GASTROFEST 2007 – výnimočný gastronomický zážitok

O týždeň, v dňoch 24. až 26. apríla v čase od 11. do 19. hodiny, sa v Združenej strednej škole hotelových služieb a obchodu v Žiari nad Hronom začne už piaty ročník Gastrofestu. Je to forma praktickej časti maturitnej skúšky študentov študijného odboru ho


Sakura
Vo vietnamskej reštaurácii Sakura sa návštevníci Gastrofestu môžu tešiť na tradičnú hanojskú polievku, jarné závitky s mangom a krevetami, karí kuracie soté s ananásom, tofu s citrónovou trávou, kešu guličku a ryžovú hôrku preliatu karamelovým a kávovým sirupom. Rôznorodý je aj nápojový lístok, v ktorom dominujú predovšetkým čaje – zelený, jazmínový, či čaj ochutený čerešňou sakura. Pod Adrakom sa skrýva zázvorový nápoj, ochutnať budete môcť ananásovú šťavu, slivkové víno alebo víno z lichi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Malecón
V kubánskej reštaurácii sa menu začína studeným predjedlom Ensalada cubana (avokádový šalát), nasleduje banánová polievka Crema de plattana a špecialita kuchyne Enchilado de pescado, čo je biela ryba s fazuľovou ryžou a pikantnou zeleninovou pastou. V ponuke bude aj Cerdo pescado (dusené bravčové karé marinované s pomarančmi a limetkami), či Pollo a la naranja con papas salteades – pečené kura na mäte a víne s pečenými zemiakmi v šupke a citrusovou omáčkou. Ako dezert môžete okoštovať flambovaný banán s cukrom, škoricou a kubánskym rumom. Z miešaných nápojov bude v ponuke Daikiri, Mojito a Margarita.

Bavorský dvor
Nemenej lákavé jedlá bude ponúkať aj bavorská kuchyňa. Začať môžete bavorskou polievkou s celestínskymi rezancami a pokračovať kotletami z Bavorského lesa, vyprážanými rezňami, či špecialitou z Oktoberfestu - vareným údeným bravčovým kolienkom s kyslou dusenou kapustou a žemľovými knedľami. Ako dezert budu v ponuke Bavorské vlny.

SkryťVypnúť reklamu

Palazzo Realle
V talianskej reštaurácii si prídu na svoje predovšetkým milovníci cestovín. Po studenom predjedle Insalata caprese (mozzarela s paradajkami, olivovým olejom a bazalkou) a polievke Minestrone primaverile (z jarnej zeleniny) si môžete pochutnať na špecialite Lasagne al forno (zapekané lasagne s bešamelovou a mäsovou omáčkou) alebo hotovom jedle Gnochi con salsa pomodoro (zemiakové halušky s paradajkovou omáčkou). Objednať si budete môcť Penne con panna prosciutto (varené penne so smotanovo-syrovým krémom a šunkou), Ravioli di margo (varené ravioli plnené špenátom a syrom ricotta s omáčkou z nivy), Risotto al rosmarino (rizoto s rozmarínom a strúhaným parmezánom). Dezertom bude tiramisu.

Bačova koliba
Tentokrát sa študenti pri zostavovaní jedálneho lístka slovenskej kuchyne inšpirovali Horehroním. Do ponuky sa dostali typické jedlá našich starých mám ako kyslá fazuľová polievka s klobásou, horehronská zemiaková baba a, samozrejme, bryndzové halušky. Mäsové pokrmy budú zastúpené duseným bravčovým mäsom s hríbmi a pečeným jahňacím plieckom so zemiakmi alebo knedľami a kyslou kapustou. Slovenský obed môžete ukončiť orechovo-tvarohovou alebo makovo-slivkovou štrúdľou.

SkryťVypnúť reklamu

Royal Fisk
Ak si chcete dobre pochutnať na severských jedlách v príjemnom prostredí severnej exotiky, nezabudnite navštíviť škandinávsku reštauráciu. Ako aperitív vám tu ponúknu brusnicový bozk, pokračovať môžete predjedlom - hriankou s pečeňovou paštétou alebo hráškovou polievkou so šunkou a krutónmi. Gurmáni si potom môžu pochutnať na pstruhovi na mandliach s holandskou omáčkou, špecialite – gratinovanom lososovi na olivovom oleji a bylinkách, či bravčových karbonátkach s paradajkami a bazalkou s varenými alebo švédskymi zemiakmi so strúhankou. Menu môžete ukončiť švédskymi palacinkami plnenými lesnými plodmi a zmrzlinou a všetko zapiť buď čučoriedkovým džúsom alebo Akvavitom.

Zmrzlináreň Kallisto
Sem by mali smerovať kroky všetkých tých, ktorí chcú ochutnať výnimočné zmrzlinové dezerty. Okrem zmrzlinových pohárov, milkshaky a zmrzlinovej kávy budú v ponuke flambované palacinky s vanilkovou zmrzlinou a ananásom, medovo-orechová zmrzlina s malinovým pyré, či zapekaná čokoládová zmrzlina s ovocím.

Vináreň u Hermelína
Ku kvalitným značkovým slovenským vínam tu budú podávať vhodne vybraté jedlá, ktorých súčasťou budú aj syry. Ponúknuť sa budete môcť jemnou syrovou polievkou, pečenými kuracími plátkami s nivovou omáčkou. duseným diviačím stehnom so šípkovou omáčkou, zapekanými zemiakmi so syrom gorgonzola a tvarohovým dezertom.
Ak navštívite Gastrofest s malými deťmi, určite ich zverte animátorom detského kútika, ktorí pre ne pripravili zaujímavý program. A ešte jeden bonbónik, ktorý zaujme predovšetkým ženy. Počas dní Gastrofestu budú môcť využiť až päťdesiatpercentné zľavy v školskom kaderníctve.
Tak príďte a nenechajte si ujsť výnimočný gastronomický zážitok!

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žiar

Komerčné články

  1. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  2. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  7. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  1. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  2. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  3. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 876
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 384
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 952
  4. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 644
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 232
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 054
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 018
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 1 825
  1. Elena Antalová: Od zmeny majiteľov tv Barrandov má Jan Musil jednu premiéru denne
  2. Martin Greguš: Petržalská električka: Veľká trať a ešte väčšia trpezlivosť
  3. Ján Karas: Zrkadlo doby, kde statočnosť Viktora a tých, čo nezabudli hovoriť, nezapadá
  4. Tomas Hlavaty: Zachrania nas mimozemstania.
  5. Martin Bača: Franciscvs PP.
  6. Branko Štefanatný: Dávajte si pozor, čo púšťate dnu
  7. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXVII
  8. Vladimír Krátky: Ctrl-C - Ctrl-V a mám napísaný blog .
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 17 788
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 14 323
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 849
  4. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 9 760
  5. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 481
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 476
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 023
  8. Rastislav Puchala: Nie, toto nebolo oslobodenie 4 956
  1. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  2. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  3. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  4. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  5. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  6. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  7. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  8. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Najväčší predajca ojazdených vozidiel na Slovensku vyzýva svojich zákazníkov, aby si pri nákupe automobilu v jeho autocentrách aktívne pýtali individuálne zľavy.


1
Ilustračná fotografia.

Hotová by mohla byť do konca roka.


TASR
Park Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom.

Inšpirácie pre pokojnú prechádzku aj napínavý výlet.


Ilustračné foto

Traja zamrznutí ešte nepovedali posledné slovo.


  1. Elena Antalová: Od zmeny majiteľov tv Barrandov má Jan Musil jednu premiéru denne
  2. Martin Greguš: Petržalská električka: Veľká trať a ešte väčšia trpezlivosť
  3. Ján Karas: Zrkadlo doby, kde statočnosť Viktora a tých, čo nezabudli hovoriť, nezapadá
  4. Tomas Hlavaty: Zachrania nas mimozemstania.
  5. Martin Bača: Franciscvs PP.
  6. Branko Štefanatný: Dávajte si pozor, čo púšťate dnu
  7. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXVII
  8. Vladimír Krátky: Ctrl-C - Ctrl-V a mám napísaný blog .
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 17 788
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 14 323
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 849
  4. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 9 760
  5. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 481
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 476
  7. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 023
  8. Rastislav Puchala: Nie, toto nebolo oslobodenie 4 956
  1. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  2. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  3. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  4. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  5. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  6. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  7. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  8. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu