BREHY. Brežské remeselné dvory otvorili po roku svoje brány druhýkrát. Sprístupnené boli od desiatej do osemnástej hodiny.
Lokše išli na dračku
V hrnčiarskom, včelárskom, pekárskom, kováčskom či folklórnom dvore sa vystriedali desiatky návštevníkov. Ešte deň predtým však výdatne pršalo a v pekárskom dvore zostala stáť voda siahajúca po členky. „Za dvadsať minút napršal plný fúrik. Aby sme v sobotu mali menej blata, vodu sme odstraňovali vedrami," povedala Eva Mikušková. Našťastie, ani táto nepríjemnosť podujatie neohrozila.
Vodu odstraňovali vedrami.
Ľudia si mohli pochutnať napríklad aj na čerstvých cesnakových podevníkoch, ktoré vyvoniavali v celom okolí. „Ako prvé sa nám minuli lokše. Spravili sme ich z 20 kíl zemiakov a nestačilo to," hovorí pekárka. Mnohí neodolali ani tradičnej sobášnici, teda kapustovo-fazuľovej polievke s údeným mäsom. V rybárskom dvore plávali vo vani sumce, kapre a karasy. V hrnčiarskom predvádzal svoje umenie Ján Fiala, posledný majster tohto remesla v Brehoch. Náladu v každom dvore zlepšovali speváčky z Brehov.
O pekársky dvor je vždy veľký záujem.
Speváčky z Brehov.
Sobášnica a iné dobroty.
Fotografia hovorí za všetko.
Autor: ešte