Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Majstrovstvu vo výrobe mečov predchádza dlhá a náročná cesta

Juraj Kubinec pochádza z rodiny výrobcov fujár. Na tejto tradícii však nikdy nelipol. Ako chlapca ho fascinovali bojové umenia. Dnes vo svojej dielni na samote vo Svätom Antone vyrába japonské meče.

Podľa jeho slov bol pred rokmi ako väčšina chlapcov. V televízii sledoval každý film z prostredia ázijských bojových umení a sám cvičil karate. Na strednej škole študoval spracúvanie kovov, no nevie presne označiť moment, keď sa pre netradičné hobby, ktoré ho dnes živí, rozhodol. „Pokúšal som sa vyrábať rôzne bojové pomôcky pre svojich priateľov, či pre seba. Čítal som knihy, pozeral filmy. Nadchol som sa pre Japonsko a pre fenomén samurajstva,“ začína rozprávať. Neskôr, po absolvovaní vojny, sa zamestnal ako strážnik v súkromnej firme. Počas dvadsaťštyrihodinových služieb bolo veľa času na premýšľanie. Popritom si v malej vyhni zdokonaľoval svoje kováčske umenie. Z jeho rúk vychádzali menej či viac podarené kusy a on pochopil, že je iba na začiatku. Už vtedy však vedel, že našiel čosi, čomu sa chce venovať intenzívne. V roku 1996 opustil svoje zamestnanie a začal japonské meče vyrábať profesionálne. „Teda aspoň som si myslel, že som profík,“ smeje sa. Ako sám priznal, je pomerne tvrdohlavý, možno aj preto pri svojom remesle zotrval. Predsavzal si, že meče, ktoré vychádzajú z jeho dielne sa musia čo najviac podobať pôvodným vzorom. Podmienkou bolo učiť sa tradičné techniky od majstra.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesta na východ
Juraj sa dostal na konzultáciu k učiteľovi brúsenia z Čiech. Hasuhana Senseiovi, ktorý roky študoval a pracoval priamo v Japonsku. Juraj sa stal jeho osobným žiakom. Bol to on, kto mu sprostredkoval pobyt v japonskej Kodame severne od Tokya u známeho výrobcu čepelí Naohira Senseia. „V tom čase to nebolo také jednoduché. Potreboval som víza a majster, u ktorého som sa mal učiť, musel pred mojím príchodom vybaviť viacero úradných formalít. Neprijímal ma len na štúdium, ale aj do svojho domu, ako je v Japonsku zvykom. Finančne mi pomohli priatelia,“ vysvetľuje okolnosti, za akých odišiel. Keď sa dostal na miesto, uvedomil si, že už nemôže cúvnuť. „No bolo to náročné na psychiku. V jeden deň mi učiteľ ukázal, ako sa ryje žliabok do čepele a druhý som to už musel robiť sám. Je to obrovská zodpovednosť. Žiaci to roky kazia, kým získajú tú správnu techniku. Chyby sa však dajú tolerovať, len kým sú opraviteľné,“ hovorí o náročných začiatkoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Sú to moderní ľudia
Ľudia za výrobou samurajských mečov často hľadajú mýty a legendy, ktoré tejto činnosti dodávajú zvláštne čaro. Juraj to považuje skôr za postoj Európanov, ktorým chýbajú informácie. „Japonskí profesionálni kováči, ktorí sa tomu venujú desiatky rokov, sú zvyčajne veľmi moderní ľudia. Na spoločné stretnutia jazdia v autách, oblečení v oblekoch. Na druhej strane, každá práca má aj svoje duchovné pozadie. Učiteľa som viackrát videl, ako sa pred kalením ocele pomodlil. Mal na to vyhradenú šintoistickú svätyňku. Robil to však v tichosti a súkromí,“ spomína. Vo väčších dielňach niekoľkokrát do roka organizujú ukážky pre verejnosť. Vtedy sa zvyčajne majstri obliekajú do tradičného odevu, aby sprítomnili duchovno a rituály historického remesla divákom.

Skryť Vypnúť reklamu

Učiť iných si zatiaľ netrúfa
Juraj hodnotí desaťmesačný pobyt v Japonsku ako základ pre svoje ďalšie pôsobenie. „Tá krajina ma oslovila. Príroda, atmosféra, ale aj niektoré typické vlastnosti domácich,“ vymenúva.
Priznáva, že na absorbovanie vedomostí je potrebná zmena osobnosti. Keby nebojoval so svojou tvrdohlavosťou, možno by viac vnímal niektoré detaily pri výrobe. Keď bol Juraj zúfalý a žiadal o radu, jeho český učiteľ Hasuhana mu povedal iba „Zmeň sa a pomôže ti to.“ Odvtedy už uplynulo veľa času a Juraj na sebe stále pracuje.
„Raz za mnou prišiel chlapec, aby som ho zasvätil do tajov remesla, no odmietol som ho. Uvedomujem si totiž, že sám mám pred sebou ešte dlhú cestu. Človeku trvá desiatky rokov, kým sa stane majstrom,“ podotkol. Japonsko mu teda ukázalo aj spôsob, ako byť pokorným.

Pre niektorých
je meč splneným snom
Cena japonského meča je vysoká. Dať zaň desiatky tisíc si môžu dovoliť dobre zarábajúci ľudia, alebo tí, ktorí pre splnenie svojej túžby niečo obetujú. Niektorí si na meč sporia roky. „Klienti sú rôzni, každý z nich má konkrétne požiadavky, ktoré sa snažím splniť. Pre všetkých je však meč symbolom. Pre jedného znamená moc, ďalší si ho spája s ideálmi samurajov,“ charakterizuje ľudí, ktorí za ním prichádzajú, aby si splnili svoj sen. Meč sa ako zbraň nepoužíva už ani v Japonsku. Jeho vlastníctvo ale vypovedá o postavení človeka. Je známe, že veľmi dobrými zákazníkmi sú napríklad členovia jakuzy.

Priateľke vyrába dýku
Jurajova partnerka Saša sa často stretáva s prekvapenými pohľadmi, keď sa jej známi dozvedia, čím si Juraj zarába na živobytie. Neraz ju „zasypávajú“ zvedavými otázkami. Ona sama si už zvykla, že Juraj je zádumčivý a v dielni trávi hodiny bez toho, aby potreboval kontakt s okolím. „Raz sa mi stalo, že prešiel popri mne s mečom v ruke a vôbec si ma nevšimol. Bol úplne sústredený na čepeľ, ktorú vytvoril,“ krúti hlavou. V súčasnosti pre ňu Juraj vyrába dýku určenú na obranu. Cestou z ich domčeka na samote vo Svätom Antone na zastávku autobusu ju nedávno vystrašil diviak. Odvtedy sa trochu bojí. Dýka by jej mala pomôcť zbaviť sa strachu. „Zatiaľ ale pracujem len na návrhu,“ upresnil s úsmevom Juraj v závere rozhovoru.


IVA ZIGOVÁ

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 421
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 677
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 668
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 602
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 8 020
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 061
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 419
  8. Po Slovensku na motorke 5 839
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 246
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 621
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ilustračné foto.

Na komentovanú prehliadku inovovanej expozície Baníctvo na Slovensku, pozýva verejnosť vo štvrtok o 10. hodine Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici.


TASR 14 h
Ján Mucha v relácii MY športujeme.

Pozrite si exkluzívny rozhovor v relácii MY športujeme.


16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


8 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


16 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?