Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Zúročili vedomosti päťročného štúdia

V priebehu minulého týždňa sa v priestoroch Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu konal piaty ročník praktickej časti maturitnej skúšky s názvom Gastrofest. Je to finálna fáza takmer polročnej intenzívnej prípravy študentov. Počas tejto ve

Kubánska reštaurácia Malegón
,,Moja skupina si vyžrebovala kubánsku kuchyňu. Boli sme dosť vystrašení, pretože bolo ťažké zohnať potrebné informácie a suroviny charakteristické pre túto kuchyňu. Okrem iného to bolo aj finančne náročné,“ vysvetľuje top manažérka Dominika Angelová. Sami by to určite nezvládli, a tak požiadali sponzorov, ktorí im s financovaním projektu pomohli. ,,Túto skúsenosť hodnotím vysoko pozitívne. Je to obrovským prínosom pre mňa, ako aj pre všetkých, ktorí sa na tom podieľali,“ dodala na záver Dominika.
Slovenská reštaurácia
Bačova koliba
,,Boli sme celkom spokojní, že nám pripadla slovenská kuchyňa. Návštevníci Gastrofestu sa s ňou stretli už aj v minulosti. Snažili sme sa priniesť niečo nové a zároveň zostať verní tradíciám,“ hovorí Katarína Števková. Top manažérka Katka prezradila pre MY, že okrem sponzorských darov do projektu vložili aj vlastné vklady. ,,Bola to pre mňa príjemná skúsenosť a tomuto odboru by som sa chcela venovať naďalej,“ prezrádza Katka.
Vináreň u Hermelína
,,Myslím, že som najzodpovednejšia, a preto mi pripadol post top manažérky,” vysvetľuje Eva Jaškovičová. ,,Vináreň mala aj počas minulých ročníkov úspech, takže sme boli radi, že sme si ju vylosovali,“ hovorí spokojne. Na väčší problém pri organizovaní nenarazili, preto to celé hodnotí kladne.
Talianska reštaurácia Palazzo realle
,,K svojej funkcii top manažérky som sa dostala po prehodnotení vedomostí a zručností so svojimi spolužiakmi,“ prezradila Daniela Beňová. Talianska kuchyňa bola pre nich zaujímavá. ,,Tento rok sme do jedálneho lístka nezahrnuli pizzu, ale mali sme veľký výber rôznych druhov cestovín,“ vysvetľuje. ,,Naozaj to nemôžem ohodnotiť inak ako pozitívne. Náš úspech bol prácou všetkých žiakov, ktorí boli zamestnaní v našej reštaurácii.“
Vietnamská reštaurácia Sakura
Monika Čanigová bola top manažérkou reštaurácie Sakura pre jej optimistickú povahu. ,,Mali sme dostatok informácií, vlastných vkladov, sponzorov a úžasný personál,“ nadšene rozpráva Monika. ,,Som naozaj spokojná a dúfam, že budem mať možnosť poďakovať im príjemným spoločným posedením.“
Bavorská reštaurácia
Bavorský dvor
,,Naše funkcie sa delili hlavne podľa zručností,“ vysvetľuje top manažérka Lucia Majsniarová. S prístupom k informáciám nemali problém. Do podnikania vložili vlastné financie a využili aj sponzorské príspevky. ,,Všetkých našich pracovníkov hodnotím kladne. Boli zodpovední a ochotní a vďaka tomu mám pozitívny postoj k celému projektu,“ hodnotí Lucia.
Zmrzlináreň Kalisto
,,Po dohode a zvážení pre a proti sme sa spoločne rozhodli, že top manažérkou budem ja,“ vysvetľuje Danica Šedivcová. ,,Sme hrdí na svoju prácu a mali sme šikovných pomocníkov z nižších ročníkov. Dostatok informácií nám umožnil vybrať pre našich zákazníkov čo najpríťažlivejšie pochúťky,“ pokračuje. „Som rada, že som si na pár dní vyskúšala takúto zodpovednú funkciu.“
Škandinávska reštaurácia
Royal fisk
,,Som vodcovský typ a mám rada veci pod kontrolou, čo ma predurčilo aj na funkciu top manažérky,“ vysvetľuje Kristína Kovalovská. Prezradila, že to bolo náročné hlavne z pohľadu nedostatočného prístupu k potrebným informáciám. ,,Bola to pre mňa hodnotná skúsenosť, pretože by som sa naďalej chcela venovať hotelovému manažmentu.“

Skryť Vypnúť reklamu

Praktickú časť majú úspešne za sebou
Študenti Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu si minulý týždeň vydýchli. Dohromady 55 žiakov, počas troch dní vykonávalo praktickú skúšku zručností potrebných na získanie výučného listu v odboroch kuchár, kuchárka, čašník a servírka. Pred komisiou pozostávajúcej z profesorov a odborných majstrov školy, museli predviesť svoje schopnosti vo flambovaní, tranšírovaní, miešaní šalátov, miešaní nápojov a prípravy menu. Okrem vedomostí a zručností bola potrebná aj istá dávka suverénnosti a elegancie. Nepochybne všetky tieto požiadavky spĺňajú, pretože skúšku úspešne absolvovali.


KRISTÍNA FALŤANOVÁ

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 069
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 619
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 592
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 575
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 8 862
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 719
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 6 233
  8. Po Slovensku na motorke 5 753
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 238
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 5 039
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ilustračné foto.

Na komentovanú prehliadku inovovanej expozície Baníctvo na Slovensku, pozýva verejnosť vo štvrtok o 10. hodine Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici.


TASR 11 h
Ján Mucha v relácii MY športujeme.

Pozrite si exkluzívny rozhovor v relácii MY športujeme.


12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


12 h

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


4 h

Už ste čítali?