Písmo:A-|A+
diskusia (0)
„Začínali sme ráno o šiestej. Deň predtým nám päťdesiat žien pomohlo umyť, očistiť a nakrájať všetku zeleninu. Spolu jej bolo dvetisíc kilogramov,“ hovorí
J. Karlík, pričom v ruke drží varechu na miešanie leča dlhú vyše dvoch metrov. Menšia by sa
v obrovskej kotline, ku ktorej sa dostať len po rebríku, utopila.
S myšlienkou pripraviť rekordné množstvo pokrmu sa pohrával už vlani. V júni v Leviciach v tej istej obrej nádobe navaril prvý raz guláš, ktorý sa dostal do Knihy slovenských rekordov. „Na minulom ročníku Paradajkových slávností som sa bol v Šarovciach pozrieť, ako varili lečo v troch menších kotlinách. Natrafil som tu na super starostku, s ktorou som sa dohodol, že sem o rok prídem variť lečo aj ja,“ hovorí kulinársky rekordman. Pretože táto oblasť je úrodná a o zeleninu tu nie je núdza, nebol problém zohnať ani obrovské množstvo surovín. „Do cigánskeho leča, na ktoré som mal pôvodnú receptúru od pôvodných obyvateľov, išlo 250 kilogramov cibule usmaženej na masti, 600 kilogramov rajčín, 50 kilogramov feferónov a 1100 kilogramov papriky. Cigánske lečo je chudobnejšie, nejdú tam ani klobása, ani vajcia,“ prezrádza.
Oheň pod kotlinou rozložili ráno o šiestej. Zovretie vody trvalo osem hodín. „Varenie leča je menej fyzicky náročné ako gulášu, ktorý treba stále miešať. Pozor sme museli dávať, aby sa zelenina nerozvarila,“ porovnáva prípravu dvoch rekordných jedál. Pomoc miestnych obyvateľov pri varení obrovského množstva leča si nevie vynachváliť: „V Šarovciach sme už tretí deň. Do príprav sa zapojila celá dedina. Boli tu už
v pondelok, keď sme žeriavom
z nákladného auta skladali kotlinu. V utorok zase ženy pomáhali od siedmej ráno do štvrtej poobede pripraviť zeleninu. Celý čas tu vládla srdečnosť a humor.“
Rovnaké sympatie myšlienke nezvyčajného rekordu preukázali Šarovčania aj v čase krstu leča. Starostka obce Judita Trníková ho „dochutila“ fľašou šampanského pod dohľadom Igora Svítka z Knihy slovenských rekordov. Potom už mali možnosť ochutnať pravé cigánske lečo, ku ktorému sa minulo 150 pecňov cigánskeho chleba vakarč.
JANA NÉMETHOVÁČlánok pokračuje pod video reklamou