Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

O syre Niva budú rozhodovať až v Bruseli

Syr s ušľachtilou modrou plesňou sa na pulty na Slovensku a v Čechách dostáva pod názvom Niva. O ochrannú známku pre výrobok Jihočeská niva požiadal v Bruseli český mliekarenský podnik. Levické mliekarne podali voči tomu protest.

Plesňový syr Niva má na Slovensku tradíciu. „Ochrannú známku sme prebrali, keď sme kúpili mliekarenský závod v Hlohovci, kde sa Niva vyrába ako jediný syr svojho druhu na Slovensku,“ povedal Dušan Sámela, obchodný riaditeľ Levických mliekarní. Ročne ho tam vyprodukujú 1200 ton. Podľa neho má označenie „Niva“ význam najmä na slovenskom a českom trhu. V ostatných európskych krajinách sa tento syr s modrou plesňou predáva pod inými názvami, napríklad vo Francúzsku ako rokfort alebo márványsajtok v Maďarsku. Keď sa levickí mliekari na konci roka 2007 z Úradného vestníka Európskej únie dozvedeli, že český mliekarenský podnik požiadal Brusel o ochrannú známku pre svoj výrobok, ohradili sa. „Tento rok na jar sme podali námietky voči zemepisnému názvu Jihočeská niva a Jihočeská zlatá niva. Cítime sa byť zodpovední za značku Niva. V súčasnosti čakáme na vyjadrenie z Bruselu,“ vysvetlil obchodný riaditeľ. Syru Niva z produkcie Levických mliekarní bola v roku 2007 udelená Značka kvality SK. Okrem slovenského trhu ho pod iným názvom exportujú aj do okolitých krajín. Niva sa vyrába z kravského mlieka špeciálnym technologickým postupom a skladovaním. „Na Slovensko sa zo západnej Európy dovážajú syry, ktoré okrem kravského mlieka obsahujú aj rastlinné tuky. Pravý syr je však živočíšneho pôvodu, aj preto chceme brániť svoju značku. Na Slovensku je dlhoročná tradícia výroby Nivy, preto ju chceme udržať,“ dodal D. Sámela. Ochranná známka v rámci Európskej únie sa stala ďalším kameňom úrazu medzi Slovenskom a susednou krajinou. V minulosti sa slovenskí výrobcovia sporili napríklad o spišské párky či parenice. V súčasnosti má Slovensko zaregistrovaný Skalický trdelník a Slovenskú bryndzu. JANA NÉMETHOVÁ

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 451
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 681
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 675
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 604
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 966
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 104
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 387
  8. Po Slovensku na motorke 5 845
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 246
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 584
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ilustračné foto.

Na komentovanú prehliadku inovovanej expozície Baníctvo na Slovensku, pozýva verejnosť vo štvrtok o 10. hodine Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici.


TASR 14 h
Ján Mucha v relácii MY športujeme.

Pozrite si exkluzívny rozhovor v relácii MY športujeme.


16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


8 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


16 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?