Rozložením ohňa pod kotlom s vodou sa na jeho dvore totiž začala pravá zakáľačka. Seniori síce prasa nezabili, ale podieľali sa na všetkých prácach súvisiacich so spracovaním mäsa.
„Prvýkrát sme domácu zabíjačku organizovali vlani. Vtedy sme dokonca mali dve ošípané,“ hovorí jedna z organizátoriek podujatia Ľubica Baxová. „Chceli sme, aby sa naši starkí, najmä tí z dedín, aspoň na jeden deň preniesli do čias, kedy sami robievali zabíjačky. Aby opäť prežili tú jedinečnú atmosféru so všetkým, čo k tomu patrí.“
Keďže vlaňajšia zabíjačka sa stretla s mimoriadnym úspechom, vedenie domova ju zaradilo medzi tradičné podujatia, ktoré chce každoročne organizovať.
Kto robieva domáce zakáľačky vie, že to nie je práca na hodinu, ani na dve. Seniori sa so statným prasiatkom „zabávali“ pod taktovkou skúseného mäsiara Ladislava Vozára z Novej Bane od skorého rána až do večera. Ich nadšenie nepokazilo ani nevľúdne počasie. Výsledkom ich snaženia bola výborná večera a množstvo výrobkov, s ktorými si spestria fašiangový jedálniček.
„Už deň pred zabíjačkou mali všetci plné ruky práce. Niektorí pripravovali miestnosti, kde sa spracúvali výrobky, žienky zas čistili a krájali cibuľu, cesnak, ďalšie piekli tvarohové, orechové, makové a jablkové štrúdle, aby bolo aj niečo sladké na zobnutie,“ hovorí Baxová.
Na samotnej zabíjačke sa zúčastnil každý, kto mohol. Komu to zdravotný stav nedovoľoval, poskytol aspoň cenné rady. O nič neprišli ani imobilní seniori, ktorí si celé dianie vychutnali aspoň pohľadom cez sklenenú stenu.
Zabíjačka v domove seniorov je však predsa len v niečom odlišná od iných. Kým pri dedinských zabíjačkách sa výrobky pripravujú podľa osvedčených receptúr, tu sa musel brať ohľad aj na stravovacie možnosti obyvateľov domova. A tak pripravovali zabíjačkovú kašu neslanú aj slanú, klobásky štipľavé aj diétnejšie, hurky ryžové i krúpové, ba aj pri kapustnici sa myslelo na tých, ktorí majú predpísanú šetriacu diétu.
Po práci sa unavení, ale dobre naladení starkí stretli v jedálni, kde si zgustli na výbornej kapustnici a zabíjačkovej kaši. K tomu im dobre padli aj kyslé hríbiky, karfiol, kápia a uhorky, ktoré si sami dopestovali v záhradke. Ostatné dobroty – klobásy, slanina, paprikový pauštik, zacesnakovaná podbrušina, oškvarky, masť, pečená krkovička a mäso zo stehien, sa na ich stoloch ocitnú spolu s množstvom šišiek na fašiangy.
„Tých sa tiež už nemôžu dočkať. Dokonca po prvýkrát sa rozhodli, že sa chcú prezliecť do masiek. Už sa teším, ako ich poobliekam,“ dodala Ľubica Baxová, ktorá sa v práci so seniormi vyslovene našla.
(AB)