Byť skutočne dobrým si vyžaduje dlhé roky tréningu, neustáleho vzdelávania sa v tejto oblasti a prácu na elegantnom servírovaní rôznych druhov vín. Študenti Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Žiari nad Hronom majú každoročne možnosť absolvovať someliérsky kurz, ktorý ich naučí základy na ktorých môžu ďalej stavať. Jednými z mála študentov, ktorých po absolvovaní tohto kurzu someliérstvo očarilo, sú aj dvaja študenti žiarskej ,,hotelky“ Anton Pajerský a Adam Vrbický. Úspešne ukončili someliérsky kurz a aj napriek malému množstvu skúseností sa odhodlali a prihlásili do someliérskych súťaží, v ktorých reprezentovali svoju školu. ,,Úplne prvá súťaž, na ktorej sme sa zúčastnili, sa konala 15. marca tohto roku v Námestove. Bola to súťaž s názvom Grand prix radošinský klever a organizovala ju Asociácia someliérov Slovenska,“ vysvetľujú začínajúci someliéri. Svoju úspešnosť na tejto súťaži sa nedozvedeli, pretože organizátori vyhlasovali len troch najlepších someliérov a medzi nimi naši chlapci, bohužiaľ, neboli. ,,Druhá a zatiaľ aj posledná súťaž, ktorej sme sa spoločne zúčastnili, sa konala v Piešťanoch 2. a 3. apríla. Súťaž s názvom Mladý someliér organizovala domáca Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera,” prezradili pre My Adam a Anton. ,,Súťaže sa zúčastnili študenti šestnástich škôl zo Slovenska a Čiech,“ pokračujú milovníci kvalitných vín. Náročnosť súťaže spočívala v rozsiahlych celosvetových poznatkoch týkajúcich sa vína a samotná skúška bola rozdelená na tri časti. Prvou časťou bol písomný test, druhou správny výber vína ku konkrétnemu jedlu a zároveň jeho servis a poslednou, treťou, bola degustácia. Nároky na víťaza boli vysoké a naši reprezentanti, žiaľ, neskúsení. ,,Bola to naša druhá súťaž. Spolužiaci z iných škôl boli omnoho ostrieľanejší, pretože podobných súťaží sa už zúčastnili. Ich príprava bola oproti nám zvýhodnená, vedeli, čo ich čaká. Myslíme, že práve na tom sme pohoreli,“ vysvetľujú svoj pohľad na príčiny neúspechu mladí študenti. Sklamaním sa však nenechali odradiť a podobných súťaží sa budú radi naďalej zúčastňovať. Vedomosti a skúsenosti v určitej oblasti z nás robia úspešných. Adam a Anton už potrebné vedomosti na vytúžené úspechy majú...
Autor: Kristína Falťanová