Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Položili základy ochrane lesa

Pred dvesto rokmi bolo nariadením Dvorskej mincovnej a banskej komory vo Viedni rozhodnuté o založení Lesníckeho ústavvu v Banskej Štiavnici.

Rozhodnutie oznámili všetkým župám v Uhorsku. Zdôrazňuje sa v ňom panovníkova starostlivosť o zlepšovanie stavu lesného hospodárstva, čím sa zdôvodnil vznik ústavu aj katedry lesníctva pri Banskej akadémii v Banskej Štiavnici.
V tomto ústave mohli študovať všetci, ktorí sa chceli vzdelávať v oblasti lesníctva. Snáď najdôležitejším opatrením bolo ustanovenie, že v kráľovských a komorských úradoch sa budú môcť zamestnať len absolventi tohto ústavu.
Menovací dekrét na riaditeľa novovzniknutej inštitúcie dostal v marci 1808 Henrich D. Wilckens z Dolného Saska a stal sa prvým profesorom a priekopníkom skutočne vedeckého prístupu k pestovaniu a využívaniu lesa. Drevo bolo v tom čase významnou prírodnou surovinou. Využívalo sa ako stavebný materiál, zdroj energie, redukčné činidlo pri hutníckych procesoch, ale aj na výrobu iných surovín, napríklad tavidla, takzvaného potašu; skla; triesla na produkciu koží alebo práchna, terpentínového oleja, či sadzí. Pri jeho spracúvaní sa uvažovalo aj o získavaní javorovej šťavy, ktorá by sa mohla používať ako sladidlo namiesto cukru.
Intenzívne využívanie lesov znamenalo, že rozsiahle časti krajiny sa postupne odlesňovali. Tento stav si uvedomoval aj samotný panovník a pravdepodobne aj preto vymenoval do čela ústavu vynikajúceho odborníka, ktorý postupne absolvoval tri fakulty – lekársku, banícku a matematickú a mohol sa preukázať aj bohatou praxou.
Štyridsaťpäťročný Wilckens po svojom príchode do Štiavnice považoval za najdôležitejšie vypracovať učebný plán ústavu. V archívnych materiáloch sa zachoval prehľad toho, čo sa v škole vyučovalo. Problematika bola veľmi široká, od techniky pestovania lesa, jeho ochranu až po ťažbu. Zvláštna pozornosť bola venovaná využívaniu dreva a ďalších produktov, ktoré poskytuje les (lesné plody, zvieratá a podobne). V osnovách nechýbalo ani lesnícke zákonodarstvo. Učebný plán schválila Dvorská komora vo Viedni a tá si vyhradila, že prednášajúci sa nesmú na svojich hodinách dotýkať politiky a rakúskej ústavy.
V ústave sa začalo prednášať v roku 1809. V tomto čase mala škola 19 poslucháčov. Fungoval tu aj systém akéhosi diaľkového súkromného štúdia. Študenti v tomto prípade dostávali štipendium 300 zlatých tak ako riadni poslucháči.
Významnú úlohu zohrávala odborná zdatnosť profesora Wilckensa, ktorý presadil mnohé nové metódy pri pestovaní, ochrane a ťažbe lesných produktov priamo zmenou rozhodnutí Hlavného komorskogrófskeho úradu v Banskej Štiavnici. Spory, ktoré kvôli tomu vznikali, brzdili prácu, pre les to však znamenalo lepšie podmienky.
Činnosť ústavu prispela ku kvalite lesov, ktorá aj dnes na Slovensku pretrváva.
Ústav sídlil v Žemberovskom dome v Banskej Štiavnici. Ten sa nachádza na Trojičnom námestí. Jeho súčasný vzhľad je dielom architekta Thalherra z roku 1803. Priestranná sála slúžila i pre rôzne spoločenské podujatia ako divadelné predstavenia či plesy. V roku 1906 tu boli po prvýkrát premietané filmy.
V roku 1957 bola na dome odhalená pamätná tabuľa pripomínajúca zásluhy profesora Wilckensa.

Skryť Vypnúť reklamu


RICHARD KAFKA

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 241
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 625
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 311
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 17 046
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 126
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 798
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 385
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 333
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 163
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 094
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Odberné miesto na covid.

Prišla len polovica ľudí, na ktorých bolo mesto pripravené.

4 h
2. celoplošné testovanie v Banskej Štiavnici.

Od dnes je negatívny test podmienkou.

10 h
Publikácia Zuzany Denkovej.

Kniha je dielom riaditeľky Slovenského banského múzea Zuzany Denkovej.

12 h
Chátrajúca budovy zmrzliny, v ktorej vznikne ekologické komunitné centrum.

Nevyužitý objekt by sa mal stať kontaktným bodom pre rôzne skupiny obyvateľstva.

14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

12 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

26. jan

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

17 h

Už ste čítali?