Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Ako sa v Leviciach udomácnili šéfovia firiem?

Kto šéfuje zahraničným firmám v levickom priemyselnom parku? Ako si zvykli na Slovensko a Levice, čo sa im páči a čo zase nie? Oslovili sme riaditeľov troch firiem, ktoré pôsobia na Slovensku a v Leviciach majú svoju prevádzku. Na nasledujúce otázky odpo

1. Odkiaľ pochádzate? Čím sa vyznačuje oblasť, z ktorej pochádzate? 2. Ako ste sa dostali do odvetvia, v ktorom pôsobíte, a kedy ste dostali ponuku ísť na Slovensko? 3. Ako dlho pôsobíte na Slovensku a ako dlho ste v Leviciach? 4. Stihli ste za ten čas spoznať našu krajinu a mesto? 5. Na Slovensko ste išli s nejakou predstavou. Ako sa naplnila? 6. Určite ste sa stretli aj s negatívnymi skúsenosťami - akými konkrétne? 7. Čím sa podľa vás Slováci najviac odlišujú od vašich krajanov? 8. Odskúšali ste nejaké národné jedlá? Ako vám chutia? 9. Čo si určite chcete na Slovensku a v okolí Levíc ešte pozrieť? 10. Spoznávate Slovensko sám alebo s rodinou? 11. Kde najradšej trávite dovolenku? Ako bude vyzerať vaša tohtoročná dovolenka? Slovensko spoznáva už desať rokov Per Riese, riaditeľ Nefab Slovakia 1. Žijem a pracujem na Slovensku viac ako desať rokov. Takže môžem povedať, že som skoro polovičný Slovák - teda aspoň moje srdce bije špeciálne pre Slovensko. 2. Všetko to začalo na jar 1996 v jeden piatkový večer, keď mi zazvonil telefón a spýtali sa ma, či mám záujem presťahovať sa na Slovensko. Bol to telefonát od Swedwood - Ikea. A o pár mesiacov neskôr som bol prvý raz v mojej novej práci v Trnave. O niekoľko rokov neskôr som začal pracovať v Malackách. 3. V Leviciach som bol prvý raz v roku 2002, keď som si bol prezrieť okolitú prírodu a hrad. Slovensko je krásna krajina. V roku 2004 som odišiel zo Swedwoodu a začal som viesť Nefab Slovakia, ktorý sa rozhodol postaviť závod v Leviciach. 4. Počas týchto rokov som navštívil veľa miest na Slovensku, takže si myslím, že poznám Slovensko celkom dobre. Som človek, ktorý rád cestuje a spoznáva nových ľudí. 5. Spočiatku bolo Slovensko čierna diera, ale teraz je plné krásnych vecí a nových zážitkov. Niekedy tvrdím, že som mal tú česť byť súčasťou premeny národa do dnešnej podoby. 6. Negatívne skúsenosti, ktoré som nadobudol, po istej dobe nie sú už také negatívne. Ale vždy sa pousmejem, keď si pomyslím na časy, keď som musel ísť na políciu kvôli povoleniu na pobyt. Rok čo rok sa ma pýtali nové a nové otázky, čo bolo dôležité jeden rok, na ten druhý už vôbec nie. Teraz s tým už problémy nemám, keďže mám dlhodobé povolenie. 7. Slováci sú vo všeobecnosti veľmi priateľskí, ale do istej miery do seba uzavretí. Ja som skôr hlučnejší, rád stretávam nové kultúry a ľudí, rád sa učím od iných. Pozvanie na chatu s gulášom a piesňami vám dá do života množstvo nových zážitkov. 8. Mám rád halušky a iné slovenské jedlá, ale myslím si, že niekedy sú trochu príliš mastné. Na polievky sme vo Švédsku úplne zabudli. 9. Na Slovensku sa mi páči Slovenský raj. V okolí Levíc zase nízke kopce, otvorené polia a na jar vzduch plný vôní. Odporúčal som Slovensko aj svojim priateľom – choďte a nebudete sklamaní. 11. Mám starú matku, ktorá žije na severe Švédska. S ňou som sa už dlho nestretol, preto ju pôjdem navštíviť – tentoraz autom. Tiež rád stretnem rodinu a priateľov. Na juhu, v malom mestečku, mám starý dom. Staré domy vždy potrebujú opraviť a namaľovať – tak to chápte, keď ma v auguste uvidíte so zrobenými rukami a farbou vo vlasoch. Slovenské halušky sú vynikajúce Jan Brňák, 39 rokov, riaditeľ levického závodu Alcan 1. Pochádzam z českého Děčína, pre ktorý sú typické pieskovcové skaly, národný park a, samozrejme, lodná doprava. 2. Bolo to na vysokej škole, keď som bol štipendistom. 3. V Leviciach som asi rok. 4. Ani veľmi nie, lebo som stále pracovne zaneprázdnený. Stihol som si pozrieť trochu Levice a bol som na výlete na Sitne. 5. Našiel som tu ústretových ľudí a dobrú kuchyňu. A taktiež dobre naštartovaný proces investícií do priemyselnej výroby. 6. Nie najlepšie na mňa zapôsobila infraštruktúra dopravy a úroveň, kvalita služieb. 7. Myslím, že ničím, sme si veľmi podobní. Napokon naše krajiny tvorili kedysi jeden spoločný štát. 8. V prvom rade som vyskúšal halušky na všetky možné spôsoby. Boli vynikajúce. 9. Lákajú ma hory na severe a kúpeľné mestá. Vo Vysokých Tatrách som ešte nebol, tak by som sa tam chcel určite dostať a vybrať sa na hrebene. Pretože obľubujem turistiku, láka ma tiež Malá Fatra. 10. Sám. 11. Ak mám voľný čas, trávim ho aktívnym spôsobom - na bicykli či na turistike. Páči sa mi Grécko, hlavne jeho ostrovy. Bol som tam trikrát a určite by som sa tam rád vrátil. Tento rok to však nepôjde, ešte stále rozbiehame prevádzku a školíme zamestnancov. Možno budem dovolenkovať v zime. Žil na rovine, preto ho priťahujú hory Rudolf Bakker, 39 rokov, riaditeľ levického závodu Leaf Slovensko 1. Narodil som sa v Holandsku, ale žijem v Seesene, v Nemecku – blízko Hannovera. Typickým pre región, v ktorom žijem, je pohorie Harz. Ponúka množstvo možností počas všetkých ročných období. 2. Študoval som na Poľnohospodárskej univerzite vo Wageningene v Holansku odbor technológia potravín. Táto univerzita je porovnateľná s nitrianskou. Neskôr som asi 15 rokov pracoval v potravinárskom priemysle. Mojou poslednou prácou predtým, ako som sa stal súčasťou Leaf-u, bolo riadenie piatich závodov pre spoločnosť Heinz v Poľsku a Rusku. Práca v Leviciach mi bola ponúknutá 2. januára tohto roku. 3. V Leviciach som začal pracovať 14. mája. 4. Ešte nie, ale Nitra a Bratislava sa už nachádzajú na mojom súkromnom zozname „hitových“ miest. 5. Moje očakávania sú viac ako naplnené. 6. Zatiaľ jedinou negatívnou skúsenosťou bolo vlhké počasie v kombinácii s komármi v mojej hotelovej izbe. 7. Ak porovnám ľudí na Slovensku s ľuďmi v Holandsku, Nemecku, Poľsku a Rusku, myslím si, že Slováci sú celkom optimistickí, žiariví ľudia s vysokým stupňom zodpovednosti. A to je veľmi pozitívne. 8. Vyskúšal som palacinku plnenú štipľavou kuracinou a veľmi mi to chutilo. Ak mám byť úprimný, ešte neviem čo je typická slovenská kuchyňa. 9. Okrem už spomínanej Nitry a Bratislavy by som chcel navštíviť hory – keďže pochádzam z úplne rovinatej krajiny, akou Holandsko určite je, hory ma veľmi priťahujú. Stále čakám na dobrovoľníkov, ktorí by mi to tu poukazovali. 10. Momentálne som na Slovensku sám. Moja rodina - manželka Gerlice, 6-ročný syn Joost, 4-ročná dcéra Ilse, ročný syn Eric a naša 16-ročná mačka Loes - teraz žijú v Nemecku. 11. Predtým, ako som začal pracovať pre LEAF, som so svojou rodinou strávil slnečnú dovolenku v Andalúzii, na juhu Španielka. V tejto etape môjho života je najdôležitejšou časťou dovolenky trávenie času s manželkou a deťmi. Keď deti vyrastú a budeme mať väčšiu voľnosť v cestovaní, tak spolu s manželkou budeme pravdepodobne viac spoznávať nové krajiny. JANA NÉMETHOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 056
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 709
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 241
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 077
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 013
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 694
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 325
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 247
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 232
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 081
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Odberné miesto na covid.

Prišla len polovica ľudí, na ktorých bolo mesto pripravené.

7 h
2. celoplošné testovanie v Banskej Štiavnici.

Od dnes je negatívny test podmienkou.

13 h
Publikácia Zuzany Denkovej.

Kniha je dielom riaditeľky Slovenského banského múzea Zuzany Denkovej.

15 h
Chátrajúca budovy zmrzliny, v ktorej vznikne ekologické komunitné centrum.

Nevyužitý objekt by sa mal stať kontaktným bodom pre rôzne skupiny obyvateľstva.

16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

15 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

20 h

Poradia sa od včera zmenili.

8 h

Už ste čítali?