Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Za dva týždne som schudol deväť kilogramov

Peter Antal (31) je ďaľším úspešným reprezentantom nášho mesta a regiónu. Venuje sa kulturistike. Na Majstrovstvách Slovenska začiatkom mája skončil na druhom mieste.

Kedy ste začali s kulturistikou?
Ako 17 - ročný. No vtedy to bolo iba také sporadické. Nemalo to hlavu ani pätu. Išiel som do telocvične, odbúchal si svoje a najedol sa. Bolo to hlavne cestou samoštúdia, pretože vtedy sa ešte nevydávalo veľa časopisov, z ktorých by sa dali čerpať informácie.
Prečo práve kulturistika?
Pretože som bol veľmi chudý. Cvičením moje telo trochu zosilnelo a pribralo. Potom ma to tak chytilo, že som už pri tom zostal.
V akých kategóriách môžete súťažiť?
V športovej kulturistike sú kategórie do 70 kg, do 80 kg a nad 90 kg. Ja súťažím v klasickej kulturistike. V nej sa uplatňuje výškový a váhový pomer. Pri svojej výške 186 cm môžem mať maximálne 92 kg.
Akú životosprávu dodržiavate?
Kulturistika je v podstate životným štýlom. Nehovorím že si niekedy nedám pizzu, alebo niečo podobné, no snažím sa vhodne stravovať. Vždy jem nejaké mäso a proteíny. Dôležitá je pravidelnosť. Napríklad päťkrát za deň. Či je to mimosúťažná príprava alebo súťažná. Pred pretekmi sa sťahujú tuky na minimum a cirkulujú sa sacharidy. Jeden deň sa ich konzumuje viac, druhý menej, kvôli urýchleniu metabolizmu. Pretože diéty sú bežným spôsobom robené tak, že človek obmedzí jedlo, ale telo sa veľmi rýchlo prispôsobí. Dva týždne chudne, ale potom si začne ukladať energiu na to, aby mohlo vôbec existovať. Tieto tzv. sacharidové vlny robíme preto, aby sme telo oklamali. Jeden deň mu dáme veľa a druhý menej, takže metabolizmus je stále nakopnutý, rýchly. Nakoniec sú tuky na minime a sacharidy cirkulujú. Čím bližšie k súťaži, tým viac sa obmedzujú aj spomínané sacharidy. Ku koncu už človek prijíma iba mäso, vodu a zeleninu. Všetko je samozrejme robené na vode, bez tukov. Aj ja som pred poslednými pretekmi jedol pol kila kurčaťa, zeleninu a desať litrov vody. Takto som sa pripravoval desať dní. Za dva týždne som schudol deväť kilogramov. Ale to už bol extrém, pretože som sa rozhodoval či pôjdem do športovej kulturistiky, alebo do klasickej. Či budem súťažiť v ťažkej váhe alebo v klasickej kulturistike. No váha mi stále klesala dolu, tak som sa rozhodol pre klasickú kulturistiku.
Ako dosiahne kulturista takú tmavú farbu, ktorú má počas pretekov?
Používa sa na to špeciálna kulturistická farba, pretože aj keby som bol opálený ako černoch, reflektory na pretekoch sú také silné, že vytiahnú z kože všetku farbu. Táto farba obsahuje aj také blyštiace častice, ktoré sa lesknú a zvýrazňujú svalstvo. Takže pretekár nemusí byť vôbec opálený.
Ktorú partiu tela považujete za najlepšie vypracovanú, a ktorú za najproblematickejšiu?
Tak tá naj bude asi brucho. A najhoršia sú určite lýtka.
Čo plánujete v najbližšej budúcnosti?
Všetko závisí od sponzorov, pretože kulturistika je finančne náročný šport. Najdrahšie sú výživové doplnky. Svoje ambície teraz vkladám skôr do trénerskej činnosti. Mám v príprave dve dievčatá – fitnesky, ktoré sa ukazujú dosť dobre. Jedna z nich bola tretia na ME a druhá bronzová na Slovensku. Obidve sa pripravujú na nomináciu pred MS, ktorá bude na jeseň. Ale keby sa našiel sponzor určite by pre mňa nebola príprava na súťaž žiadnym problémom.

Skryť Vypnúť reklamu


MARCEL POBEŽKA

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  2. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Aj panelák môže byť Smart
  6. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  7. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  8. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 426
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 993
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 309
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 583
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 560
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 129
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 046
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 687
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 872
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 800
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

V dnešnej časti sa dozviete aj to, ako sa darilo našim hokejistom v zámorí, aký úspech získali naši vodáci a ďalšie atraktívne informácie zo slovenského športu.


17 h
Ilustračná fotografia.

Generálny riaditeľ Milan Veselý o minimálnych kompenzáciách vlády.


17. sep

Chlapec skončil v nemocnici.


ROS 17. sep
Ilustračné foto.

V kremnických školách sa vyskytol covid-19.


SITA 17. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Z miesta činu unikalo biele auto.


14 h

Obnova mosta cez Váh v Hlohovci sa už onedlho rozbehne.


14 h

Priniesť má aj pracovné miesta. Pôjde o jedno z troch moderných stredísk, aké zatiaľ na Slovensku nie sú.


11 h

Epidemická situácia na Liptove sa zhoršuje, oba okresy sú už oranžové.


15 h

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu