Štvrtok, 9. február, 2023 | Meniny má Zdenko

GASTROFEST 2007 – výnimočný gastronomický zážitok

O týždeň, v dňoch 24. až 26. apríla v čase od 11. do 19. hodiny, sa v Združenej strednej škole hotelových služieb a obchodu v Žiari nad Hronom začne už piaty ročník Gastrofestu. Je to forma praktickej časti maturitnej skúšky študentov študijného odboru ho


Sakura
Vo vietnamskej reštaurácii Sakura sa návštevníci Gastrofestu môžu tešiť na tradičnú hanojskú polievku, jarné závitky s mangom a krevetami, karí kuracie soté s ananásom, tofu s citrónovou trávou, kešu guličku a ryžovú hôrku preliatu karamelovým a kávovým sirupom. Rôznorodý je aj nápojový lístok, v ktorom dominujú predovšetkým čaje – zelený, jazmínový, či čaj ochutený čerešňou sakura. Pod Adrakom sa skrýva zázvorový nápoj, ochutnať budete môcť ananásovú šťavu, slivkové víno alebo víno z lichi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Malecón
V kubánskej reštaurácii sa menu začína studeným predjedlom Ensalada cubana (avokádový šalát), nasleduje banánová polievka Crema de plattana a špecialita kuchyne Enchilado de pescado, čo je biela ryba s fazuľovou ryžou a pikantnou zeleninovou pastou. V ponuke bude aj Cerdo pescado (dusené bravčové karé marinované s pomarančmi a limetkami), či Pollo a la naranja con papas salteades – pečené kura na mäte a víne s pečenými zemiakmi v šupke a citrusovou omáčkou. Ako dezert môžete okoštovať flambovaný banán s cukrom, škoricou a kubánskym rumom. Z miešaných nápojov bude v ponuke Daikiri, Mojito a Margarita.

Bavorský dvor
Nemenej lákavé jedlá bude ponúkať aj bavorská kuchyňa. Začať môžete bavorskou polievkou s celestínskymi rezancami a pokračovať kotletami z Bavorského lesa, vyprážanými rezňami, či špecialitou z Oktoberfestu - vareným údeným bravčovým kolienkom s kyslou dusenou kapustou a žemľovými knedľami. Ako dezert budu v ponuke Bavorské vlny.

SkryťVypnúť reklamu

Palazzo Realle
V talianskej reštaurácii si prídu na svoje predovšetkým milovníci cestovín. Po studenom predjedle Insalata caprese (mozzarela s paradajkami, olivovým olejom a bazalkou) a polievke Minestrone primaverile (z jarnej zeleniny) si môžete pochutnať na špecialite Lasagne al forno (zapekané lasagne s bešamelovou a mäsovou omáčkou) alebo hotovom jedle Gnochi con salsa pomodoro (zemiakové halušky s paradajkovou omáčkou). Objednať si budete môcť Penne con panna prosciutto (varené penne so smotanovo-syrovým krémom a šunkou), Ravioli di margo (varené ravioli plnené špenátom a syrom ricotta s omáčkou z nivy), Risotto al rosmarino (rizoto s rozmarínom a strúhaným parmezánom). Dezertom bude tiramisu.

Bačova koliba
Tentokrát sa študenti pri zostavovaní jedálneho lístka slovenskej kuchyne inšpirovali Horehroním. Do ponuky sa dostali typické jedlá našich starých mám ako kyslá fazuľová polievka s klobásou, horehronská zemiaková baba a, samozrejme, bryndzové halušky. Mäsové pokrmy budú zastúpené duseným bravčovým mäsom s hríbmi a pečeným jahňacím plieckom so zemiakmi alebo knedľami a kyslou kapustou. Slovenský obed môžete ukončiť orechovo-tvarohovou alebo makovo-slivkovou štrúdľou.

SkryťVypnúť reklamu

Royal Fisk
Ak si chcete dobre pochutnať na severských jedlách v príjemnom prostredí severnej exotiky, nezabudnite navštíviť škandinávsku reštauráciu. Ako aperitív vám tu ponúknu brusnicový bozk, pokračovať môžete predjedlom - hriankou s pečeňovou paštétou alebo hráškovou polievkou so šunkou a krutónmi. Gurmáni si potom môžu pochutnať na pstruhovi na mandliach s holandskou omáčkou, špecialite – gratinovanom lososovi na olivovom oleji a bylinkách, či bravčových karbonátkach s paradajkami a bazalkou s varenými alebo švédskymi zemiakmi so strúhankou. Menu môžete ukončiť švédskymi palacinkami plnenými lesnými plodmi a zmrzlinou a všetko zapiť buď čučoriedkovým džúsom alebo Akvavitom.

Zmrzlináreň Kallisto
Sem by mali smerovať kroky všetkých tých, ktorí chcú ochutnať výnimočné zmrzlinové dezerty. Okrem zmrzlinových pohárov, milkshaky a zmrzlinovej kávy budú v ponuke flambované palacinky s vanilkovou zmrzlinou a ananásom, medovo-orechová zmrzlina s malinovým pyré, či zapekaná čokoládová zmrzlina s ovocím.

Vináreň u Hermelína
Ku kvalitným značkovým slovenským vínam tu budú podávať vhodne vybraté jedlá, ktorých súčasťou budú aj syry. Ponúknuť sa budete môcť jemnou syrovou polievkou, pečenými kuracími plátkami s nivovou omáčkou. duseným diviačím stehnom so šípkovou omáčkou, zapekanými zemiakmi so syrom gorgonzola a tvarohovým dezertom.
Ak navštívite Gastrofest s malými deťmi, určite ich zverte animátorom detského kútika, ktorí pre ne pripravili zaujímavý program. A ešte jeden bonbónik, ktorý zaujme predovšetkým ženy. Počas dní Gastrofestu budú môcť využiť až päťdesiatpercentné zľavy v školskom kaderníctve.
Tak príďte a nenechajte si ujsť výnimočný gastronomický zážitok!

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  2. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  3. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  4. SME ženy a Jamie Oliver: Toto menu platí iba vo februári
  5. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  6. Európu sužuje chrípka nebývalých rozmerov. Ako sa chrániť?
  7. INDEX: Prečo stále nemáme diaľnicu do Košíc
  8. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  1. Bezpečnosť pri šoférovaní vychádza z dobrého videnia
  2. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  3. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  4. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  5. SME ženy a Jamie Oliver: Toto menu platí iba vo februári
  6. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí
  7. Na bezpečnom internete záleží
  8. Ako vyzerá inteligentný bytový dom? Tajomstvo je v technológiách
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 4 852
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 4 027
  3. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí 3 367
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu 3 258
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 835
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model 709
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka 685
  8. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 349

Blogy SME

  1. Matúš Lazúr: Teplý obed je mýtus. V bohatom Nórsku deti v škole obed nemajú.
  2. Júlia Piraňa Mikolášiková: Prišiel si pozrieť korupčný prípad Lipšicovho nominanta. Súd mu nariadil sledovať kauzy
  3. Tupou Ceruzou: Norbert Bödör je obžalovaný v ďalšej kauze
  4. Jozef Stasík: EU a roboty
  5. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Tekvica + cuketa v jednom jedle
  6. Marek Mačuha: Falošný poplach - 2. Klimatické modely
  7. Pavel Macko: 8. február - deň, ktorý mal vojsť do dejín.
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Nitrianska Blatnica
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 30 034
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 18 510
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 9 469
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 863
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 611
  6. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 3 374
  7. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete 2 524
  8. Helena Smihulova Laucikova: Predtým ako som zostarla 2 381
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Miernemu svahu sa tešia hlavne rodiny s deťmi a začínajúci lyžiari.

Problémom naďalej zostáva prístupová cesta.


6. feb
MY | TOP správy z regiónov

Pozrite si výber TOP správ z regiónov.


4. feb
Ilustračné foto.

TOP 30 prináša ďalšie výnimočné príbehy.


31. jan
Ján Kožuško, zakladateľ projektu Programko.sk

Na samotných kurzoch sa lektori nevenujú len tematike, na ktorý je workshop zameraný, ale poslucháčov upozorňujú aj na nástrahy internetu. Veď pojem kyberšikana sa v našom slovníku natrvalo usadil. V internetových vodách číhajú na deti rôzne nástrahy.


31. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Matúš Lazúr: Teplý obed je mýtus. V bohatom Nórsku deti v škole obed nemajú.
  2. Júlia Piraňa Mikolášiková: Prišiel si pozrieť korupčný prípad Lipšicovho nominanta. Súd mu nariadil sledovať kauzy
  3. Tupou Ceruzou: Norbert Bödör je obžalovaný v ďalšej kauze
  4. Jozef Stasík: EU a roboty
  5. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Tekvica + cuketa v jednom jedle
  6. Marek Mačuha: Falošný poplach - 2. Klimatické modely
  7. Pavel Macko: 8. február - deň, ktorý mal vojsť do dejín.
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Nitrianska Blatnica
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 30 034
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 18 510
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 9 469
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 863
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 611
  6. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 3 374
  7. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete 2 524
  8. Helena Smihulova Laucikova: Predtým ako som zostarla 2 381
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu