Prvé jahniatka sa tam začali bahniť v januári. Ďalšie uzreli svetlo sveta len nedávno. Momentálne čaká skleno-teplický bača na tretiu „várku“. Keď to na ovečky príde, pomáha mu manželka. „Pravdaže, aj ona sa vyzná,“ podotkne. Kým nie je pôrod komplikovaný, prítomnosť veterinára nie je nutná.
S plným kamiónom domov
Predminulý týždeň si taliansky odberateľ odviezol štyridsaťjeden jahniat. Tesne pred Veľkou nocou príde znova. „Takto obíde viaceré slovenské salaše. Nakúpi plný kamión a vracia sa domov, kde sa to poráža,“ hovorí bača Viktor. Tvrdí, že o typickú veľkonočnú pochúťku prejavujú záujem výlučne Taliani. Na ich sviatočnom stole jednoducho nemôže chýbať. Pre našincov je toto kvalitné mäso pridrahé. V priemere stojí živé jahniatko tisícdvesto korún. „Ale stáva sa, že si ho objedná aj niekto od nás. Najmä teraz,“ poukazuje na blížiace sa sviatky.
Predajú všetky
Momentálne majú na salaši sedemdesiat jahniat. Novonarodené sa dávajú aj s matkou na samotku, aby im ostatné ovce v stáde neublížili. Neskôr sa preradia do takzvanej skupinky. Tam sa navzájom spoznávajú. Konečnou stanicou je pre nich škôlka, kde sa prikrmujú. Odtiaľ sa dostanú k odberateľovi. Bača je presvedčený, že aj tento rok ich predajú všetky. „Nejaké jahničky si necháme do chovu. Poslúžia na obnovu stáda. Nahradia staré ovce, ktoré sa na jeseň vyraďujú,“ dodáva.
(EŠTE)