Rekonštruovať existujúce zariadenia školského stravovania alebo zriadiť spoločné vývarovne pre materské školy? Aj touto otázkou sa zaoberali poslanci Mestského zastupiteľstva v Leviciach na októbrovom zasadnutí.
Dôvodom, prečo sa otázka stravovania dostala na program rokovania, je skutočnosť, že technologické vybavenie školských kuchýň je značne zastarané a tým aj poruchové a mnohokrát neopraviteľné. Na ich obnovu by v priebehu dvoch rokov bolo potrebné vynaložiť 14 až 16 miliónov korún. Keďže ich prevádzkovateľom je Mesto Levice, tieto prostriedky by išli z jeho rozpočtu.
Mesto v tomto školskom roku prevádzkuje dvanásť zariadení školského stravovania, ktoré sú súčasťou materských škôl. Celkovo sa v nich stravuje 1038 detí a 148 dospelých stravníkov. V roku 2006 v nich vyrobili 243 400 hlavných jedál. Podľa informácií Juraja Lutovského, vedúceho oddelenia školstva a vzdelávania mestského úradu, v mnohých stravovacích zariadeniach je aj nevyhovujúci a nedostatočný stav kuchynských strojov, poruchové či nefunkčné sú veľkokapacitné zariadenia, riad sa umýva ručne. Vetranie je nefunkčné, čím teplota v kuchyniach v lete neúmerne stúpa, zvyšuje sa vlhkosť a tým aj tvorba plesní. Tieto skutočnosti viedli jeho oddelenie k vypracovaniu návrhu na integráciu zariadení školského stravovania, a to k
1. júlu 2008 alebo 1. januáru 2009. Odporúčajú v ňom vytvorenie centrálnych výrobní jedál pre všetky materské školy a detské jasle, pričom varenie jedál by malo byť sústredené do dvoch výrobní v materských školách na Tekovskej a Dopravnej ulici. Strava by sa vydávala vo všetkých predškolských zariadeniach. Toto riešenie si vyžiada strojné a stavebné investície okolo 14 až 15 miliónov korún, píše sa vo vypracovanom návrhu.
Konvektomaty na prepravu stravy predstavila na zastupiteľstve martinská firma. „Tradičné varnice sú nevyhovujúce, pretože jedlo sa niekoľkokrát prekladá. Výhodou nového systému je, že s jedlom sa nemanipuluje,“ informoval Peter Kašuba. K navrhovanému systému sa vyjadril aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Leviciach. Medzi množstvom požiadaviek, ktoré je potrebné splniť, pripomenul, že vo vývarovni je nutné stavebne oddeliť pomocné prevádzkové priestory, oddeliť pracovné plochy na vykonávanie jednotlivých činností, zabezpečiť hygienicky vyhovujúce a kapacitne postačujúce skladové priestory, pretože v každej z vývarovní by sa malo denne pripravovať tisíc hlavných jedál, desiata a olovrant. Množstvo pripravovaných jedál bude mať vplyv aj na zvýšený pohyb zásobovacích a prepravných vozidiel v areáloch škôlok.
Ako uviedla poslankyňa Alena Frtúsová, tieto požiadavky sú realizovateľné, otázkou je, za akú cenu. Podľa nej predložený odhad nebude celkom dostatočný. Preto navrhla zapracovať požiadavky úradu verejného zdravotníctva a tiež zistiť, koľko by stálo zlepšenie hygienického stavu existujúcich zariadení. Poslanci sa napokon zhodli na tom, že oddelenie školstva dopracuje navrhovanú štúdiu.
JANA NÉMETHOVÁ