Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Knihy viaže z časopisov a listov papiera

Niekoľko storočí staré remeslo má v Leviciach jediného pokračovateľa. Každoročne na jar sa študenti obracajú so svojimi diplomovými prácami na kníhviazača Jána Mišíka, ktorý do remesla zasvätil aj svoju rodinu.

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Vyučený pracovník textilného priemyslu sa ku knihám dostal po revolúcii. „Potom, ako z levickej textilky prepustili veľkú časť zamestnancov, hľadal som oblasť, kde sa uplatním. K myšlienke kníhviazačstva ma priviedol Štefan Hlinka,“ spomína na začiatky spred dvadsiatich rokov. Zaujímavá práca ho oslovila hneď od začiatku, keď bolo v kurze hlavne tlačenie propagačných materiálov a rozbiehajúca sa výroba vizitiek. „Vo svojej práci sa často stretávam s požiadavkou na zviazanie celých ročníkov časopisov. Myslím, že periodiká uložené v peknej väzbe majú svoju hodnotu a ľahšie sa v nich orientuje. Ľudia majú záujem o skompletizovanie tematických časopisov, ako je Záhradkár, Poľovníctvo a rybárstvo, rôzne inštitúcie si odkladajú zväzky Zbierky zákonov,“ vysvetľuje levický kníhviazač. Prinesené dokumenty môžu byť ochránené v tradičných aj moderných väzbách.

Z listov kniha

Ján Mišík do podnikania zapojil celú rodinu. „Manželka mi pomáha od začiatku, k práci v kníhviazačstve sa pridal aj syn. Práci v tejto oblasti sa venuje aj dcéra, ktorá viac inklinuje k potlači reklamných predmetov. Na tejto práci je potešujúce, keď vidíme výsledok – z niekoľkých listov papiera vznikne pekná kniha,“ hovorí.

Okrem viazania dokumentov práca kníhviazača spočíva aj v opravovaní starých kníh. Rukami Jána Mišíka prešlo už niekoľko historických publikácií, ktoré zachránil pred zubom času. „Staré knihy sú hodnotné, preto ich treba zreparovať tak, aby nestrácali na hodnote,“ približuje remeselník, ktorý opravoval aj knihu z roku 1898.

Výroba knihy trvá

niekoľko dní

Úprava knihy v kníhviazačstve je vo veľkej miere založená na ručnej práci. Podľa Levičana najväčší nápor objednávok pociťujú práve v období dokončievania vysokoškolských diplomových prác. „Obdobie diplomoviek je časovo najťažšie, väčšina študentov si totiž túto povinnosť necháva na poslednú chvíľu, a väzbu chcú mať hotovú za jeden deň,“ konštatuje kníhviazač. Vyrobenie väzby si vyžaduje svoj čas. Uložené listy sa musia zalepiť, navŕtať a prešiť, po nalepení predsádok sa budúca kniha oreže z troch strán. Podľa tohto rozmeru v dielni vyrobia obalové dosky z vybraného materiálu, do ktorých sa vložia listy s textom. Kniha následne strávi v knihárskom lise aspoň 24 hodín, aby lepidlo vyschlo. „Záverečnou fázou výroby je pozlátenie alebo postriebrenie nápisov. Kniha vložená do hotového obalu sa znovu vloží na niekoľko hodín do lisu,“ približuje výrobný postup. V dobe, keď je o knihárov núdza, sa Ján Mišík na nedostatok práce nesťažuje. Ako hovorí, povzbudením do ďalšej práce je spokojnosť klientov, ktorí jeho služby ďalej odporúčajú.

(ŽK)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 338
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 855
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 381
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 12 460
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 182
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 844
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 476
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 326
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 138
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 002
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

2. celoplošné testovanie v Banskej Štiavnici.

Od dnes je negatívny test podmienkou.

6 h
Publikácia Zuzany Denkovej.

Kniha je dielom riaditeľky Slovenského banského múzea Zuzany Denkovej.

8 h
Chátrajúca budovy zmrzliny, v ktorej vznikne ekologické komunitné centrum.

Nevyužitý objekt by sa mal stať kontaktným bodom pre rôzne skupiny obyvateľstva.

9 h

Predseda vlády avizuje, že v najhorších okresoch bude ďalšie kolo testovania.

23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

26. jan

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

13 h

Už ste čítali?