Streda, 29. jún, 2022 | Meniny má Peter, Pavol, Petra

Trnavohorčan varil pre kambodžskú princeznú

Na pražskom Plese v Opere pripravoval jedlá pre kambodžskú princeznú, starostu Viedne či primátora Prahy. Ako jediný Slovák medzi päťdesiatkou kuchárov mal Matej Homola z Trnavej Hory možnosť variť jedlá na tomto noblesnom bále.

Matej a Michaela patrili k päťdesiatke kuchárov, ktorí varili na pražskom Plese v Opere.Matej a Michaela patrili k päťdesiatke kuchárov, ktorí varili na pražskom Plese v Opere. (Zdroj: ARCHÍV (MH))

TRNAVÁ HORA. Matej Homola s českou priateľkou Michaelou si už vyskúšali svoje kuchárske umenie na rôznych podujatiach. Ples v Opere, ktorý sa konal v jednom z najkrajších operných domov Európy, však „absolvovali" prvýkrát.

Chystali 900 porcií

„Päť rokov sme varili v jednej luxusnejšej reštaurácii, ktorej šéf nás zavolal aj na Ples v Opere," hovorí Matej o tom, ako sa na prestížne podujatie dostali. Jedlá pre „smotánku" pripravovalo päťdesiat kuchárov. „Museli sme sa zosúladiť. Chystali sme 900 porcií, pričom tam mohlo byť asi 850 ľudí," vysvetľuje. Deväťchodové menu obsahovalo napríklad šalát z českých rakov s hľúzovkovým toustom, krém z bielej husacej pečienky s jemným koňakom, teľacie ragú či kačacie prsia na lesnom mede.

Na týchto jedlách si pochutnávali napríklad kambodžská princezná Norodom Arunrasmy, viedenský starosta Michael Häupl, Teraza Maxová, Veronika Žilková, Andrea Verešová s manželom a mnohé ďalšie politické či šoubiznisové tváre.

„Žabiarom" ponúka žaby

Pre Mateja a Michaelu je pracovná účasť na Plese v Opere dobrou skúsenosťou. „Videli sme iný systém a spôsob varenia. Okrem toho sme spoznali ďalších ľudí a vymenili si gastronomické poznatky," pokračuje Matej. Zároveň tvrdí, že určite sa im podobná príležitosť ešte naskytne. „Často je to aj vec náhody," podotkol s tým, že už varili na viacerých akciách na hradoch a istý čas pôsobili v Bulharsku. Práce má však dosť aj mimo týchto aktivít. Ako sám hovorí, „som dosť rozlietaný." Momentálne sa venuje aj práci vo vlastnom podniku, kde svojim zákazníkom ponúka žaby. Ľudí z vedľajšej dediny Jalná vraj prezývajú „žabiari", preto sa rozhodol, že práve táto špecialita sa objaví v ponuke jeho jedálneho lístka. „Som prekvapený, ako idú na odbyt. Len za jeden víkend som ich predal sedem kíl," povedal a zároveň prezradil jeden zo svojich receptov.

Vo svojom menu ponúka Matej aj žabie stehienka.

Žabie stehienka na taliansky spôsob

Suroviny: Žabie stehienka 20 ks, paradajky 2 ks, cibuľa 1 ks, cesnak 3 strúčky, pretlak paradajkový 70 g, biele víno 1 dcl, soľ, korenie, čerstvý rozmarín podľa chuti
Postup: Žabie stehienka namočíme do mlieka minimálne na dve hodiny. Na jemno nakrájanú cibuľu orestujeme na olivovom oleji, pridáme zo šupky stiahnuté paradajky. Ošúpeme ich tak, že ich na koncoch jemne narežeme a ponoríme do vriacej vody a hneď ich vytiahneme. Pridáme pretlak, jemne ho orestujeme a zalejeme vínom. Dochutíme soľou, korením, nasekaným rozmarínom a nasekaným cesnakom. Stehienka orestujeme z každej strany na olivovom oleji asi 3 minúty, potom zalejeme omáčkou a podávame. Môžeme ju podávať s opečenou bagetou natretou bylinkovým maslom.

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Večer stál chlieb dvojnásobok ako ráno. Ako hyperinflácia pripravila ľudí o úspory?
  2. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  3. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  4. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek
  5. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine
  6. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
  7. Spoločnosť Mars inšpiruje: Lepší svet pre domácich miláčikov
  8. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  1. Stredoškoláci z Trnavy vyražajú na Shell Eco-marathon
  2. Ďalší ekologický krok BILLA
  3. Vysoké Tatry: Úrazovosť v horách narastá
  4. Orange poskytne návštevníkom Pohody najlepšiu sieť
  5. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  6. Študenti spoznali nové výrobné trendy v Schaeffler Skalica
  7. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
  8. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  1. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 11 228
  2. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 9 502
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 367
  4. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 6 961
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 961
  6. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 3 771
  7. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 768
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 161

Blogy SME

  1. Soňa Bulbeck: Ale aj tak sú všetci iba amatéri v šklbaní...
  2. Martin Greguš: Ministerka Remišová s notebookom s nalepeným heslom na obrazovke...Je toto normálne?
  3. Juraj Halička: Zamerané na sivý zákal
  4. Štefan Vidlár: Pštrosy v písku
  5. Andrij Pylypenko: Trvalo zatvorené
  6. Kristína Jakubičková: Kráľovná zdravých raňajok
  7. Ján Raclavský: Slepí kresťanskí bojovníci
  8. Vladimír Krátky: Šialenstvo raketové vs. šialenstvá iné ?
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 9 481
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 6 616
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 5 234
  4. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 4 531
  5. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 4 064
  6. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 019
  7. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 654
  8. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 3 130
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Model je dominantou novej galérie, ktorá vznikla v tesnom susedstve betlehemu.


TASR 22. jún

Pre samosprávy sú zelené projekty prioritou, veľká byrokratická záťaž a náročnosť procesov pri uchádzaní sa o eurodotácie sú v prípade obcí a malých miest brzdou rozvoja. Rozprávali sme sa so SLÁVKOU LENČÉŠOVOU, expretkou na oblasť životného prostredia v Združení miest a obcí Slovenska.


17. jún
Obnovená panoráma na náučnom chodníku Milana Kapustu.

Obnovu stihli ešte pred sezónou.


21. jún

Na Slovensku sa vôbec nedá hovoriť o regionálnej kontrole energetiky. Regióny na to doteraz nemali žiadne kapacity, legislatíva s tým nerátala a verejné financie nepodporovali regionálnu energetickú sebestačnosť, hovorí JURAJ ZAMKOVSKÝ, výkonný riaditeľ združenia Priatelia zeme CEPA.


17. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Záhorie má podľa klimatológa najvyššiu pravdepodobnosť vzniku tornád.


9 h

Ďalší duchovný, ktorý pôsobil v tej istej oravskej farnosti, na svoj trest čaká.


28. jún

Priehradu ešte len napúšťajú po rozsiahlej rekonštrukcii. Je mimo prevádzky.


28. jún

Všetky metódy plašenia zlyhali.


a 1 ďalší 27. jún

Blogy SME

  1. Soňa Bulbeck: Ale aj tak sú všetci iba amatéri v šklbaní...
  2. Martin Greguš: Ministerka Remišová s notebookom s nalepeným heslom na obrazovke...Je toto normálne?
  3. Juraj Halička: Zamerané na sivý zákal
  4. Štefan Vidlár: Pštrosy v písku
  5. Andrij Pylypenko: Trvalo zatvorené
  6. Kristína Jakubičková: Kráľovná zdravých raňajok
  7. Ján Raclavský: Slepí kresťanskí bojovníci
  8. Vladimír Krátky: Šialenstvo raketové vs. šialenstvá iné ?
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 9 481
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 6 616
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 5 234
  4. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 4 531
  5. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 4 064
  6. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 019
  7. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 654
  8. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 3 130
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu