Sobota, 21. júl, 2018 | Meniny má Daniel

Seniori si užili pravú zabíjačkovú atmosféru

Od skorých ranných hodín sa minulý utorok niesla v okolí Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb v Žiari nad Hronom netradičná vôňa.

Rozložením ohňa pod kotlom s vodou sa na jeho dvore totiž začala pravá zakáľačka. Seniori síce prasa nezabili, ale podieľali sa na všetkých prácach súvisiacich so spracovaním mäsa.
„Prvýkrát sme domácu zabíjačku organizovali vlani. Vtedy sme dokonca mali dve ošípané,“ hovorí jedna z organizátoriek podujatia Ľubica Baxová. „Chceli sme, aby sa naši starkí, najmä tí z dedín, aspoň na jeden deň preniesli do čias, kedy sami robievali zabíjačky. Aby opäť prežili tú jedinečnú atmosféru so všetkým, čo k tomu patrí.“
Keďže vlaňajšia zabíjačka sa stretla s mimoriadnym úspechom, vedenie domova ju zaradilo medzi tradičné podujatia, ktoré chce každoročne organizovať.
Kto robieva domáce zakáľačky vie, že to nie je práca na hodinu, ani na dve. Seniori sa so statným prasiatkom „zabávali“ pod taktovkou skúseného mäsiara Ladislava Vozára z Novej Bane od skorého rána až do večera. Ich nadšenie nepokazilo ani nevľúdne počasie. Výsledkom ich snaženia bola výborná večera a množstvo výrobkov, s ktorými si spestria fašiangový jedálniček.
„Už deň pred zabíjačkou mali všetci plné ruky práce. Niektorí pripravovali miestnosti, kde sa spracúvali výrobky, žienky zas čistili a krájali cibuľu, cesnak, ďalšie piekli tvarohové, orechové, makové a jablkové štrúdle, aby bolo aj niečo sladké na zobnutie,“ hovorí Baxová.
Na samotnej zabíjačke sa zúčastnil každý, kto mohol. Komu to zdravotný stav nedovoľoval, poskytol aspoň cenné rady. O nič neprišli ani imobilní seniori, ktorí si celé dianie vychutnali aspoň pohľadom cez sklenenú stenu.
Zabíjačka v domove seniorov je však predsa len v niečom odlišná od iných. Kým pri dedinských zabíjačkách sa výrobky pripravujú podľa osvedčených receptúr, tu sa musel brať ohľad aj na stravovacie možnosti obyvateľov domova. A tak pripravovali zabíjačkovú kašu neslanú aj slanú, klobásky štipľavé aj diétnejšie, hurky ryžové i krúpové, ba aj pri kapustnici sa myslelo na tých, ktorí majú predpísanú šetriacu diétu.
Po práci sa unavení, ale dobre naladení starkí stretli v jedálni, kde si zgustli na výbornej kapustnici a zabíjačkovej kaši. K tomu im dobre padli aj kyslé hríbiky, karfiol, kápia a uhorky, ktoré si sami dopestovali v záhradke. Ostatné dobroty – klobásy, slanina, paprikový pauštik, zacesnakovaná podbrušina, oškvarky, masť, pečená krkovička a mäso zo stehien, sa na ich stoloch ocitnú spolu s množstvom šišiek na fašiangy.
„Tých sa tiež už nemôžu dočkať. Dokonca po prvýkrát sa rozhodli, že sa chcú prezliecť do masiek. Už sa teším, ako ich poobliekam,“ dodala Ľubica Baxová, ktorá sa v práci so seniormi vyslovene našla.

Článok pokračuje pod video reklamou

(AB)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 931
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 221
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 752
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 14 945
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 840
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 344
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 110
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 520
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 777
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 685

Hlavné správy z MY Žiar

DOPRAVA 2018 – kadiaľ vedie cesta do budúcnosti?

Súčasnosť a budúcnosť cestnej infraštruktúry, vízia verejnej osobnej dopravy a smerovanie železničnej i leteckej dopravy, budú hlavným témami najväčšej medzinárodnej konferencie na Slovensku DOPRAVA 2018.

V Kozelníku došlo k nehode troch áut

Z miesta hlásia aj zranených.

Kremnickí lyžiari odštartovali sezónu na kolieskových lyžiach

V českých Veľkých Karloviciach v Javorníkoch sa začiatkom júla uskutočnili preteky v behu na kolieskových lyžiach – Hornovsacký Efisan Skiroll Classics.

Ochutnajte atmosféru Kremnického jarmoku

Navštívte s nami jarmok v centre historickej Kremnice.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Napätá situácia v Nových Zámkoch: Borbély hovorí o ekonomickom hochštaplerizme

Správna rada odvolala štatutára futbalového klubu. Ten všetky obvinenia odmieta.

AKTUALIZOVANÉ o 10.40

V bazéne v Nitre našli mŕtvolu muža, hygienici prikázali vymeniť vodu

Mladík zrejme preliezol plot.

Slovenský futbalista sníva svoj sen, prestúpil zo šiestej do tretej ligy

Futbalista Tomáš Verbír zmenil počas leta klub.

Vybrali SME

Už ste čítali?