Štvrtok, 25. február, 2021 | Meniny má Frederik(a)KrížovkyKrížovky

Veľkonočné recepty

Veľkonočný baranček
Suroviny potrebné na prípravu: 150 g masla, 3 lyžice medu, 130 g práškového cukru, 3 žĺtky, na hrot noža soli, 1 balíček vanilínového cukru, 20 g droždia, 350 g polohrubej múky, mlieko, 50 g hrozienok, tuk a jemná strúhanka na vymastenie a vysypanie formy, práškový cukor na posypanie.
Postup: Maslo vymiešame s medom, cukrom, so žĺtkami a soľou, pridáme vanilínový cukor a vykysnutý kvások, ktorý pripravíme z trochy múky, mlieka a droždia. Potom pridáme múku, vlažné mlieko, hrozienka a vypracujeme vláčne cesto. Nalejeme ho do formy vymastenej tukom a vysypanej strúhankou. Prikryjeme druhou časťou formy a upečieme vo vyhriatej rúre. Počas pečenia formu obrátime, aby sa baranček rovnomerne prepiekol. Upečeného barančeka vyklopíme a vychladnutého posypeme práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Veľkonočné praclíky
Suroviny potrebné na prípravu: 1 kg hladkej múky, 5 dcl mlieka, 200 g masla, 1 žĺtok, 40 g droždia, 30 g práškového cukru, 1 žĺtok na potretie, 1 lyžička hrubej soli, 1 lyžička maku, potlčená rasca.
Postup: Múku dva razy preosejeme, pridáme mlieko, maslo, žĺtok a vykysnutý kvások, pripravený z droždia, cukru a trochy mlieka. Vymiesime tuhšie cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu. Potom cesto znova vymiesime, rozdelíme na viac častí a každú rozšúľame na dlhý, tenký šúľok, z ktorého vytvarujeme praclík. Uložíme na vymastený plech, potrieme žĺtkom, osolíme hrubou soľou a posypeme makom alebo potlčenou rascou. Pripravené praclíky necháme kysnúť ešte 30 minút a potom ich upečieme vo vyhriatej rúre.

Plnené vajcia
Suroviny potrebné na prípravu: 4 vajcia uvarené natvrdo, 40 g masla, soľ, 1 lyžička horčice, 1 kápia, zelená petržlenová vňať.
Postup: Vajcia uvarené natvrdo necháme vychladnúť, očistíme a prekrojíme po dĺžke napoly. Žĺtky vyberieme, rozotierame so zmäknutým maslom, soľou, horčicou a dobre vyšľaháme. Pripravenou zmesou naplníme polovičky bielok a ozdobíme pásikmi kápie a zelenou petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäsový chlebíček
Suroviny potrebné na prípravu: 200 g polohrubej múky, jedno vajce, 100 g masla, soľ, jednu až dve lyžice mlieka. Plnka: 150 g mletého bravčového mäsa, 150 g mletého hovädzieho mäsa, jeden rožok, soľ, mleté čierne korenie, nasekanú petržlenovú vňať, majorán, dva strúčiky prelisovaného cesnaku, 80 g mäkkej salámy, 80 g farebných paprík.
Postup: Polohrubú múku zmiešame so zmäknutým maslom, s vajcom a so soľou. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Formu na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme múkou. Časť rozvaľkaného cesta si odložíme a zvyškom vyložíme dno a boky formy. Potom do nej vložíme polovičnú časť mletého mäsa, pridáme kolieska mäkkej salámy, nakrájané farebné papriky a zostávajúcu časť mletého mäsa. Naplnenú formu prikryjeme odloženým cestom a vložíme ju do vyhriatej rúry piecť. Upečené a vychladnuté mäso vyklopíme z formy a podávame.
Plnka: Rožok natrháme na menšie kúsky a zalejeme ho vodou. Mleté bravčové a hovädzie mäso ochutíme soľou, mletým čiernym korením, posekanou petržlenovou vňaťou, majoránom a prelisovaným cesnakom. Pridáme celé vajce, vyžmýkaný rožok a spolupremiešame.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Získaj náskok pred štartom
  3. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  4. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  5. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte
  6. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  7. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  8. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  9. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  10. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  1. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  2. Dáma s pávím pierkom
  3. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  4. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  5. Získaj náskok pred štartom
  6. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  7. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  8. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  9. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  10. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 19 214
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 11 318
  3. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 9 222
  4. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 818
  5. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 698
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 637
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 246
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 741
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 228
  10. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti 4 833
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Polícia asistuje záchranným zložkám neďaleko Banskej Štiavnice.

3 h
Ilustračné foto.

Mesto Nová Baňa plánuje spoplatniť parkovanie na plochách v lokalite Kohútovo, ktorá sa nachádza v blízkosti turistami vyhľadávaných atrakcií v okolí mesta.

7 h
V nemocnici pomáhajú kňazi i armáda.

Začali s očkovaním pedagogických zamestnancov.

10 h
Primár a diakon Štefan Paľúch.

Lieči telo i dušu. Celibát je preňho darom.

24. feb

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mierne poklesol počet hospitalizovaných v Rooseveltovej nemocnici.

10 h

Kolíziu mal kamión s osobným autom.

9 h

Srdce bývalého rozhodcu, delegáta stretnutí a bývalého dlhoročného predsedu Komisie rozhodcov ObFZ Topoľčany naposledy dotĺklo v stredu vo veku 68 rokov.

13 h

Epidemická situácia sa podľa Krajčího stále zhoršuje.

23. feb

Už ste čítali?