Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Do Vatikánu od neho putoval darček pre pápeža Benedikta XVI.

Hrnčiarstvo má v krvi. Ján Fiala pochádza z rodiny, v ktorej sa toto remeslo dedí z generácie na generáciu. Keď zomrel jeho otec, mal iba pätnásť rokov, no zostala mu po ňom cenná pamiatka. Je ňou starodávna hlinená pec pochádzajúca z čias druhej svetovej

Zdedené náradie mu dáva silu
„V našej rodine sa hrnčiarstvo traduje už asi štvrtú generáciu. Robil to starý otec, jeho otec, aj môj otec. A teraz sa priúča už aj môj osemročný vnuk. Odmalička sa okolo mňa motká,“ hovorí. Keď bol v jeho veku Ján Fiala, zvykol pozorovať pri práci svojho otca. Všímal si pritom jeho majstrovské ťahy, ktoré má dodnes zafixované v hlave. Okrem týchto spomienok mu po ňom zostalo aj náradie. Používa ho dodnes. „Keď s tým robím, cítim, akoby do mňa prechádzala jeho zručnosť. Hoci je to už päťdesiat rokov, čo zomrel, v takýchto momentoch mám pocit, že stále žije a je tu so mnou. Dáva mi to silu,“ povie úprimne.
Jediný v celej dedine
Vyučil sa za stavebného zámočníka. Až do dôchodku pracoval so železom. Vo voľnom čase si však vždy vedel nájsť čas na svoju záľubu. Cez otca si k nej vytvoril silný vzťah. Veď s hlinou sa zabával od detstva. „U nás v dedine boli hrnčiari v každom druhom dome. Keď som rástol, pôsobili tu síce už len traja, no bolo to pre mňa všednosťou,“ poukazuje na fakt, že toto remeslo bolo voľakedy v Brehoch pri Novej Bani typické. On je momentálne jediným hrnčiarom, ktorého obec má.
Učinkoval v dokumentárnom filme
Pred rokmi sa zúčastnil aj na natáčaní dokumentárneho filmu. Zobrazili v ňom jednotlivé zvyky v dedinách od Hronského Beňadiku až po Šumiac. Keďže Brehy sú povestné práve hrnčiarstvom, oslovili ho na spoluprácu. „Dôkladne som sa pripravoval, aby som neurobil nejaký trapas. Určité zábery sa nafilmovali u nás, potom sme išli do Detvy. Tam som počas folklórnych slávností predvádzal prácu s hlinou. Na javisku som bol ešte s jedným hrnčiarom. A za nami premietali na širokom plátne to, čo nakrútili v Brehoch,“ hovorí o jednom z najkrajších zážitkov.
Momentálne vyrába najmä hlinené prasiatka, pokladničky. „Pre deti. Je to také milé,“ podotkne. Najkomplikovanejšie sa tvoria, samozrejme, veľké predmety. Sú náchylné k praskaniu. Okrem rôznych džbánov, hrncov a misiek vyrába napríklad aj fajky. Zhotovil dokonca aj darček pre pápeža Benedikta XVI. Do Vatikánu pre neho putoval hlinený zvon. Svoje majstrovstvo často predvádza na jarmokoch. „Záujem ľudí je obrovský. Nestačím vyrábať.“
Trápievala ich astma
Hlinu si kopával sám. Vždy si jej doviezol do dvora za plnú traktorovú vlečku. „Keď sa nakope, treba ju nechať aspoň dve zimy vymrznúť. Potom sa melie. Následne musí prejsť cez valce, medzi ktorými nadobudne jemnosť ako cigaretový papier. Nakoniec sa z nej vymiesia „pecne chleba“. Tie sa dajú do igelitu, aby sa nevysušili a uložia sa na tmavé chladné miesto,“ prezrádza proces prípravy materiálu.
Predtým, ako si sadne za hrnčiarsky kruh, musí si hlinu nadávkovať. Veľkosť prichystaných hrudiek závisí od plánovaného produktu. Počas točenia kruhom potom jemnú hlinu precízne tvaruje a kropí ju teplou vodou. Nádobu s ňou má vždy položenú nad ohrievačom. „Inak by mi hrozilo prechladnutie. V minulosti hrnčiarov často trápievala astma. Ruky mali v podstate celý deň namočené v studenej vode. Najmä v zime to bolo nepríjemné,“ vysvetľuje.
Vyzerala ako Golem
Dokončené výrobky sa sušia v miestnosti, v ktorej sa kúri. Musia sa pritom stále otáčať. „Keby som ich neobracal, zostala by z nich elipsa. Hlina ide za slnkom, ako kvety. Je to predsa živý materiál,“ povie. Nakoniec sa všetko uloží do pece a nasleduje pätnásťhodinové vypaľovanie. „Keď som to robil prvýkrát, celú noc bol so mnou známy hudobný skladateľ Svetozár Svrčina. Veľmi ho to zaujalo, do rána nezažmúril oko. Sledoval, ako v peci nabiehala teplota. Keď sa rozžeravila, bola pekne červená. Vyzerala ako Golem,“ opisuje činnosť pece, ktorá mu zostala po otcovi. Jozef Fiala pritom spomenie, že má šesťdesiatšesť rokov, ako on. Zhotovili ju v čase, keď zemou lomcovala druhá svetová vojna.
Kvet kultúry
Hrnčiarsky majster priúča svojmu remeslu v rámci záujmového krúžku školákov v Brehoch, aj v novobanskej cirkevnej škole. Okrem toho chodieva do detských letných táborov v Klenovci. „Zvykne tam byť viacero remeselníkov. Deti prechádzajú od jedného k druhému. Každý ich niečo naučí. Ale najviac ich je vždy okolo mňa,“ smeje sa.
Vlani získal Ján Fiala za svoju tvorbu ocenenie Kvet kultúry. Osobne si ho prišiel prevziať do zvolenského divadla. Odmenení boli aj ďalší desiati ľudia a skutočnosť, že on bol jedným z nich, ho potešila.

Skryť Vypnúť reklamu


EVA ŠTENCLOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 225
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 451
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 345
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 204
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 991
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 932
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 205
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 917
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 717
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 605
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Antigénové testovanie na koronavírus.

Čerstvé výsledky z dnešného testovania.

4 h
Mesto zredukovalo počet odberových miest.

Na testovanie dnes prišlo menej ľudí ako očakávali.

6 h
Na  mieste zasahujú hasiči.

Pri nehode sa zranila jedna osoba.

10 h
Testovanie v Žiari prebieha v plnom prúde.

Mesto bude zajtra redukovať odberné miesta.

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

10 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

12 h

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

22. jan

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

11 h

Už ste čítali?