Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Trnavohorčan varil pre kambodžskú princeznú

Na pražskom Plese v Opere pripravoval jedlá pre kambodžskú princeznú, starostu Viedne či primátora Prahy. Ako jediný Slovák medzi päťdesiatkou kuchárov mal Matej Homola z Trnavej Hory možnosť variť jedlá na tomto noblesnom bále.

Matej a Michaela patrili k päťdesiatke kuchárov, ktorí varili na pražskom Plese v Opere.Matej a Michaela patrili k päťdesiatke kuchárov, ktorí varili na pražskom Plese v Opere. (Zdroj: ARCHÍV (MH))

TRNAVÁ HORA. Matej Homola s českou priateľkou Michaelou si už vyskúšali svoje kuchárske umenie na rôznych podujatiach. Ples v Opere, ktorý sa konal v jednom z najkrajších operných domov Európy, však „absolvovali" prvýkrát.

Chystali 900 porcií

„Päť rokov sme varili v jednej luxusnejšej reštaurácii, ktorej šéf nás zavolal aj na Ples v Opere," hovorí Matej o tom, ako sa na prestížne podujatie dostali. Jedlá pre „smotánku" pripravovalo päťdesiat kuchárov. „Museli sme sa zosúladiť. Chystali sme 900 porcií, pričom tam mohlo byť asi 850 ľudí," vysvetľuje. Deväťchodové menu obsahovalo napríklad šalát z českých rakov s hľúzovkovým toustom, krém z bielej husacej pečienky s jemným koňakom, teľacie ragú či kačacie prsia na lesnom mede.

Na týchto jedlách si pochutnávali napríklad kambodžská princezná Norodom Arunrasmy, viedenský starosta Michael Häupl, Teraza Maxová, Veronika Žilková, Andrea Verešová s manželom a mnohé ďalšie politické či šoubiznisové tváre.

„Žabiarom" ponúka žaby

Pre Mateja a Michaelu je pracovná účasť na Plese v Opere dobrou skúsenosťou. „Videli sme iný systém a spôsob varenia. Okrem toho sme spoznali ďalších ľudí a vymenili si gastronomické poznatky," pokračuje Matej. Zároveň tvrdí, že určite sa im podobná príležitosť ešte naskytne. „Často je to aj vec náhody," podotkol s tým, že už varili na viacerých akciách na hradoch a istý čas pôsobili v Bulharsku. Práce má však dosť aj mimo týchto aktivít. Ako sám hovorí, „som dosť rozlietaný." Momentálne sa venuje aj práci vo vlastnom podniku, kde svojim zákazníkom ponúka žaby. Ľudí z vedľajšej dediny Jalná vraj prezývajú „žabiari", preto sa rozhodol, že práve táto špecialita sa objaví v ponuke jeho jedálneho lístka. „Som prekvapený, ako idú na odbyt. Len za jeden víkend som ich predal sedem kíl," povedal a zároveň prezradil jeden zo svojich receptov.

Vo svojom menu ponúka Matej aj žabie stehienka.

Žabie stehienka na taliansky spôsob

Suroviny: Žabie stehienka 20 ks, paradajky 2 ks, cibuľa 1 ks, cesnak 3 strúčky, pretlak paradajkový 70 g, biele víno 1 dcl, soľ, korenie, čerstvý rozmarín podľa chuti
Postup: Žabie stehienka namočíme do mlieka minimálne na dve hodiny. Na jemno nakrájanú cibuľu orestujeme na olivovom oleji, pridáme zo šupky stiahnuté paradajky. Ošúpeme ich tak, že ich na koncoch jemne narežeme a ponoríme do vriacej vody a hneď ich vytiahneme. Pridáme pretlak, jemne ho orestujeme a zalejeme vínom. Dochutíme soľou, korením, nasekaným rozmarínom a nasekaným cesnakom. Stehienka orestujeme z každej strany na olivovom oleji asi 3 minúty, potom zalejeme omáčkou a podávame. Môžeme ju podávať s opečenou bagetou natretou bylinkovým maslom.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 697
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 736
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 9 133
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 585
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 179
  6. Po Slovensku na motorke 6 278
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 287
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 994
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 896
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 084
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Hrad Revište

Na zrúcanine stredovekého hradu Revište neďaleko Žarnovice sa v sobotu uskutoční prvý ročník podujatia Glgáč.


TASR 11 h
Ilustračné foto.

Policajti zastavili dnes ráno v uliciach Žiaru nad Hronom vodiča pod vplyvom alkoholu.


LL 12 h
Ako si vybrať turistickú obuv? Poradí vám Lukáš Majerčák, expert z Intersportu.

Radí expert Lukáš Majerčák zo spoločnosti Intersport.


19 h

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mladý medveď navštevuje v dedine včelára.


17 h

Starohaličana zavalila slama. Neprežil.


14 h

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


17. jún

Začiatok posledného pracovného dňa na Gemeri poznačila tragédia.


(mb) 18 h

Už ste čítali?