Článok pokračuje pod video reklamou
Písmo:A-|A+
diskusia (0)
Čo predchádzalo tomu, kým ste sa dostali na post riaditeľky levickej pobočky Štátneho archívu v Nitre?
– Už počas štúdia na Gymnáziu J. Kráľa v Zlatých Moravciach som sa rozhodovala medzi štúdiom národopisu a archeológiou. Archívnictvo som študovala v kombinácii s históriou na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po ukončení štúdia v roku 1991 som nastúpila do vtedajšieho Štátneho okresného archívu v Leviciach so sídlom v Rybníku. V roku 2001 sa archív presťahoval späť do Levíc, veľkú zásluhu na tom mal bývalý riaditeľ Peter Tesák, ktorý nás nečakane opustil v novembri minulého roka. Od septembra 2007 som bola poverená vedením archívu a od mája toho roku pôsobím na poste riaditeľky pobočky.
Ako si rodina zvykla na vaše zamestnanie?
– Moja rodina, to sú moji rodičia a rodiny mojich dvoch bratov, ktorí ma vždy podporovali a podporujú v mojej profesii. Aj keď pracujú v úplnej inej oblasti - v poľnohospodárstve, aj oni majú záujem o dejiny a neraz sa stáva, že si skôr prečítajú moje časopisy o histórii ako ja.
Ako najradšej trávite voľný čas?
– Vo voľnom čase rada čítam, nielen knihy s historickou tematikou, odborné štúdie alebo časopisy, ale aj detektívky a cestopisy. Keďže práca archivára je prevažne sedavé zamestnanie, rada sa venujem záhrade, kvetom, práci okolo domu.
Kde si najlepšie oddýchnete?
– Dovolenky trávim väčšinou tiež s históriou, so známymi a kolegyňami absolvujeme poznávacie zájazdy po krajinách Európy. Zatiaľ som navštívila a spoznala pamiatky a mestá v Bavorsku, Švajčiarsku, Slovinsku, severnom Taliansku a Čechách. Rada by som navštívila všetky krajiny Európy. Samozrejme, snažím sa precestovať a spoznávať aj Slovensko.
Priniesli ste si z dovoleniek gurmánsky zážitok alebo máte nejakú obľúbenú rodinnú špecialitu?
– Na dovolenke sa prevažne zameriavam na zámky, hrady, múzeá, prírodu, rada tiež pozorujem ľudí, ich spôsob života a tradície. Zvyčajne ochutnám aj nejaké tradičné jedlo, ale nie som veľký gurmán. Najviac ma zaujali jedlá zo zeleniny, ktoré sa potom snažím pripravovať aj doma.
Čomu momentálne v práci venujete najviac času?
– Pri zníženom počte pracovníkov sa snažíme zabezpečiť všetky činnosti archívu, hlavne aby sme ľuďom, stránkam a bádateľom vedeli pomôcť pri riešení ich záležitostí, a ďalej pokračovali v spracovávaní a sprístupňovaní archívnych dokumentov.
(ŽK)