Veľkonočný baranček
Suroviny potrebné na prípravu: 150 g masla, 3 lyžice medu, 130 g práškového cukru, 3 žĺtky, na hrot noža soli, 1 balíček vanilínového cukru, 20 g droždia, 350 g polohrubej múky, mlieko, 50 g hrozienok, tuk a jemná strúhanka na vymastenie a vysypanie formy, práškový cukor na posypanie.
Postup: Maslo vymiešame s medom, cukrom, so žĺtkami a soľou, pridáme vanilínový cukor a vykysnutý kvások, ktorý pripravíme z trochy múky, mlieka a droždia. Potom pridáme múku, vlažné mlieko, hrozienka a vypracujeme vláčne cesto. Nalejeme ho do formy vymastenej tukom a vysypanej strúhankou. Prikryjeme druhou časťou formy a upečieme vo vyhriatej rúre. Počas pečenia formu obrátime, aby sa baranček rovnomerne prepiekol. Upečeného barančeka vyklopíme a vychladnutého posypeme práškovým cukrom.
Veľkonočné praclíky
Suroviny potrebné na prípravu: 1 kg hladkej múky, 5 dcl mlieka, 200 g masla, 1 žĺtok, 40 g droždia, 30 g práškového cukru, 1 žĺtok na potretie, 1 lyžička hrubej soli, 1 lyžička maku, potlčená rasca.
Postup: Múku dva razy preosejeme, pridáme mlieko, maslo, žĺtok a vykysnutý kvások, pripravený z droždia, cukru a trochy mlieka. Vymiesime tuhšie cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu. Potom cesto znova vymiesime, rozdelíme na viac častí a každú rozšúľame na dlhý, tenký šúľok, z ktorého vytvarujeme praclík. Uložíme na vymastený plech, potrieme žĺtkom, osolíme hrubou soľou a posypeme makom alebo potlčenou rascou. Pripravené praclíky necháme kysnúť ešte 30 minút a potom ich upečieme vo vyhriatej rúre.
Plnené vajcia
Suroviny potrebné na prípravu: 4 vajcia uvarené natvrdo, 40 g masla, soľ, 1 lyžička horčice, 1 kápia, zelená petržlenová vňať.
Postup: Vajcia uvarené natvrdo necháme vychladnúť, očistíme a prekrojíme po dĺžke napoly. Žĺtky vyberieme, rozotierame so zmäknutým maslom, soľou, horčicou a dobre vyšľaháme. Pripravenou zmesou naplníme polovičky bielok a ozdobíme pásikmi kápie a zelenou petržlenovou vňaťou.
Mäsový chlebíček
Suroviny potrebné na prípravu: 200 g polohrubej múky, jedno vajce, 100 g masla, soľ, jednu až dve lyžice mlieka. Plnka: 150 g mletého bravčového mäsa, 150 g mletého hovädzieho mäsa, jeden rožok, soľ, mleté čierne korenie, nasekanú petržlenovú vňať, majorán, dva strúčiky prelisovaného cesnaku, 80 g mäkkej salámy, 80 g farebných paprík.
Postup: Polohrubú múku zmiešame so zmäknutým maslom, s vajcom a so soľou. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Formu na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme múkou. Časť rozvaľkaného cesta si odložíme a zvyškom vyložíme dno a boky formy. Potom do nej vložíme polovičnú časť mletého mäsa, pridáme kolieska mäkkej salámy, nakrájané farebné papriky a zostávajúcu časť mletého mäsa. Naplnenú formu prikryjeme odloženým cestom a vložíme ju do vyhriatej rúry piecť. Upečené a vychladnuté mäso vyklopíme z formy a podávame.
Plnka: Rožok natrháme na menšie kúsky a zalejeme ho vodou. Mleté bravčové a hovädzie mäso ochutíme soľou, mletým čiernym korením, posekanou petržlenovou vňaťou, majoránom a prelisovaným cesnakom. Pridáme celé vajce, vyžmýkaný rožok a spolupremiešame.