Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Žiarska Podnikateľka Slovenska vidí budúcnosť optimisticky

Svoje hobby zmenila na profesiu. Pred dvomi rokmi sa Andrea Martinová rozhodla podnikať, pričom jej voľba automaticky padla na cukrárstvo. Nedávno sa dočkala odmeny v podobe ocenenia v súťaži Podnikateľka Slovenska.

Andrea Martinová počas galavečera z odovzdávania cien Podnikateľka roka.Andrea Martinová počas galavečera z odovzdávania cien Podnikateľka roka. (Zdroj: ARCHÍV (AM))

ŽIAR NAD HRONOM. Andrea Martinová v minulosti robila v ekonomickej oblasti. Po materskej dovolenke však zostala bez práce. Táto situácia ju prinútila zaoberať sa myšlienkou podnikania. „Pečenie bolo mojím koníčkom. Spravila som si teda cukrársky kurz, aby som získala potrebný certifikát, a v decembri 2008 som sa do toho pustila," hovorí úspešná živnostníčka.

Torta v tvare pyramídy

Ako všetky začiatky, aj tie Andreine boli ťažké. Dnes už však na ne spomína s úsmevom. Výrobu odštartovala pečením klasických zákuskov, no zákazníkom chcela ponúknuť aj niečo nové.

Skryť Vypnúť reklamu

„V Nemecku majú dobrú tradíciu. Každý deň si dajú poobede ku kávičke zákusok. Sladkú dobrotu si doprajú napriek vyššej cene. Páči sa mi, že uprednostňujú svieže zákusky, s rôznym ovocím či tvarohom. U nás niečo také nevídať," vysvetľuje. Tvrdí, že Slováci zostávajú verní tradíciám. „Kupujú radšej dobošky, punčové rezy, veterníky, špice," vymenovala druhy, ktoré našincom chutia najviac. Jej snaha presadiť aj ovocné zákusky však nevyšla úplne nazmar. „Niektoré sa chytili, napríklad višňový koláč, takzvaný schwarzvalder, a tvarohové tortičky idú na odbyt veľmi dobre," usmieva sa. Zároveň pripomenie, že práve tieto špeciality vznikli na základe jej vlastných receptov. „Aj tie ostatné sú síce tradičné, ale receptúry sú moje. Používam trošku iné ingrediencie a spôsob prípravy," vysvetlí. „Pri pečení nikdy nenahrádzam maslo margarínom," pripomenie. Zákazníkom sa snaží vyjsť v ústrety aj rozvozom svojich výrobkov, medzi ktorými nechýbajú ani zákusky pre diabetikov či celiatikov. Pri tortách jej fantázia pracuje naplno a tvrdí, že podľa predstáv zákazníka dokáže vyrobiť čokoľvek. Naposledy vraj vytvorila veľkú egyptskú hrobku.

Skryť Vypnúť reklamu

Cukrárčina je drina

V Andreinom podniku pracuje päť ľudí. „Mám dve cukrárky, ale pomáha mi celá rodina. Dá sa povedať, že sme taká rodinná firma," pokračuje. „Víkendy veľmi nepoznáme, keďže v pondelok chceme mať čerstvé zákusky. Najväčší nápor je však pred Vianocami či Veľkou nocou. A to nehovorím o svadbách," hovorí o náročnosti cukrárskej profesie. „Ľudia si už na nás zvykli, vracajú sa k nám. Takisto vo Zvolene, kde máme tiež svoju prevádzku."

Rozhodnutie podnikať neľutuje. „Keby som to neskúsila, určite by ma to mrzelo. Podnikanie aj samotná Cukrárčina je drina, chce to celého človeka, ale dalo mi to veľa," zhodnotila svoje pôsobenie v podnikateľskej sfére.

Jej práca bola nedávno odmenená, keď získala 2. miesto v súťaži Podnikateľka Slovenska, konkrétne v kategórii Začínajúca podnikateľka. Do 11. ročníka ju prihlásili jej syn a sestra.

Skryť Vypnúť reklamu

„Milo ma prekvapili," podotkla. „Cena je pre mňa zadosťučinením. Povzbudilo ma to do ďalšej práce," povedala. Úspech jej bude pripomínať obraz so soškou.

Svoju budúcnosť vidí optimisticky. Dúfa, že „Ľudia zákuskom a tortám neodolajú a budú ich papať stále. Zavádzame nové trendy, chceme zostať pri doterajšej kvalite našich domácich zákuskov. Plánujeme otvoriť aj novú cukrárničku na Svätokrížskom námestí s posedením na terase a s detským ihriskom. Budem šťastná, ak sa to podarí ešte tento rok," uzavrela.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  6. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  7. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. Úprava osobného motorového vozidla
  10. Important information for Brazilians living in Slovakia
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 415
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 397
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 571
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 990
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 568
  6. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 11 348
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 196
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 609
  9. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje 9 562
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 521
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Ilustračné foto

Chodkyňa vošla rovno pred idúce auto

Ženu so zraneniami previezli do nemocnice.

Dielami detí vyzdobia kanceláriu obecného úradu

Vo svojej tvorbe sa zamerali najmä na dva miestne kostoly.

Jedno zo súťažných diel.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?