Utorok, 3. august, 2021 | Meniny má JergušKrížovkyKrížovky

Regionálnou špecialitou je destilát z moruše

Levický okres patrí medzi regióny s nižším počtom oficiálnych pestovateľských páleníc. Obmedzenia zákona, ktorý určuje množstvo destilátu na osobu, ako aj platenie spotrebnej dane, sú hlavnými príčinami existencie nelegálnych páleníc.

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Kontrolu nad činnosťou páleníc vykonáva príslušná colná správa. Páleničiarsky rok trvá od 1. júla do 30. júna nasledujúceho roka. Podľa predsedu Združenia pestovateľských páleníc na Slovensku Jána Beňa pestovateľ môže počas roka vypáliť 86 litrov 50-stupňového ovocného destilátu pre svoju vlastnú spotrebu v domácnosti. „Ceny výroby destilátov sa pohybujú od 127 do 140 korún za liter 50-stupňovej pálenky. Niektoré pálenice kúria plynom, inde si pestovateľ musí priniesť aj palivové drevo,“ vysvetľuje Ján Beňo. V Levickom okrese sa alkohol vyrába z rôznych druhov ovocia, hoci podľa Jána Beňa sú pre južné oblasti typické najmä destiláty z vína.

Jednou z mála oficiálnych páleníc v okrese je pálenica v Hronských Kosihách. Vedie ju Anton Horváth, ktorý tradíciu udržiava po svojich predkoch. Ako hovorí, s pálením začal jeho starý otec, ktorý bol roľníkom a v zimných mesiacoch sa venoval výrobe alkoholu. Majiteľ rodinnej pálenice v Hronských Kosihách produkuje destiláty z tradičných druhov ovocia, ale aj regionálne špeciality. „Pestovatelia prinášajú na vypálenie najčastejšie jablká, používajú sa však aj iné druhy. Destilát z moruše, ktorá sa pestuje v tejto oblasti, je miestnou špecialitou,“ povedal páleničiar. Zároveň dodal, že kvalita destilátu sa odvíja od kvality pripraveného ovocia. „Veľký význam má hygiena, takisto je dôležité, ako prebehne kvasný proces. Ovocie by malo byť v každom prípade zdravé a bez hniloby,“ dodal prevádzkovateľ pálenice, ktoré je naplno využívaná hlavne v jesenných a zimných mesiacoch.

Záujemca o prevádzkovanie pestovateľskej pálenice musí splniť viacero podmienok. „Majiteľ alebo nájomca pálenice musí mať kolaudačné rozhodnutie, ktoré odobruje Technický ústav pôdohospodársky v Rovinke. Samozrejme, nutné je splniť podmienky bezpečnosti práce, vyhovieť potravinárskej inšpekcii a hygiene. Každý páleničiar pracuje len po nadobudnutí vzdelania v nitrianskom Agroinštitúte,“ upresnil predseda združenia Ján Beňo. Po získaní povolenia na prevádzkovanie pálenice od ministerstva hospodárstva je výroba destilátov pravidelne kontrolovaná akreditovanými potravinárskymi laboratóriami v každom kraji a, samozrejme, colnou správou.

Dodržiavanie prísnych noriem nie je samoúčelné. Najmä z minulosti sú známe prípady, keď po domácky nesprávne vypálený alkohol spôsobil zdravotné problémy, dokonca až oslepnutie konzumenta. Pri výrobe destilátov sa uvoľňujú nebezpečné látky, ktoré môžu poškodiť zdravie. „Riziko je najmä vtedy, ak sa spáli niečo nekvalitné. Vzniknutý metanol môže poškodiť očnú sietnicu, čo vedie k slepote,“ vystríhal Ladislav Kotrusz z levickej záchrannej služby Urgent.

ŽOFIA KYSEĽOVÁ

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  4. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  5. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  6. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  8. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  10. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  1. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  4. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  5. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  6. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Môže pivo spojiť Prešov s Veľkým Šarišom?
  10. Vodného slalomára privítal doma aj jeho hlavný partner BILLA
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 663
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 547
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 087
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 008
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 918
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 663
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 3 656
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 418
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 393
  10. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 240
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Kolóny na rýchlostnej ceste R1.

Najhoršie sú piatky a nedele, autá sa posúvajú slimačím tempom.


9 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj to, aký úspech dosiahla v Turecku mladá triatlonistka, bývalý hádzanársky reprezentant prezradil viac o stave našej hádzanej a pozrieme sa aj na ďalšie zaujímavé novinky zo sveta športu


16 h
Ilustračné foto.

Banskobystrický kraj pokračuje v očkovaní aj pre neregistrovaných.


ROS 2. aug
Ilustračné foto.

Rýchlostná cesta je v úseku čiastočne uzatvorená.


2. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pozrite si kompletnú tabuľku.


2. aug

Oprava mosta je vo finále, čoskoro ho otvoria. Výstavba trvala približne rok.


16 h

Najhoršie sú piatky a nedele, autá sa posúvajú slimačím tempom.


9 h

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okresy Prievidza a Bánovce nad Bebravou výstrahu prvého stupňa pred povodňami trvajúcu od 23:00 do 7:00 nasledujúceho dňa.


SITA 11 h

Už ste čítali?