Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Populárny šéfkuchár varil v školskej jedálni

Šéfkuchár Marcel Ihnačák, ktorý svoje kulinárske skúsenosti získaval vo Francúzsku, v Prahe, aj v londýnskej reštaurácii Jamieho Olivera, varil obed žiarskym školákom.

Šéfkuchár Marcel Ihnačák počas varenia v žiarskej školskej jedálni.Šéfkuchár Marcel Ihnačák počas varenia v žiarskej školskej jedálni. (Zdroj: EVA ŠTENCLOVÁ)

ŽIAR NAD HRONOM. Žiakom na „Štvorke“, teda Základnej škole na Jilemnického ulici, varil šéfkuchár Marcel Ihnačák. Bývalý hokejista, ktorý sa pre zranenie musel športovej kariéry vzdať, dokazuje svoje majstrovstvo pri hrncoch.

„Kuchárčina“ je drina

Marcel Ihnačák prišiel do Žiaru na pozvanie primátora Ivana Černaja, s ktorým sa pozná už niekoľko rokov.

„Sme dobrí kamaráti. Je gurmán, miluje varenie a ja sa ho snažím inšpirovať,“ povedal Ihnačák.

V školskej jedálni sa snažil kuchárkam dodať energiu a motivovať ich do ďalšej práce.

Skryť Vypnúť reklamu

„Kuchárčina je drina. Niektoré ženy tu robia dlhodobo desať, aj dvadsať rokov. Ja som zvyknutý meniť zamestnanie každé dva, tri roky. Takto ich chceme trošku nakopnúť, aby ich varenie v tom istom prostredí bavilo aj po takom dlhom čase,“ vysvetlil.

„Mňa samého táto profesia napĺňa radosťou aj po trinástich rokoch tvrdej práce. Varím od pondelka do nedele, nonstop. Doma, v práci, všade, kde sa ocitnem, aj na návšteve,“ pokračoval s tým, že veľmi dobre pozná slovenskú kuchyňu, no najbližšia mu je talianska.

„Južania varia všetko z čerstvej zeleniny. Recepty majú pestré, chutné, zdravé a nenáročné,“ zdôvodnil. Práve taliansky spôsob prípravy jedál zvolil aj počas návštevy v žiarskej škole.

„Urobili sme cícerovú polievku a pečené bravčové stehno s opekanými zemiakmi ochutenými rozmarínom a cesnakom. Ako dezert podávame čokoládové muffiny,“ prezradil, čo si žiaci nájdu na svojich tanieroch. „Dúfam, že všetky deti budú spokojné,“ dodal.

Skryť Vypnúť reklamu

Vítajú nové nápady

„Je to pre nás veľké oživenie,“ povedala vedúca školskej jedálne Dáša Bučanová. „Sme radi, že k nám zavítal slávny kuchár, od ktorého sme mohli odpozorovať spôsob prípravy jedál. Jeho metódy chceme uplatňovať aj v praxi.“

Spokojnosť netajil ani riaditeľ školy Marian Majzlík. „Ak príde nejaká zmena, nové nápady či grify pre kuchárky, verím, že kvalita, ktorá je u nás vysoká, bude ešte vyššia,“ povedal.

„Variť s Marcelom Ihnačákom práve v tejto škole sme sa rozhodli pre jej dobré priestorové podmienky,“ vysvetlila vedúca odboru školstva Marta Mergová. „Štvorka má najnižší počet stravníkov, dnes ich tu bude zhruba 330. V ostatných školách v meste ich majú cez 600. Neviem si predstaviť, že v menšej kuchyni by mali kuchárky pripraviť toľko porcií,“ pokračovala s tým, že tento deň vníma veľmi pozitívne. „Som zvedavá na odozvu od kuchárok,“ podotkla.

Skryť Vypnúť reklamu

„Chcel som, aby sa naše kuchárky stretli s človekom, ktorý prešiel celý svet a je vo svojom odbore špičkovým profesionálom,“ povedal Ivan Černaj, ktorý sa s Marcelom Ihnačákom zoznámil na jednom z jeho kurzov varenia.

„Absolvoval som ich niekoľko, som vlastne jeho žiakom. Naučil som sa od neho veľmi veľa receptov, ale jeden z najobľúbenejších je špeciálna paradajková polievka. Pomerne často robievam aj bazalkové pesto,“ uzavrel.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Budovanie zelenej značky
  6. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  7. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 072
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 415
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 372
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 163
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 738
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 615
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 566
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 467
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 423
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 315
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

18 h
ilustračné foto

Skríningového testovania na nový koronavírus sa v Žiari nad Hronom počas víkendu zúčastnilo 6757 ľudí, miera pozitívnych prípadov dosiahla 1,139 percenta.

16 h
Ilustračná foto

Nemocnica začala s očkovaním ďalšej skupiny obyvateľstva. Hospitalizovaných je aktuálne 33 pacientov s COVID-19.

17 h
Ilustračná foto

Včerajšie výsledky PCR testov odhalili viacero okresov s nulovým prírastkom pozitívne testovaných.

21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

20 h

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

15 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

25. jan

Už ste čítali?