Pondelok, 14. október, 2019 | Meniny má Boris

Majster medovnikár: Dobrý medovník poteší oči i jazyk

Medovnikárske remeslo sa v Kremnici predáva z otca na syna už štvrtú generáciu. Najmladší pokračovateľ rodinnej tradície nemá ani tridsať rokov.

V rodine Hauríkovcov sa medovnikárska tradícia dedí z otca na syna.V rodine Hauríkovcov sa medovnikárska tradícia dedí z otca na syna.(Zdroj: IVA ZIGOVÁ)

KREMNICA. V medovnikárskej dielni v centre Kremnice sa okolo cesta a populárnych vykrajovaných výrobkov točia samé ženy, prvý dojem tak môže návštevníka trochu zmiasť.

Ženskému pracovnému tímu totiž v rodinnej firme šéfujú Jozef Haurík (60) so synom Martinom (27).

Vzácne povolenie po dedovi

Medovnikárske remeslo sa traduje v rodine Hauríkovcov štvrtú generáciu a dedí sa po meči. „Už to tak vyzerá. Aj keď ženy majú pre túto prácu veľký cit, po mne bude zrejme pokračovať môj syn," usmeje sa majiteľ kremnického medovnikárstva.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zo zväzku dokladov pritom opatrne vyťahuje jeden z nich. Ide o obdobu dnešného živnostenského listu spred desiatok rokov. „Je to priemyselná legitimácia môjho starého otca Rudolfa Hauríka z roku 1922. Píše sa tu konkrétne povolenie na vykonávanie priemyslu pernikárskeho," ukazuje na časom trochu zožltnutú listinu.

Remeselná tradícia ich rodiny však siaha do minulosti zrejme až stovky rokov.

„V poviedke spisovateľa Jozefa Cígera Hronského som objavil zmienku o pekárskom majstrovi Samovi Hauríkovi, ktorý mal žiť v Kremnici už v roku 1735. Nevieme ale, či to bol náš príbuzný," vysvetľuje majster medovnikár.

Predávať sa chodilo na koňoch

Na dedovu dielňu si Jozef Haurík už nespomína, bol vtedy príliš malý. V pamäti mu však ostala vôňa parafínu, z ktorého tam v tom čase vyrábali liate sviečky do kostolov. „Na kolese viseli knôty a ne sa lial vosk. Kým sa to celé otočilo, vyschol a bolo hotovo. V tej dobe bolo bežné, že pernikárski majstri robili aj sviečky," vysvetľuje.

V 69. roku dostal povolenie na výrobu medovníkov jeho otec. S výrobkami vtedy cestovávali na jarmoky, najmä na tie vychytené v okolí, na Radvanský do Banskej Bystrice či na levický.

Keď porovnáva dnešné metódy výroby s vtedajšími, usmieva sa. „Voľakedy sa všetko robilo ručne, ešte aj fyzicky náročné premiešavanie, sa namiesto stroja používal miagač. Medovníky sa chodievali predávať na koňoch. Predávali sa nebalené a skladovali sa vo veľkých truhliciach," spomína.

Kým pri súčasných technologických podmienkach dokážu Hauríkovci vo svojej firme vyrobiť viac ako tisíc medovníkov denne, pri niekdajšej ručnej výrobe to bolo doslova pár kúskov. Ak pre zavedením eura stálo medovníkové srdce približne 120 korún slovenských a dnes stojí asi štyri eurá, za čias socializmu sa dalo kúpiť za niečo viac ako tri koruny.

K remeslu sa vrátili tesne pred revolúciou

V roku 78, keď otec pána Hauríka umrel, načas s ním odišlo aj jeho remeslo. Nikto z rodiny nemal totiž potrebnú potravinársku školu, aby mohol získať povolenie na činnosť.

„Až v roku 88 vyšla vyhláška o obnove remesiel, podľa ktorej mohol vtedajší miestny národný výbor vydať povolenie aj bez potrebných výučných listov, ale iba v tom prípade, ak mal niekto pre remeslo rodinné predpoklady. A tak sme výnimku dostali aj my," hovorí o chvíli, keď sa k medovnikárstvu po desiatich rokoch vrátil. Postupne začal renovovať dielňu v prístavbe ich rodinného domu, ktorá od smrti jeho otca slúžila len ako dreváreň.

„Na prvom Kremnickom jarmoku, čo bolo ešte pred revolúciou, sme mali len pár kusov. Čo sme piekli dva týždne každý deň po práci, sme predali za dve hodiny," pousmeje sa nad veľkým úspechom, po ktorom sa elektrotechnický inžinier s manželkou učiteľkou v roku 89 svojich zamestnaní vzdali a začali podnikať. Výrobňu viackrát sťahovali, stále sa však snažili držať čo najbližšie k centru Kremnice, kde sídlia aj dnes.

Piekli aj Pokémonov

Tradičná chuť kremnických medovníkov vychádza z pôvodnej rodinnej receptúry, v tejto dobe sa však používajú moderné suroviny, ktoré spĺňajú prísne potravinárske normy.

Od čias deda pána Jozefa sa zmenili aj tvary a formy medovníkov. Kým kedysi boli medzi deťmi obľúbené klasické srdiečka, koníky, alebo bábiky, lepili sa ne obrázky a zrkadielka, dnes sa tvary prispôsobujú trendom. „Klasika ako srdcia síce funguje vždy, no prispôsobujeme sa aj módnym výstrelkom, napríklad rozprávkam, ktoré práve letia. Keď je to Shrek, pečú sa Shreci, keď to boli Šmolkovia, robili sme Šmolkov, keď Pokémoni, Pokémonov," hovorí zatiaľ najmladší z radu hauríkovských medovnikárov, Martin.

Takýto ošiaľ však podľa jeho slov trvá vždy len pár mesiacov, kým konkrétna postavička nevyjde z módy.

Punc rodinnej firmy

„Ocino je najvyšší šéf a ja robím, čo treba," upresňuje Martin s úsmevom, ako to v rodinnom podniku chodí.

Po jarmokoch cestoval už ako tínedžer a robí to dodnes. V Banskej Bystrici vraj na medovníky od Hauríkovcov čakajú ako na teplý chlieb. „Ľudia nás tam už poznajú, takže keď prídeme na Radvanský jarmok alebo na Vianočné trhy, vždy sa vracajú." Medovníky z kráľovského mesta však poznajú po celom Slovensku, predávajú sa vo všetkých regiónoch práve pod značkou Kremnický medovník.

Martin, ktorý raz po otcovi dielňu preberie, tvrdí, že dobré meno a kvalita je základ. Chcú si preto zachovať punc rodinnej firmy, ktorá nepredáva do obchodných reťazcov. Zamerať s plánujú na turistov, ktorí do historického banského mesta a Kremnických vrchov každoročne prúdia.

„Máme vlastný stánok, ktorý prevádzkujeme počas turistickej sezóny. Niektorí cudzinci medovníky nepoznajú, napríklad Angličania, pre tých je to rarita. Česi, Poliaci a Rusi ich poznajú dobre a kupujú ich vo veľkom."

Mnohí ľudia si medovníky odkladajú na pamiatku do vitríny či do kredenca. Podľa Jozefa Hauríka je to na každého uvážení. „Dobrý medovník je taký, ktorý najskôr poteší oči a potom jazyk," tvrdí.

Ani po rokoch to nie je nuda

Pred Vianocami idú na odbyt najmä medové pláty a čisté drobné medovníčky, ktoré si môže doma každý vyzdobiť, ako chce.

„Dnes už síce nemá každý čas na to, aby si urobil a upiekol cesto doma, no o atmosféru zdobenia s deťmi nechce prísť nikto. Práve takéto spomienky totiž po dlhých rokoch ostávajú v pamäti," hovorí Jozef Haurík.

Pečenie, zdobenie a starostlivosť o čistotu dielne má na starosti sedem šikovných žien, ktorým pomáhajú moderné stroje. „Okrem jedného, ktorý je už starší. Kúpil som ho od istej medovnikárskej rodiny, pretože ako jediný vládze dobre premiešať také množstvo cesta."

Spod rúk pekárok a cukrárok vychádzajú zdobené stromčeky, hviezdičky, srdcia i betlehemy ako na bežiacom páse.

„Pracujem tu už osem rokov a vôbec to nie je stereotyp. Osvedčené vzory ostávajú, no stále k nim vymýšľame nové," hovorí o svojej práci Valéria Fronková. Domov však už voňavé medovníky nenosí. „Po rokoch sa všetkým zunovali," pokrčí plecami nad osudom týchto vianočných dobrôt.

„Ja som tu od školy. Prežila som s touto prácou šestnásť rokov aj s dvoma materskými. Rozhodne ma to nenudí. Vždy sa dá vytvoriť niečo originálne. Okrem toho sa pri tom dobre rozpráva s kolegyňami," smeje sa Ivona Novodomcová.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  2. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  3. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  4. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  5. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Volkswagen Passat: pár detailov, veľký výsledok
  8. „Vytvoriť miesto, ktoré si ľudia zamilujú, je vždy radosť“
  9. Život je len jeden: Máte ten svoj poistený správne?
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave
  1. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  2. V Žiari nad Hronom a okolí budete môcť využívať rýchly internet
  3. Zvolen a jeho okolie bude mať k dispozícii nový optický internet
  4. V Turčianskej kotline sa zavádza najmodernejšia optická sieť
  5. Preradiť na vyššiu rýchlosť budete môcť už aj v okolí Topoľčian
  6. Na Myjave sa zavádza najrýchlejší internet na trhu
  7. Kotrčiná Lúčka a Rajec sa budú môcť tešiť z nového internetu
  8. Na Považí budete môcť surfovať po internete 2-krát rýchlejšie
  9. Novodobá optická sieť zavíta aj do obcí v okolí Banskej Bystrice
  10. Slováci jedia vajcia pomerne často, najradšej v praženici
  1. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 22 919
  2. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 21 810
  3. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 15 128
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 892
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 10 108
  6. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 7 408
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 296
  8. Kedy patrí dieťaťu do rúk mobil? Základom je, aby mu neublížil 7 278
  9. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 047
  10. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 6 796

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Bez lepších tréningov a bez posíl zo Zvolena to nepôjde, hovorí tréner žiarskych Indiánov Pavel Igríni.
AKTUALIZOVANÉ

FK Pohronie sa otriasa. V klube končia obaja tréneri

Pohronie má problémy nielen s výsledkami.

Ján Rosinský aj Rastislav Urgela skončili ako tréneri Pohronia. Kto bude tím trénovať po ich odchode, klub zatiaľ neoznámil.

Púchov si v Žiari zastrieľal. Pred rekordnou diváckou kulisou

Púchov si vylepšil aj skóre, Žiarčania s jediným gólom.

Zápas s Púchovom Žiarčanom nevyšiel.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ

FK Pohronie sa otriasa. V klube končia obaja tréneri

Pohronie má problémy nielen s výsledkami.

Je isté, že práca na nočné zmeny škodí zdraviu, tvrdí psychiater

Kým v Európskej únii pracuje na nočné zmeny v priemere len šesť percent ľudí, na Slovensku pracuje aj v noci takmer trikrát viac ľudí.

Poznáme víťaza súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska (+FOTO)

Desiaty ročník súťaže cukrárov sa uskutočnil v Púchove. Pozrite s i najkrajšie torty vo fotoreportáži.

Dedina sa bavila. Podávali tri druhy guľášu

Bývalá hutnícka dedina má za sebou XII. ročník Dňa obce.

Vybrali SME

Už ste čítali?