6. aug 2008 o 0:00
Riaditeľka úradu zdravia má rada hory
Na čele Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Leviciach stojí už niekoľko rokov Alena Frtúsová, ktorá zároveň vykonáva funkcie krajskej poslankyne aj poslankyne Mestského zastupiteľstva v Leviciach.
Čo predchádzalo tomu, kým ste sa dostali na post riaditeľky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva
v Leviciach?
- V roku 1983 som ukončila vysokoškolské štúdium – Lekársku fakultu hygienickú Univerzity Karlovej v Prahe. Od ukončenia školy pracujem v Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Leviciach. Mojím materským odborom je hygiena výživy, kde od roku 1994 pôsobím aj ako krajská odborníčka. Od roku 1994 pôsobím zároveň prerušovane aj vo funkcii riaditeľky a regionálnej hygieničky.
Ako si rodina zvykla na vaše zamestnanie?
- Som vydatá, s manželom máme dve dcéry. Dnes sú už dospelé, majú ukončenú vysokú školu, manžel pracuje v Atómovej elektrárni Mochovce. Pri skĺbení práce a rodiny nebol nikdy vážnejší problém, s výdatnou pomocou manžela a rodičov sa dali rodičovské, rodinné a pracovné povinnosti skĺbiť, za čo im všetkým patrí moja vďaka.
Ako najradšej trávite voľný čas?
- Milujem prírodu, a preto veľa času trávime na hubách, na turistických chodníčkoch a v záhrade. Rada šijem, a tak som veľa času presedela pri šijacom stroji, rada čítam a keď mi to čas dovolí, chodíme s manželom do divadla.
Kde si s rodinou najlepšie oddýchnete?
- Na slovenských horách, pri mori v Grécku a v levickej záhrade. Mne s manželom, ale aj našim deťom sa najviac páčia slovenské hory. Z cudzích krajín som si zamilovala Grécko, teraz sa chystáme spoznávať aj Škandináviu, mojím snom je India a Vietnam.
Priniesli ste si z dovoleniek gurmánsky zážitok alebo máte nejakú obľúbenú rodinnú špecialitu?
- Vždy sme sa vo svete snažili poznávať aj osobitosti krajiny cez jej kuchyňu, avšak vždy sa vo mne prejavila moja profesia – hygienik výživy. Mám prirodzeným spôsobom zatiahnuté brzdy a nejdem pri výbere jedál do zbytočného rizika. Ale samozrejme, že mám vryté v pamäti vynikajúce grécke, ale aj bulharské zeleninové šaláty a ryby na všetky spôsoby.
Čomu momentálne v práci venujete najviac času?
- Mimoriadne úsilie som venovala príprave materiálu metodického usmernenia pre Úrad verejného zdravotníctva SR v Bratislave vo veci výkonu externých auditov v potravinárskych prevádzkach na Slovensku, ako aj školeniu pracovníkov Regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR v tejto oblasti. Chodím túto problematiku prednášať na Slovenskú zdravotnícku univerzitu do Bratislavy.
(ŽK)
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou