Streda, 12. august, 2020 | Meniny má DarinaKrížovkyKrížovky

Populárny šéfkuchár varil v školskej jedálni

Šéfkuchár Marcel Ihnačák, ktorý svoje kulinárske skúsenosti získaval vo Francúzsku, v Prahe, aj v londýnskej reštaurácii Jamieho Olivera, varil obed žiarskym školákom.

Šéfkuchár Marcel Ihnačák počas varenia v žiarskej školskej jedálni.Šéfkuchár Marcel Ihnačák počas varenia v žiarskej školskej jedálni. (Zdroj: EVA ŠTENCLOVÁ)

ŽIAR NAD HRONOM. Žiakom na „Štvorke“, teda Základnej škole na Jilemnického ulici, varil šéfkuchár Marcel Ihnačák. Bývalý hokejista, ktorý sa pre zranenie musel športovej kariéry vzdať, dokazuje svoje majstrovstvo pri hrncoch.

„Kuchárčina“ je drina

Marcel Ihnačák prišiel do Žiaru na pozvanie primátora Ivana Černaja, s ktorým sa pozná už niekoľko rokov.

„Sme dobrí kamaráti. Je gurmán, miluje varenie a ja sa ho snažím inšpirovať,“ povedal Ihnačák.

V školskej jedálni sa snažil kuchárkam dodať energiu a motivovať ich do ďalšej práce.

Skryť Vypnúť reklamu

„Kuchárčina je drina. Niektoré ženy tu robia dlhodobo desať, aj dvadsať rokov. Ja som zvyknutý meniť zamestnanie každé dva, tri roky. Takto ich chceme trošku nakopnúť, aby ich varenie v tom istom prostredí bavilo aj po takom dlhom čase,“ vysvetlil.

„Mňa samého táto profesia napĺňa radosťou aj po trinástich rokoch tvrdej práce. Varím od pondelka do nedele, nonstop. Doma, v práci, všade, kde sa ocitnem, aj na návšteve,“ pokračoval s tým, že veľmi dobre pozná slovenskú kuchyňu, no najbližšia mu je talianska.

„Južania varia všetko z čerstvej zeleniny. Recepty majú pestré, chutné, zdravé a nenáročné,“ zdôvodnil. Práve taliansky spôsob prípravy jedál zvolil aj počas návštevy v žiarskej škole.

„Urobili sme cícerovú polievku a pečené bravčové stehno s opekanými zemiakmi ochutenými rozmarínom a cesnakom. Ako dezert podávame čokoládové muffiny,“ prezradil, čo si žiaci nájdu na svojich tanieroch. „Dúfam, že všetky deti budú spokojné,“ dodal.

Skryť Vypnúť reklamu

Vítajú nové nápady

„Je to pre nás veľké oživenie,“ povedala vedúca školskej jedálne Dáša Bučanová. „Sme radi, že k nám zavítal slávny kuchár, od ktorého sme mohli odpozorovať spôsob prípravy jedál. Jeho metódy chceme uplatňovať aj v praxi.“

Spokojnosť netajil ani riaditeľ školy Marian Majzlík. „Ak príde nejaká zmena, nové nápady či grify pre kuchárky, verím, že kvalita, ktorá je u nás vysoká, bude ešte vyššia,“ povedal.

„Variť s Marcelom Ihnačákom práve v tejto škole sme sa rozhodli pre jej dobré priestorové podmienky,“ vysvetlila vedúca odboru školstva Marta Mergová. „Štvorka má najnižší počet stravníkov, dnes ich tu bude zhruba 330. V ostatných školách v meste ich majú cez 600. Neviem si predstaviť, že v menšej kuchyni by mali kuchárky pripraviť toľko porcií,“ pokračovala s tým, že tento deň vníma veľmi pozitívne. „Som zvedavá na odozvu od kuchárok,“ podotkla.

Skryť Vypnúť reklamu

„Chcel som, aby sa naše kuchárky stretli s človekom, ktorý prešiel celý svet a je vo svojom odbore špičkovým profesionálom,“ povedal Ivan Černaj, ktorý sa s Marcelom Ihnačákom zoznámil na jednom z jeho kurzov varenia.

„Absolvoval som ich niekoľko, som vlastne jeho žiakom. Naučil som sa od neho veľmi veľa receptov, ale jeden z najobľúbenejších je špeciálna paradajková polievka. Pomerne často robievam aj bazalkové pesto,“ uzavrel.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  2. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  3. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  4. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  5. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  6. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  7. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  8. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  9. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  10. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  1. Mio Pilot: moderní navigace s bezplatnými aktualizacemi
  2. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  3. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  4. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  5. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  6. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  7. Svätá vojna
  8. Aj v dm rozkvitli žlté narcisy
  9. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  10. Uľahčujeme ľuďom s hendikepom nastupovanie do automobilu
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 25 911
  2. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 22 963
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 17 537
  4. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 13 833
  5. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 13 486
  6. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso 10 971
  7. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 703
  8. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 9 669
  9. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 9 634
  10. Gaderská dolina poteší celú rodinu 9 617
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?