Sobota, 23. marec, 2019 | Meniny má Adrián

Majster medovnikár: Dobrý medovník poteší oči i jazyk

Medovnikárske remeslo sa v Kremnici predáva z otca na syna už štvrtú generáciu. Najmladší pokračovateľ rodinnej tradície nemá ani tridsať rokov.

V rodine Hauríkovcov sa medovnikárska tradícia dedí z otca na syna.V rodine Hauríkovcov sa medovnikárska tradícia dedí z otca na syna.(Zdroj: IVA ZIGOVÁ)

KREMNICA. V medovnikárskej dielni v centre Kremnice sa okolo cesta a populárnych vykrajovaných výrobkov točia samé ženy, prvý dojem tak môže návštevníka trochu zmiasť.

Ženskému pracovnému tímu totiž v rodinnej firme šéfujú Jozef Haurík (60) so synom Martinom (27).

Vzácne povolenie po dedovi

Medovnikárske remeslo sa traduje v rodine Hauríkovcov štvrtú generáciu a dedí sa po meči. „Už to tak vyzerá. Aj keď ženy majú pre túto prácu veľký cit, po mne bude zrejme pokračovať môj syn," usmeje sa majiteľ kremnického medovnikárstva.

Zo zväzku dokladov pritom opatrne vyťahuje jeden z nich. Ide o obdobu dnešného živnostenského listu spred desiatok rokov. „Je to priemyselná legitimácia môjho starého otca Rudolfa Hauríka z roku 1922. Píše sa tu konkrétne povolenie na vykonávanie priemyslu pernikárskeho," ukazuje na časom trochu zožltnutú listinu.

Remeselná tradícia ich rodiny však siaha do minulosti zrejme až stovky rokov.

„V poviedke spisovateľa Jozefa Cígera Hronského som objavil zmienku o pekárskom majstrovi Samovi Hauríkovi, ktorý mal žiť v Kremnici už v roku 1735. Nevieme ale, či to bol náš príbuzný," vysvetľuje majster medovnikár.

Predávať sa chodilo na koňoch

Na dedovu dielňu si Jozef Haurík už nespomína, bol vtedy príliš malý. V pamäti mu však ostala vôňa parafínu, z ktorého tam v tom čase vyrábali liate sviečky do kostolov. „Na kolese viseli knôty a ne sa lial vosk. Kým sa to celé otočilo, vyschol a bolo hotovo. V tej dobe bolo bežné, že pernikárski majstri robili aj sviečky," vysvetľuje.

V 69. roku dostal povolenie na výrobu medovníkov jeho otec. S výrobkami vtedy cestovávali na jarmoky, najmä na tie vychytené v okolí, na Radvanský do Banskej Bystrice či na levický.

Keď porovnáva dnešné metódy výroby s vtedajšími, usmieva sa. „Voľakedy sa všetko robilo ručne, ešte aj fyzicky náročné premiešavanie, sa namiesto stroja používal miagač. Medovníky sa chodievali predávať na koňoch. Predávali sa nebalené a skladovali sa vo veľkých truhliciach," spomína.

Kým pri súčasných technologických podmienkach dokážu Hauríkovci vo svojej firme vyrobiť viac ako tisíc medovníkov denne, pri niekdajšej ručnej výrobe to bolo doslova pár kúskov. Ak pre zavedením eura stálo medovníkové srdce približne 120 korún slovenských a dnes stojí asi štyri eurá, za čias socializmu sa dalo kúpiť za niečo viac ako tri koruny.

K remeslu sa vrátili tesne pred revolúciou

V roku 78, keď otec pána Hauríka umrel, načas s ním odišlo aj jeho remeslo. Nikto z rodiny nemal totiž potrebnú potravinársku školu, aby mohol získať povolenie na činnosť.

„Až v roku 88 vyšla vyhláška o obnove remesiel, podľa ktorej mohol vtedajší miestny národný výbor vydať povolenie aj bez potrebných výučných listov, ale iba v tom prípade, ak mal niekto pre remeslo rodinné predpoklady. A tak sme výnimku dostali aj my," hovorí o chvíli, keď sa k medovnikárstvu po desiatich rokoch vrátil. Postupne začal renovovať dielňu v prístavbe ich rodinného domu, ktorá od smrti jeho otca slúžila len ako dreváreň.

„Na prvom Kremnickom jarmoku, čo bolo ešte pred revolúciou, sme mali len pár kusov. Čo sme piekli dva týždne každý deň po práci, sme predali za dve hodiny," pousmeje sa nad veľkým úspechom, po ktorom sa elektrotechnický inžinier s manželkou učiteľkou v roku 89 svojich zamestnaní vzdali a začali podnikať. Výrobňu viackrát sťahovali, stále sa však snažili držať čo najbližšie k centru Kremnice, kde sídlia aj dnes.

Piekli aj Pokémonov

Tradičná chuť kremnických medovníkov vychádza z pôvodnej rodinnej receptúry, v tejto dobe sa však používajú moderné suroviny, ktoré spĺňajú prísne potravinárske normy.

Od čias deda pána Jozefa sa zmenili aj tvary a formy medovníkov. Kým kedysi boli medzi deťmi obľúbené klasické srdiečka, koníky, alebo bábiky, lepili sa ne obrázky a zrkadielka, dnes sa tvary prispôsobujú trendom. „Klasika ako srdcia síce funguje vždy, no prispôsobujeme sa aj módnym výstrelkom, napríklad rozprávkam, ktoré práve letia. Keď je to Shrek, pečú sa Shreci, keď to boli Šmolkovia, robili sme Šmolkov, keď Pokémoni, Pokémonov," hovorí zatiaľ najmladší z radu hauríkovských medovnikárov, Martin.

Takýto ošiaľ však podľa jeho slov trvá vždy len pár mesiacov, kým konkrétna postavička nevyjde z módy.

Punc rodinnej firmy

„Ocino je najvyšší šéf a ja robím, čo treba," upresňuje Martin s úsmevom, ako to v rodinnom podniku chodí.

Po jarmokoch cestoval už ako tínedžer a robí to dodnes. V Banskej Bystrici vraj na medovníky od Hauríkovcov čakajú ako na teplý chlieb. „Ľudia nás tam už poznajú, takže keď prídeme na Radvanský jarmok alebo na Vianočné trhy, vždy sa vracajú." Medovníky z kráľovského mesta však poznajú po celom Slovensku, predávajú sa vo všetkých regiónoch práve pod značkou Kremnický medovník.

Martin, ktorý raz po otcovi dielňu preberie, tvrdí, že dobré meno a kvalita je základ. Chcú si preto zachovať punc rodinnej firmy, ktorá nepredáva do obchodných reťazcov. Zamerať s plánujú na turistov, ktorí do historického banského mesta a Kremnických vrchov každoročne prúdia.

„Máme vlastný stánok, ktorý prevádzkujeme počas turistickej sezóny. Niektorí cudzinci medovníky nepoznajú, napríklad Angličania, pre tých je to rarita. Česi, Poliaci a Rusi ich poznajú dobre a kupujú ich vo veľkom."

Mnohí ľudia si medovníky odkladajú na pamiatku do vitríny či do kredenca. Podľa Jozefa Hauríka je to na každého uvážení. „Dobrý medovník je taký, ktorý najskôr poteší oči a potom jazyk," tvrdí.

Ani po rokoch to nie je nuda

Pred Vianocami idú na odbyt najmä medové pláty a čisté drobné medovníčky, ktoré si môže doma každý vyzdobiť, ako chce.

„Dnes už síce nemá každý čas na to, aby si urobil a upiekol cesto doma, no o atmosféru zdobenia s deťmi nechce prísť nikto. Práve takéto spomienky totiž po dlhých rokoch ostávajú v pamäti," hovorí Jozef Haurík.

Pečenie, zdobenie a starostlivosť o čistotu dielne má na starosti sedem šikovných žien, ktorým pomáhajú moderné stroje. „Okrem jedného, ktorý je už starší. Kúpil som ho od istej medovnikárskej rodiny, pretože ako jediný vládze dobre premiešať také množstvo cesta."

Spod rúk pekárok a cukrárok vychádzajú zdobené stromčeky, hviezdičky, srdcia i betlehemy ako na bežiacom páse.

„Pracujem tu už osem rokov a vôbec to nie je stereotyp. Osvedčené vzory ostávajú, no stále k nim vymýšľame nové," hovorí o svojej práci Valéria Fronková. Domov však už voňavé medovníky nenosí. „Po rokoch sa všetkým zunovali," pokrčí plecami nad osudom týchto vianočných dobrôt.

„Ja som tu od školy. Prežila som s touto prácou šestnásť rokov aj s dvoma materskými. Rozhodne ma to nenudí. Vždy sa dá vytvoriť niečo originálne. Okrem toho sa pri tom dobre rozpráva s kolegyňami," smeje sa Ivona Novodomcová.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  2. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  4. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  7. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  3. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  4. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  5. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  6. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  9. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  10. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 23 446
  2. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 22 371
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 19 872
  4. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 16 026
  5. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 15 715
  6. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 13 519
  7. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 8 366
  8. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 7 647
  9. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 6 795
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 6 023

Hlavné správy z MY Žiar

Poľovníci sa sťažujú na nelegálny zber. Výkupcovia pôvod parožia neriešia

Nelegálny zber parožia trápi samotných poľovníkov. Tí si so kšeftármi nevedia rady.

Parožie má širokospektrálne využitie

Skalka opäť dejiskom prestížnych pretekov

Štadión Rudolfa Čillíka bude hostiť medzinárodné preteky - Slavic cup. Vo Veľkej cene Kremnice sa bude štartovať v kategóriách dospelých a juniorov.

V Beluji vyhlásili zbierku na vydanie publikácie o dedinke

V knihe ukážeme všetko, čo je u nás zaujímavé, hovorí starostka obce.

Takto vyzerá izba ľudových tradícií a ukážka kroja v bývalej pajte v obci Beluj.

Do Banskej Štiavnice opäť mieria filmári, nakrúcať budú Fašiangy

V hlavnej úlohe nového filmu sa predstaví Judit Bárdos .

Žiarsky primátor sa stal opäť otcom

Na sociálnej sieti sa pochválil fotografiou bábätka.

Fotografia z pôrodnice.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prepáč, Robo. Trenčín a Nitra ohlásili mier. Čo Branko veští Bučekovi?

Štvrťfinálová vojna končí. Corgoni v stredu vyhrali 2:0, v súčte dobyli Duklu 4:2 na zápasy a tiahnu do Zvolena.

Rimavskosobotský okres zamorila nebezpečná droga

Polícii rozviazal ruky fakt, že sa herba dostala do zoznamu zakázaných drog.

Po údere mal mladík vážne poranenia, polícia žiada o pomoc

Policajti z Prievidze žiadajú o pomoc pri stotožnení svedkov ublíženia na zdraví a výtržníctva.

Vybrali SME

Už ste čítali?