Potom do nej vložíme polovičnú časť mletého mäsa, pridáme kolieska mäkkej salámy, nakrájané farebné papriky a zostávajúcu časť mletého mäsa. Naplnenú formu prikryjeme odloženým cestom a vložíme ju do vyhriatej rúry piecť. Upečené a vychladnuté mäso vyklopíme z formy a podávame.
Plnka: Rožok natrháme na menšie kúsky a zalejeme ho vodou. Mleté bravčové a hovädzie mäso ochutíme soľou, mletým čiernym korením, posekanou petržlenovou vňaťou, majoránom a prelisovaným cesnakom. Pridáme celé vajce, vyžmýkaný rožok a spolupremiešame.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Pomáhajte čítaním
  6. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  3. Pomáhajte čítaním
  4. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  5. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  7. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 29 111
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 471
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 401
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 980
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 855
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 718
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 003
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 817
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 9 965
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 599
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

V Kremnici budú štyri odberné miesta, pomôže aj mestský rozhlas

Pomocnú ruku malo zatiaľ ponúknuť približne 40 ľudí.

Odbery vzoriek na koronavírus. Ilustračné foto.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

V Hliníku nad Hronom ponúklo pomoc už 20 dobrovoľníkov

Pomocných pracovníkov bude treba viac.

Ilustračná fotografia.

Jelene rušia časť obyvateľov obce. Tí sa sťažujú na hluk

Podľa nich je tento rok situácia zatiaľ najhoršia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Už ste čítali?