ŽIAR NAD HRONOM. V prvých dňoch po prepuknutí informácií o smrteľnom črevnom ochorení zostali ľudia zaskočení. Po „šialených kravách“, vtáčej a prasacej chrípke zrazu za zdroj novej nákazy označili zeleninu. Najviac sa v tejto súvislosti skloňovali španielske uhorky, posledné správy však hovoria, že sú v tom nevinne.
Slovenským produktom veria
Niektorí ľudia pod vplyvom prvých informácií vyradili zo svojho jedálnička všetku zeleninu, iní len uhorky. To, že ich nákup mnohí obmedzili, potvrdila aj reakcia staršej dámy v jednom z banskoštiavnických obchodov.
„Keby som vedela, že nie sú nakazenie, aj by som si kúpila,“ povedala pri pohľade na lákavo vyzerajúce šalátové uhorky.
V žiarskej reštaurácii sme si zas všimli dve slečny, pričom jedna z nich sa bohatej zeleninovej prílohy ani nedotkla. Keď sa jej čašník opýtal, či jej nechutí, mala na to jednoduchú odpoveď. „Obávam sa infekcie.“ Čašník len nechápavo pozeral, pričom bolo zrejmé, že informácie o novej smrteľnej chorobe k nemu ešte nedorazili.
Na žiarskom trhu predávajúci znížený záujem o zeleninu nepostrehli.
„Ľudia uhorky kupujú tak ako predtým. Vedia, že tu nič nebezpečné nehrozí, lebo predávame naše, domáce. Sú lepšie a určite aj kvalitnejšie ako dovážané,“ povedala trhovníčka Mária.
„Uhorky tu kupujem, lebo verím, že sú slovenské,“ povedala Ľudmila, ktorá pri nákupe zeleniny, tak ako mnohí, pred klasickými obchodmi uprednostnila trhovisko.
Dôležitá je prevencia
„Doteraz nám nehlásili žiadne hnačkové ochorenie s prímesou krvi,“ informovala Eva Striežová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom. „Celkovo na Slovensku zatiaľ nemáme referencie, že by niečo také bolo zaznamenané,“ povedala. Zároveň upozornila na dôležitú prevenciu.
„Tak ako pri všetkých infekčných hnačkových ochoreniach je potrebné dodržiavať osobnú hygienu. To isté platí pri príprave potravín,“ prízvukuje. „Všetko treba dôkladne umyť, ošúpať, následne by sme si znovu mali umyť ruky a takisto umyť už ošúpanú uhorku,“ vysvetlila.
„Čo sa týka živočíšnych produktov, záleží na dôkladnej tepelnej úprave,“ pokračovala. „Hnačkové ochorenie je totiž likvidovateľné práve dobrou tepelnou úpravou,“ hovorí. Následne pripomenula, že baktérie a vírusy sa šíria rukami. „Umyť si ich po toalete je samozrejmosťou. Nikdy však nevieme, s kým prišiel človek, s ktorým sme si podali ruku, do styku. Preto musíme dbať na to, aby sme si ich dôkladne umyli pred akoukoľvek prípravou či konzumáciou jedla.“ Podľa nej si treba dávať pozor aj na podozrivé, rýchlo sa kaziace potraviny. „Šaláty treba dobre uskladňovať a po ich vybratí z chladničky hneď konzumovať. Pri vysokých letných teplotách totiž hrozí množenie baktérií,“ dodala.