Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Za dva týždne som schudol deväť kilogramov

Peter Antal (31) je ďaľším úspešným reprezentantom nášho mesta a regiónu. Venuje sa kulturistike. Na Majstrovstvách Slovenska začiatkom mája skončil na druhom mieste.

Kedy ste začali s kulturistikou?
Ako 17 - ročný. No vtedy to bolo iba také sporadické. Nemalo to hlavu ani pätu. Išiel som do telocvične, odbúchal si svoje a najedol sa. Bolo to hlavne cestou samoštúdia, pretože vtedy sa ešte nevydávalo veľa časopisov, z ktorých by sa dali čerpať informácie.
Prečo práve kulturistika?
Pretože som bol veľmi chudý. Cvičením moje telo trochu zosilnelo a pribralo. Potom ma to tak chytilo, že som už pri tom zostal.
V akých kategóriách môžete súťažiť?
V športovej kulturistike sú kategórie do 70 kg, do 80 kg a nad 90 kg. Ja súťažím v klasickej kulturistike. V nej sa uplatňuje výškový a váhový pomer. Pri svojej výške 186 cm môžem mať maximálne 92 kg.
Akú životosprávu dodržiavate?
Kulturistika je v podstate životným štýlom. Nehovorím že si niekedy nedám pizzu, alebo niečo podobné, no snažím sa vhodne stravovať. Vždy jem nejaké mäso a proteíny. Dôležitá je pravidelnosť. Napríklad päťkrát za deň. Či je to mimosúťažná príprava alebo súťažná. Pred pretekmi sa sťahujú tuky na minimum a cirkulujú sa sacharidy. Jeden deň sa ich konzumuje viac, druhý menej, kvôli urýchleniu metabolizmu. Pretože diéty sú bežným spôsobom robené tak, že človek obmedzí jedlo, ale telo sa veľmi rýchlo prispôsobí. Dva týždne chudne, ale potom si začne ukladať energiu na to, aby mohlo vôbec existovať. Tieto tzv. sacharidové vlny robíme preto, aby sme telo oklamali. Jeden deň mu dáme veľa a druhý menej, takže metabolizmus je stále nakopnutý, rýchly. Nakoniec sú tuky na minime a sacharidy cirkulujú. Čím bližšie k súťaži, tým viac sa obmedzujú aj spomínané sacharidy. Ku koncu už človek prijíma iba mäso, vodu a zeleninu. Všetko je samozrejme robené na vode, bez tukov. Aj ja som pred poslednými pretekmi jedol pol kila kurčaťa, zeleninu a desať litrov vody. Takto som sa pripravoval desať dní. Za dva týždne som schudol deväť kilogramov. Ale to už bol extrém, pretože som sa rozhodoval či pôjdem do športovej kulturistiky, alebo do klasickej. Či budem súťažiť v ťažkej váhe alebo v klasickej kulturistike. No váha mi stále klesala dolu, tak som sa rozhodol pre klasickú kulturistiku.
Ako dosiahne kulturista takú tmavú farbu, ktorú má počas pretekov?
Používa sa na to špeciálna kulturistická farba, pretože aj keby som bol opálený ako černoch, reflektory na pretekoch sú také silné, že vytiahnú z kože všetku farbu. Táto farba obsahuje aj také blyštiace častice, ktoré sa lesknú a zvýrazňujú svalstvo. Takže pretekár nemusí byť vôbec opálený.
Ktorú partiu tela považujete za najlepšie vypracovanú, a ktorú za najproblematickejšiu?
Tak tá naj bude asi brucho. A najhoršia sú určite lýtka.
Čo plánujete v najbližšej budúcnosti?
Všetko závisí od sponzorov, pretože kulturistika je finančne náročný šport. Najdrahšie sú výživové doplnky. Svoje ambície teraz vkladám skôr do trénerskej činnosti. Mám v príprave dve dievčatá – fitnesky, ktoré sa ukazujú dosť dobre. Jedna z nich bola tretia na ME a druhá bronzová na Slovensku. Obidve sa pripravujú na nomináciu pred MS, ktorá bude na jeseň. Ale keby sa našiel sponzor určite by pre mňa nebola príprava na súťaž žiadnym problémom.

Skryť Vypnúť reklamu


MARCEL POBEŽKA

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 174
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 398
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 328
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 135
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 980
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 909
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 181
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 891
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 691
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 579
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Antigénové testovanie na koronavírus.

Čerstvé výsledky z dnešného testovania.

3 h
Mesto zredukovalo počet odberových miest.

Na testovanie dnes prišlo menej ľudí ako očakávali.

6 h
Na  mieste zasahujú hasiči.

Pri nehode sa zranila jedna osoba.

9 h
Testovanie v Žiari prebieha v plnom prúde.

Mesto bude zajtra redukovať odberné miesta.

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

9 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

11 h

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

22. jan

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

10 h

Už ste čítali?