Nedeľa, 8. december, 2019 | Meniny má Marína

Ľubo Herko: Guláš nemusí byť len o hovädzom mäse

V Hliníku súťažili vo varení gulášu. Jeho kvalitu hodnotil známy televízny kuchár Ľubo Herko.

Minuloroční víťazi z Trnavej Hory.Minuloroční víťazi z Trnavej Hory.(Zdroj: EVA ŠTENCLOVÁ)

V Hliníku sa konala súťaž vo varení gulášu. Jeho kvalitu hodnotil známy televízny kuchár pochádzajúci z nášho regiónu, Ľubo Herko.

HLINÍK NAD HRONOM. O súťaž vo varení obľúbenej kotlíkovej špeciality pod názvom Majster Guláš bol tento rok veľký záujem. Prihlásilo sa do nej 17 družstiev, z toho 12 domácich, dve z Prestavĺk a po jednom z Dolnej Ždane, Hornej Vsi a Trnavej Hory, ktorá obhajovala vlaňajšie víťazstvo. „Máme aj dve detské družstvá, Karate kinder tím z Prestavĺk a hlinícky folklórny súbor Makovička," vysvetlila kultúrna referentka Jana Miháliková.

Článok pokračuje pod video reklamou

Strážili si tajomstvo svojho receptu

Na rozdiel od minulého roka, tentoraz počasie vyšlo perfektne. Slnko možno pálilo až príliš, ale ani horúčava majstrov kuchárov neodrádzala miešať svoju špecialitu nad založeným ohňom v dobrej nálade. Každému tímu plávalo v kotlíku niečo iné, no nikto nechcel povedať, čo všetko v ňom je. Každý si strážil tajomstvo svojho receptu. Ochotní boli prezradiť maximálne to, aké druhy mäsa miešajú. Z každého stanovišťa sa šírila lákavá vôňa a tímom s originálnymi názvami ako napríklad Slameňáci, Chalupári či Mierová (ulica) bolo počas celého dňa veselo.

Popri varení ľudí zabávala hudobná skupina Sendreiovci. Pre deti boli pripravené nafukovacie atrakcie a kone. V podvečer mohli absolvovať aj let balónom.

Víťazom tohtoročnej súťaže Majster Guláš sa nakoniec stalo družstvo Načo Názov z Hliníka nad Hronom, ktoré si ako odmenu odnieslo kotlinu. Na druhom mieste skončili Chalupári z Prestavĺk. Tretiu pozíciu prekvapujúco obsadili deti z domáceho folklórneho súboru Makovička. Štvrtý skončil Mierová Tím, takisto z Hliníka.

Z každého kotlíka ochutnali za lyžičku

Hlavný porotca súťaže, známy televízny kuchár Ľubo Herko, nám vysvetlil, ako postupovali pri určovaní víťaza. „Vždy sa hodnotí kvalita surovín, kto si aké doniesol, aj kreativita. Lebo guláš nemusí byť vždy len o hovädzom mäse, zelenine a zemiakoch," povedal. „Dnes si sem ľudia doniesli napríklad aj hlivu ustricovú, divinu a miešajú rôzne druhy mäsa," pokračoval s tým, že porota, samozrejme, hodnotí jedlo komplexne. Takže aj chuť, vôňu a vzhľad. „Proste tie klasické parametre gulášu," podotkol. Každých 20, 30 minút porota obchádzala stanovištia družstiev a sledovala ich prípravu. „Čiže od základu. Ako založili pahrebu, ako pražia cibuľku, zahusťovanie a tak ďalej. Klasické gastronomické postupy." Na konci ochutnali guláš každého tímu. „Samozrejme, nedali sme si po litri. Všade len za lyžičku. Víťaza sme určite vyhodnotili objektívne." Ako nám prezradil, sám obľubuje guláš z viacerých druhov mäsa. „Musí v ňom byť divina, hovädzina, bravčovina a keď sú v ňom hríby, vôbec nič sa nestane." Najlepšie je zapiť ho pivom, no porota používala len čistú vodu. „Aby sme si pred jednotlivými ochutnávkami vypláchli ústa," vysvetlil.

Napriek tomu, že Ľubo Herko pochádza z nášho regiónu a stále tu má rodinu, hneď po skončení súťaže musel odcestovať do Bratislavy. „V letnom období som zaneprázdnený. Máme aj nejaké kaviarničky, takže musím utekať tam a pracovať," dodal.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  2. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  3. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  4. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  5. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  6. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Dotácie stlačili cenu ekologických Volkswagenov na minimum
  9. Aké vianočné darčeky nakúpiť a zaplatiť len za dva z troch?
  10. ​​​​​​​Navštívte Horný Zemplín, kde je všetko
  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  2. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  3. ​​​​​​​Darujte pod stromček stolovú hru o Gorile
  4. Tipy na darčeky z Tokaja...
  5. Vieme kto vám dá garanciu doručenia zásielky do Vianoc
  6. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov
  7. Tenisový lakeť je nielen ochorenie športovca
  8. Výrobca špičkových automobilov odporúča palivá OMV MaxxMotion
  9. Athleisure: V športových legínach do mesta aj na šport
  10. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  1. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 14 333
  2. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 10 741
  3. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 10 715
  4. Každodenne sa na cestách zraní veľa detí 8 903
  5. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 8 588
  6. Čo chýba deťom v pestúnskych rodinách? Láska to nie je 7 967
  7. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 7 491
  8. Žijú v núdzi, zázrak je aj kilo cestovín 6 979
  9. Večer bola voda pitná, ráno už nie 6 639
  10. Hypotéka v dvadsiatke. Ako vyzerá opak mileniálov? 6 526

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Neporazení ostali už len mladíci z Hornej Vsi

V štyroch kolách inkasovali len raz.

Prvé zo stredísk v regióne otvára sezónu

Svah v obci Krahule už zasnežili, otvárajú v sobotu.

Ilustračné foto.

Svätoantonský kaštieľ sa mení, po novom tu nájdeme aj kaviareň

Rekonštrukciu by mali ukončiť ešte tento rok.

Kaštieľ vo Svätom Antone.
Vodička riadenie nezvládla.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na brehu rieky v Nitre stavajú ďalší skelet

Práce pokračujú aj v zime. Z ulice stavebný ruch nevidieť.

V kauze Mariatchi vypovedal znalec. Potvrdil, že útoky smerovali na hlavu

Sudca avizoval na február záverečné reči. Ak prídu obžalovaní.

ŽILINA: Čakanie na sneh stojí tisícky eur

Za udržiavanie ciest a chodníkov zaplatilo po minulej zime mesto 624-tisíc eur.

Vybrali SME

Už ste čítali?