V Hliníku sa konala súťaž vo varení gulášu. Jeho kvalitu hodnotil známy televízny kuchár pochádzajúci z nášho regiónu, Ľubo Herko.
HLINÍK NAD HRONOM. O súťaž vo varení obľúbenej kotlíkovej špeciality pod názvom Majster Guláš bol tento rok veľký záujem. Prihlásilo sa do nej 17 družstiev, z toho 12 domácich, dve z Prestavĺk a po jednom z Dolnej Ždane, Hornej Vsi a Trnavej Hory, ktorá obhajovala vlaňajšie víťazstvo. „Máme aj dve detské družstvá, Karate kinder tím z Prestavĺk a hlinícky folklórny súbor Makovička," vysvetlila kultúrna referentka Jana Miháliková.
Strážili si tajomstvo svojho receptu
Na rozdiel od minulého roka, tentoraz počasie vyšlo perfektne. Slnko možno pálilo až príliš, ale ani horúčava majstrov kuchárov neodrádzala miešať svoju špecialitu nad založeným ohňom v dobrej nálade. Každému tímu plávalo v kotlíku niečo iné, no nikto nechcel povedať, čo všetko v ňom je. Každý si strážil tajomstvo svojho receptu. Ochotní boli prezradiť maximálne to, aké druhy mäsa miešajú. Z každého stanovišťa sa šírila lákavá vôňa a tímom s originálnymi názvami ako napríklad Slameňáci, Chalupári či Mierová (ulica) bolo počas celého dňa veselo.
Popri varení ľudí zabávala hudobná skupina Sendreiovci. Pre deti boli pripravené nafukovacie atrakcie a kone. V podvečer mohli absolvovať aj let balónom.
Víťazom tohtoročnej súťaže Majster Guláš sa nakoniec stalo družstvo Načo Názov z Hliníka nad Hronom, ktoré si ako odmenu odnieslo kotlinu. Na druhom mieste skončili Chalupári z Prestavĺk. Tretiu pozíciu prekvapujúco obsadili deti z domáceho folklórneho súboru Makovička. Štvrtý skončil Mierová Tím, takisto z Hliníka.
Z každého kotlíka ochutnali za lyžičku
Hlavný porotca súťaže, známy televízny kuchár Ľubo Herko, nám vysvetlil, ako postupovali pri určovaní víťaza. „Vždy sa hodnotí kvalita surovín, kto si aké doniesol, aj kreativita. Lebo guláš nemusí byť vždy len o hovädzom mäse, zelenine a zemiakoch," povedal. „Dnes si sem ľudia doniesli napríklad aj hlivu ustricovú, divinu a miešajú rôzne druhy mäsa," pokračoval s tým, že porota, samozrejme, hodnotí jedlo komplexne. Takže aj chuť, vôňu a vzhľad. „Proste tie klasické parametre gulášu," podotkol. Každých 20, 30 minút porota obchádzala stanovištia družstiev a sledovala ich prípravu. „Čiže od základu. Ako založili pahrebu, ako pražia cibuľku, zahusťovanie a tak ďalej. Klasické gastronomické postupy." Na konci ochutnali guláš každého tímu. „Samozrejme, nedali sme si po litri. Všade len za lyžičku. Víťaza sme určite vyhodnotili objektívne." Ako nám prezradil, sám obľubuje guláš z viacerých druhov mäsa. „Musí v ňom byť divina, hovädzina, bravčovina a keď sú v ňom hríby, vôbec nič sa nestane." Najlepšie je zapiť ho pivom, no porota používala len čistú vodu. „Aby sme si pred jednotlivými ochutnávkami vypláchli ústa," vysvetlil.
Napriek tomu, že Ľubo Herko pochádza z nášho regiónu a stále tu má rodinu, hneď po skončení súťaže musel odcestovať do Bratislavy. „V letnom období som zaneprázdnený. Máme aj nejaké kaviarničky, takže musím utekať tam a pracovať," dodal.