Na prelome januára a februára sa v českom Tábore konal už osemnásty ročník Reprezentačných slávností piva. Stretli sa tu milovníci piva z Čiech, Moravy, Slovenska, Poľska a Rakúska.
Súčasťou podujatia bola aj súťaž o ocenenie Česká pivná pečať. Zúčastnilo sa jej 66 pivovarov a 309 pív, ktoré boli posudzované v dvanástich kategóriách. Víťazov vyberala medzinárodná odborná porota pod záštitou Juhočeskej univerzity a expertnej firmy. Po niekoľ-kých dňoch posudzovania sa na stupňoch víťazov objavilo opäť po troch rokoch aj tmavé pivo z Vyhieň. „Ide o významné ocenenie pre náš pivovar a kvalitu slovenského piva, ktoré uspelo v konkurencii veľkých českých spoločností,“ povedala pre MY manažérka exportu pivovaru Magdaléna Gregušová. Dosiahnutý úspech spája vedenie spoločnosti s investíciami do výrobných technológií, ktoré za uplynulých päť rokov presiahli hranicu 140 miliónov.
Turisti v pivovare
Prvé pivo na úpätí štiavnických hôr, v dedinke Vyhne, začali variť mnísi pred viac ako päťsto rokmi. V tom období sa v regióne ťažilo zlato a striebro. Pivo sa tak stalo každodennou súčasťou života baníkov. Aj keď sa počas päťstoročnej histórie v pivovare vystriedalo viacero majiteľov, varilo sa v ňom takmer nepretržite.
Dnes môžu históriu a súčasnosť tradičnej technológie prípravy piva spoznať aj turisti. Vo vyhnianskom pivovare sa pravidelne konajú exkurzie, počas ktorých si môžu záujemcovia prezrieť hlavné časti klasickej výroby tohto zlatého moku - várňu, spilku, pivnice dlhodobého kvasenia, filtrovanie a stáčanie piva. Vyvrcholením návštevy je degustácia vyrobeného nápoja.
(R)