Článok pokračuje pod video reklamou
Písmo:A-|A+
diskusia (0)
Plesňový syr Niva má na Slovensku tradíciu. „Ochrannú známku sme prebrali, keď sme kúpili mliekarenský závod v Hlohovci, kde sa Niva vyrába ako jediný syr svojho druhu na Slovensku,“ povedal Dušan Sámela, obchodný riaditeľ Levických mliekarní. Ročne ho tam vyprodukujú 1200 ton. Podľa neho má označenie „Niva“ význam najmä na slovenskom a českom trhu. V ostatných európskych krajinách sa tento syr s modrou plesňou predáva pod inými názvami, napríklad vo Francúzsku ako rokfort alebo márványsajtok v Maďarsku. Keď sa levickí mliekari na konci roka 2007 z Úradného vestníka Európskej únie dozvedeli, že český mliekarenský podnik požiadal Brusel o ochrannú známku pre svoj výrobok, ohradili sa. „Tento rok na jar sme podali námietky voči zemepisnému názvu Jihočeská niva a Jihočeská zlatá niva. Cítime sa byť zodpovední za značku Niva. V súčasnosti čakáme na vyjadrenie z Bruselu,“ vysvetlil obchodný riaditeľ.
Syru Niva z produkcie Levických mliekarní bola v roku 2007 udelená Značka kvality SK. Okrem slovenského trhu ho pod iným názvom exportujú aj do okolitých krajín. Niva sa vyrába z kravského mlieka špeciálnym technologickým postupom a skladovaním. „Na Slovensko sa zo západnej Európy dovážajú syry, ktoré okrem kravského mlieka obsahujú aj rastlinné tuky. Pravý syr je však živočíšneho pôvodu, aj preto chceme brániť svoju značku. Na Slovensku je dlhoročná tradícia výroby Nivy, preto ju chceme udržať,“ dodal D. Sámela. Ochranná známka v rámci Európskej únie sa stala ďalším kameňom úrazu medzi Slovenskom a susednou krajinou. V minulosti sa slovenskí výrobcovia sporili napríklad o spišské párky či parenice. V súčasnosti má Slovensko zaregistrovaný Skalický trdelník a Slovenskú bryndzu.
JANA NÉMETHOVÁ