Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Regionálnou špecialitou je destilát z moruše

Levický okres patrí medzi regióny s nižším počtom oficiálnych pestovateľských páleníc. Obmedzenia zákona, ktorý určuje množstvo destilátu na osobu, ako aj platenie spotrebnej dane, sú hlavnými príčinami existencie nelegálnych páleníc.

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Kontrolu nad činnosťou páleníc vykonáva príslušná colná správa. Páleničiarsky rok trvá od 1. júla do 30. júna nasledujúceho roka. Podľa predsedu Združenia pestovateľských páleníc na Slovensku Jána Beňa pestovateľ môže počas roka vypáliť 86 litrov 50-stupňového ovocného destilátu pre svoju vlastnú spotrebu v domácnosti. „Ceny výroby destilátov sa pohybujú od 127 do 140 korún za liter 50-stupňovej pálenky. Niektoré pálenice kúria plynom, inde si pestovateľ musí priniesť aj palivové drevo,“ vysvetľuje Ján Beňo. V Levickom okrese sa alkohol vyrába z rôznych druhov ovocia, hoci podľa Jána Beňa sú pre južné oblasti typické najmä destiláty z vína.

Jednou z mála oficiálnych páleníc v okrese je pálenica v Hronských Kosihách. Vedie ju Anton Horváth, ktorý tradíciu udržiava po svojich predkoch. Ako hovorí, s pálením začal jeho starý otec, ktorý bol roľníkom a v zimných mesiacoch sa venoval výrobe alkoholu. Majiteľ rodinnej pálenice v Hronských Kosihách produkuje destiláty z tradičných druhov ovocia, ale aj regionálne špeciality. „Pestovatelia prinášajú na vypálenie najčastejšie jablká, používajú sa však aj iné druhy. Destilát z moruše, ktorá sa pestuje v tejto oblasti, je miestnou špecialitou,“ povedal páleničiar. Zároveň dodal, že kvalita destilátu sa odvíja od kvality pripraveného ovocia. „Veľký význam má hygiena, takisto je dôležité, ako prebehne kvasný proces. Ovocie by malo byť v každom prípade zdravé a bez hniloby,“ dodal prevádzkovateľ pálenice, ktoré je naplno využívaná hlavne v jesenných a zimných mesiacoch.

Záujemca o prevádzkovanie pestovateľskej pálenice musí splniť viacero podmienok. „Majiteľ alebo nájomca pálenice musí mať kolaudačné rozhodnutie, ktoré odobruje Technický ústav pôdohospodársky v Rovinke. Samozrejme, nutné je splniť podmienky bezpečnosti práce, vyhovieť potravinárskej inšpekcii a hygiene. Každý páleničiar pracuje len po nadobudnutí vzdelania v nitrianskom Agroinštitúte,“ upresnil predseda združenia Ján Beňo. Po získaní povolenia na prevádzkovanie pálenice od ministerstva hospodárstva je výroba destilátov pravidelne kontrolovaná akreditovanými potravinárskymi laboratóriami v každom kraji a, samozrejme, colnou správou.

Dodržiavanie prísnych noriem nie je samoúčelné. Najmä z minulosti sú známe prípady, keď po domácky nesprávne vypálený alkohol spôsobil zdravotné problémy, dokonca až oslepnutie konzumenta. Pri výrobe destilátov sa uvoľňujú nebezpečné látky, ktoré môžu poškodiť zdravie. „Riziko je najmä vtedy, ak sa spáli niečo nekvalitné. Vzniknutý metanol môže poškodiť očnú sietnicu, čo vedie k slepote,“ vystríhal Ladislav Kotrusz z levickej záchrannej služby Urgent.

ŽOFIA KYSEĽOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Zelená Bratislava
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Ruža zmeny
  5. Úpravy automobilov pre ZŤP
  6. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  7. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  10. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 860
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 22 813
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 146
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 871
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 851
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 683
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 749
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 123
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 945
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 608
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Disciplinárka prešetrila incidenty. Je to výsmech, hovorí šéf krupinského futbalu

Po zverejnení trestov za záver dorasteneckého derby medzi B. Štiavnicou a Krupinou zavládlo u hostí sklamanie.

Prvý incident pri lavičke Krupiny.

V prvom zápase s novým trénerom sa zrodila remíza

Proti Trenčínu hralo Pohronie opäť bez divákov.

Ilustračné foto.
Len do vypredania zásob!

Odomknite si články na celom SME.sk a MY vám dáme kávovar ako darček

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?