<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->
Kontrolu nad činnosťou páleníc vykonáva príslušná colná správa. Páleničiarsky rok trvá od 1. júla do 30. júna nasledujúceho roka. Podľa predsedu Združenia pestovateľských páleníc na Slovensku Jána Beňa pestovateľ môže počas roka vypáliť 86 litrov 50-stupňového ovocného destilátu pre svoju vlastnú spotrebu v domácnosti. „Ceny výroby destilátov sa pohybujú od 127 do 140 korún za liter 50-stupňovej pálenky. Niektoré pálenice kúria plynom, inde si pestovateľ musí priniesť aj palivové drevo,“ vysvetľuje Ján Beňo. V Levickom okrese sa alkohol vyrába z rôznych druhov ovocia, hoci podľa Jána Beňa sú pre južné oblasti typické najmä destiláty z vína.
Jednou z mála oficiálnych páleníc v okrese je pálenica v Hronských Kosihách. Vedie ju Anton Horváth, ktorý tradíciu udržiava po svojich predkoch. Ako hovorí, s pálením začal jeho starý otec, ktorý bol roľníkom a v zimných mesiacoch sa venoval výrobe alkoholu. Majiteľ rodinnej pálenice v Hronských Kosihách produkuje destiláty z tradičných druhov ovocia, ale aj regionálne špeciality. „Pestovatelia prinášajú na vypálenie najčastejšie jablká, používajú sa však aj iné druhy. Destilát z moruše, ktorá sa pestuje v tejto oblasti, je miestnou špecialitou,“ povedal páleničiar. Zároveň dodal, že kvalita destilátu sa odvíja od kvality pripraveného ovocia. „Veľký význam má hygiena, takisto je dôležité, ako prebehne kvasný proces. Ovocie by malo byť v každom prípade zdravé a bez hniloby,“ dodal prevádzkovateľ pálenice, ktoré je naplno využívaná hlavne v jesenných a zimných mesiacoch.
Záujemca o prevádzkovanie pestovateľskej pálenice musí splniť viacero podmienok. „Majiteľ alebo nájomca pálenice musí mať kolaudačné rozhodnutie, ktoré odobruje Technický ústav pôdohospodársky v Rovinke. Samozrejme, nutné je splniť podmienky bezpečnosti práce, vyhovieť potravinárskej inšpekcii a hygiene. Každý páleničiar pracuje len po nadobudnutí vzdelania v nitrianskom Agroinštitúte,“ upresnil predseda združenia Ján Beňo. Po získaní povolenia na prevádzkovanie pálenice od ministerstva hospodárstva je výroba destilátov pravidelne kontrolovaná akreditovanými potravinárskymi laboratóriami v každom kraji a, samozrejme, colnou správou.
Dodržiavanie prísnych noriem nie je samoúčelné. Najmä z minulosti sú známe prípady, keď po domácky nesprávne vypálený alkohol spôsobil zdravotné problémy, dokonca až oslepnutie konzumenta. Pri výrobe destilátov sa uvoľňujú nebezpečné látky, ktoré môžu poškodiť zdravie. „Riziko je najmä vtedy, ak sa spáli niečo nekvalitné. Vzniknutý metanol môže poškodiť očnú sietnicu, čo vedie k slepote,“ vystríhal Ladislav Kotrusz z levickej záchrannej služby Urgent.
ŽOFIA KYSEĽOVÁ