Kubánska reštaurácia Malegón
,,Moja skupina si vyžrebovala kubánsku kuchyňu. Boli sme dosť vystrašení, pretože bolo ťažké zohnať potrebné informácie a suroviny charakteristické pre túto kuchyňu. Okrem iného to bolo aj finančne náročné,“ vysvetľuje top manažérka Dominika Angelová. Sami by to určite nezvládli, a tak požiadali sponzorov, ktorí im s financovaním projektu pomohli. ,,Túto skúsenosť hodnotím vysoko pozitívne. Je to obrovským prínosom pre mňa, ako aj pre všetkých, ktorí sa na tom podieľali,“ dodala na záver Dominika.
Slovenská reštaurácia
Bačova koliba
,,Boli sme celkom spokojní, že nám pripadla slovenská kuchyňa. Návštevníci Gastrofestu sa s ňou stretli už aj v minulosti. Snažili sme sa priniesť niečo nové a zároveň zostať verní tradíciám,“ hovorí Katarína Števková. Top manažérka Katka prezradila pre MY, že okrem sponzorských darov do projektu vložili aj vlastné vklady. ,,Bola to pre mňa príjemná skúsenosť a tomuto odboru by som sa chcela venovať naďalej,“ prezrádza Katka.
Vináreň u Hermelína
,,Myslím, že som najzodpovednejšia, a preto mi pripadol post top manažérky,” vysvetľuje Eva Jaškovičová. ,,Vináreň mala aj počas minulých ročníkov úspech, takže sme boli radi, že sme si ju vylosovali,“ hovorí spokojne. Na väčší problém pri organizovaní nenarazili, preto to celé hodnotí kladne.
Talianska reštaurácia Palazzo realle
,,K svojej funkcii top manažérky som sa dostala po prehodnotení vedomostí a zručností so svojimi spolužiakmi,“ prezradila Daniela Beňová. Talianska kuchyňa bola pre nich zaujímavá. ,,Tento rok sme do jedálneho lístka nezahrnuli pizzu, ale mali sme veľký výber rôznych druhov cestovín,“ vysvetľuje. ,,Naozaj to nemôžem ohodnotiť inak ako pozitívne. Náš úspech bol prácou všetkých žiakov, ktorí boli zamestnaní v našej reštaurácii.“
Vietnamská reštaurácia Sakura
Monika Čanigová bola top manažérkou reštaurácie Sakura pre jej optimistickú povahu. ,,Mali sme dostatok informácií, vlastných vkladov, sponzorov a úžasný personál,“ nadšene rozpráva Monika. ,,Som naozaj spokojná a dúfam, že budem mať možnosť poďakovať im príjemným spoločným posedením.“
Bavorská reštaurácia
Bavorský dvor
,,Naše funkcie sa delili hlavne podľa zručností,“ vysvetľuje top manažérka Lucia Majsniarová. S prístupom k informáciám nemali problém. Do podnikania vložili vlastné financie a využili aj sponzorské príspevky. ,,Všetkých našich pracovníkov hodnotím kladne. Boli zodpovední a ochotní a vďaka tomu mám pozitívny postoj k celému projektu,“ hodnotí Lucia.
Zmrzlináreň Kalisto
,,Po dohode a zvážení pre a proti sme sa spoločne rozhodli, že top manažérkou budem ja,“ vysvetľuje Danica Šedivcová. ,,Sme hrdí na svoju prácu a mali sme šikovných pomocníkov z nižších ročníkov. Dostatok informácií nám umožnil vybrať pre našich zákazníkov čo najpríťažlivejšie pochúťky,“ pokračuje. „Som rada, že som si na pár dní vyskúšala takúto zodpovednú funkciu.“
Škandinávska reštaurácia
Royal fisk
,,Som vodcovský typ a mám rada veci pod kontrolou, čo ma predurčilo aj na funkciu top manažérky,“ vysvetľuje Kristína Kovalovská. Prezradila, že to bolo náročné hlavne z pohľadu nedostatočného prístupu k potrebným informáciám. ,,Bola to pre mňa hodnotná skúsenosť, pretože by som sa naďalej chcela venovať hotelovému manažmentu.“
Praktickú časť majú úspešne za sebou
Študenti Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu si minulý týždeň vydýchli. Dohromady 55 žiakov, počas troch dní vykonávalo praktickú skúšku zručností potrebných na získanie výučného listu v odboroch kuchár, kuchárka, čašník a servírka. Pred komisiou pozostávajúcej z profesorov a odborných majstrov školy, museli predviesť svoje schopnosti vo flambovaní, tranšírovaní, miešaní šalátov, miešaní nápojov a prípravy menu. Okrem vedomostí a zručností bola potrebná aj istá dávka suverénnosti a elegancie. Nepochybne všetky tieto požiadavky spĺňajú, pretože skúšku úspešne absolvovali.
KRISTÍNA FALŤANOVÁ