Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Ľubo Herko: Guláš nemusí byť len o hovädzom mäse

V Hliníku súťažili vo varení gulášu. Jeho kvalitu hodnotil známy televízny kuchár Ľubo Herko.

Minuloroční víťazi z Trnavej Hory.Minuloroční víťazi z Trnavej Hory. (Zdroj: EVA ŠTENCLOVÁ)

V Hliníku sa konala súťaž vo varení gulášu. Jeho kvalitu hodnotil známy televízny kuchár pochádzajúci z nášho regiónu, Ľubo Herko.

HLINÍK NAD HRONOM. O súťaž vo varení obľúbenej kotlíkovej špeciality pod názvom Majster Guláš bol tento rok veľký záujem. Prihlásilo sa do nej 17 družstiev, z toho 12 domácich, dve z Prestavĺk a po jednom z Dolnej Ždane, Hornej Vsi a Trnavej Hory, ktorá obhajovala vlaňajšie víťazstvo. „Máme aj dve detské družstvá, Karate kinder tím z Prestavĺk a hlinícky folklórny súbor Makovička," vysvetlila kultúrna referentka Jana Miháliková.

Skryť Vypnúť reklamu

Strážili si tajomstvo svojho receptu

Na rozdiel od minulého roka, tentoraz počasie vyšlo perfektne. Slnko možno pálilo až príliš, ale ani horúčava majstrov kuchárov neodrádzala miešať svoju špecialitu nad založeným ohňom v dobrej nálade. Každému tímu plávalo v kotlíku niečo iné, no nikto nechcel povedať, čo všetko v ňom je. Každý si strážil tajomstvo svojho receptu. Ochotní boli prezradiť maximálne to, aké druhy mäsa miešajú. Z každého stanovišťa sa šírila lákavá vôňa a tímom s originálnymi názvami ako napríklad Slameňáci, Chalupári či Mierová (ulica) bolo počas celého dňa veselo.

Popri varení ľudí zabávala hudobná skupina Sendreiovci. Pre deti boli pripravené nafukovacie atrakcie a kone. V podvečer mohli absolvovať aj let balónom.

Víťazom tohtoročnej súťaže Majster Guláš sa nakoniec stalo družstvo Načo Názov z Hliníka nad Hronom, ktoré si ako odmenu odnieslo kotlinu. Na druhom mieste skončili Chalupári z Prestavĺk. Tretiu pozíciu prekvapujúco obsadili deti z domáceho folklórneho súboru Makovička. Štvrtý skončil Mierová Tím, takisto z Hliníka.

Skryť Vypnúť reklamu

Z každého kotlíka ochutnali za lyžičku

Hlavný porotca súťaže, známy televízny kuchár Ľubo Herko, nám vysvetlil, ako postupovali pri určovaní víťaza. „Vždy sa hodnotí kvalita surovín, kto si aké doniesol, aj kreativita. Lebo guláš nemusí byť vždy len o hovädzom mäse, zelenine a zemiakoch," povedal. „Dnes si sem ľudia doniesli napríklad aj hlivu ustricovú, divinu a miešajú rôzne druhy mäsa," pokračoval s tým, že porota, samozrejme, hodnotí jedlo komplexne. Takže aj chuť, vôňu a vzhľad. „Proste tie klasické parametre gulášu," podotkol. Každých 20, 30 minút porota obchádzala stanovištia družstiev a sledovala ich prípravu. „Čiže od základu. Ako založili pahrebu, ako pražia cibuľku, zahusťovanie a tak ďalej. Klasické gastronomické postupy." Na konci ochutnali guláš každého tímu. „Samozrejme, nedali sme si po litri. Všade len za lyžičku. Víťaza sme určite vyhodnotili objektívne." Ako nám prezradil, sám obľubuje guláš z viacerých druhov mäsa. „Musí v ňom byť divina, hovädzina, bravčovina a keď sú v ňom hríby, vôbec nič sa nestane." Najlepšie je zapiť ho pivom, no porota používala len čistú vodu. „Aby sme si pred jednotlivými ochutnávkami vypláchli ústa," vysvetlil.

Skryť Vypnúť reklamu

Napriek tomu, že Ľubo Herko pochádza z nášho regiónu a stále tu má rodinu, hneď po skončení súťaže musel odcestovať do Bratislavy. „V letnom období som zaneprázdnený. Máme aj nejaké kaviarničky, takže musím utekať tam a pracovať," dodal.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 887
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 911
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 891
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 125
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 677
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 593
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 448
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 352
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 345
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 205
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

ilustračné foto

Skríningového testovania na nový koronavírus sa v Žiari nad Hronom počas víkendu zúčastnilo 6757 ľudí, miera pozitívnych prípadov dosiahla 1,139 percenta.

10 h
Ilustračná foto

Nemocnica začala s očkovaním ďalšej skupiny obyvateľstva. Hospitalizovaných je aktuálne 33 pacientov s COVID-19.

11 h
Ilustračná foto

Včerajšie výsledky PCR testov odhalili viacero okresov s nulovým prírastkom pozitívne testovaných.

15 h
Testovanie v Žiari nad Hronom.

Obyvatelia využili aj možnosť online registrácie.

24. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

14 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

18 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Už ste čítali?