Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Dreveným sudom dáva život

Jeseň je časom zberu plodov našej práce na poliach, záhradách a vinohradoch. Obec Pukanec je výnimočná nielen tým, že tunajší ľudia obrábajú najvyššie položené vinice na Slovensku, ale aj skutočnosťou, že tu žije viacero šikovných remeselníkov vyrábajúcic

Jeho celý život je úzko spätý s drevom. Vyrastal na debnárskom dvore a technológii výroby sudov, kadí, putní a iných drevených výrobkov sa priúčal od detstva. Keďže remeselník Hruškovič žije v rodičovskom dome s dielňou, v ktorej pracoval aj jeho otec, pokračuje v debnárčine a do jej tajov zasväcuje aj mladšiu generáciu. V debnárskej dielni sa zvŕta aj zručný mladý pomocník Richard Lokša, ktorý na sudoch vytvára malé umelecké diela. Kto si prezrie hotové drevené sudy, zistí, že ich výrobcovia majú hlboký cit k drevu a to, čo robia, robia s radosťou. Výroba sudov však nie je jednoduchou záležitosťou. Podľa majstra Hruškoviča samotnému spracovaniu dreva predchádza jeho ťažba. Najvhodnejšia je na Štefana, keď má drevo najmenšiu vlhkosť a je husté. Surové drevo sa hneď štiepa na požadované kusy a ukladá sa do tvaru klietky, kde sa suší podľa vlhkosti jeden až dva roky. „Vyzreté drevo treba hobľovať, štôsať do modly, pucovať a následne skladať do troch radov. Potom sa vkladá do pripravených železných obručí, a aby sa dosiahol požadovaný vydutý tvar suda, v jeho vnútri sa založí oheň. Z vonkajšej strany sa sud vlhčí mokrou handrou,“ prezrádza postup výroby pukanský debnár. Keď zahýnaný sud dosiahne požadovaný tvar, vloží sa do posledných obručí. „Je známe, že sud odovzdáva vínu svoju arómu a chuť. Preto sa sud musí ešte vypáliť, aby sa trieslo obsiahnuté v dreve zmenilo na karamel,” pripomína L. Hruškovič. Nasleduje záverečná fáza výroby, keď majster sud pucuje, drážkuje a prirába dno. Výroba sudov je fyzicky náročná práca, pretože aj v dobe technických vymožeností je potrebné dodržať tradičné výrobné postupy. Ladislav Hruškovič je hrdý na svoje remeslo, ktoré neupadlo do zabudnutia: „Aj preto som sa rozhodol otvoriť svoj dvor pre tých, ktorí majú záujem naživo vidieť, ako vznikajú drevené sudy. Chodím po jarmokoch so sudmi a vo svete človek vidí, aký postoj majú ľudia k remeslu. Inšpiroval som sa nápadom vytvoriť pri dielni kútik pre hostí.” Debnársky dvor Ladislava Hruškoviča sa stal vyhľadávanou atrakciou nielen počas Pukanských remeselníckych trhov, ale návštevníkov tu radi privítajú v ktorýkoľvek deň v roku. Pán Hruškovič sa netají tým, že táto práca ho baví a prináša mu radosť zo spoznávania nových ľudí. Bol by rád, keby sa podľa jeho príkladu odvážilo sebarealizovať viac ľudí z tohto regiónu. Vo svojich podnikateľských začiatkoch vychádzal z myšlienky, že Pukanec je starým banským kráľovským mestom s nádhernou prírodou, banskými pamiatkami a remeselnými dielňami. Obec má všetky predpoklady pre dobrý rozvoj vidieckej turistiky. Stačí mať odvahu a nebáť sa presadiť. ŽOFIA KYSEĽOVÁ

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 377
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 674
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 659
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 600
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 8 107
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 6 987
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 453
  8. Po Slovensku na motorke 5 829
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 244
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 668
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ilustračné foto.

Na komentovanú prehliadku inovovanej expozície Baníctvo na Slovensku, pozýva verejnosť vo štvrtok o 10. hodine Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici.


TASR 14 h
Ján Mucha v relácii MY športujeme.

Pozrite si exkluzívny rozhovor v relácii MY športujeme.


15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


7 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


15 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?