Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Učiteľ pekával oblátky pre celú dedinu

Prípravu tradičných vianočných oblátok každoročne oživia v Slovenskom banskom múzeu.

Príprava vianočných oblátok na ohni.Príprava vianočných oblátok na ohni. (Zdroj: IVA ZIGOVÁ)

BANSKÁ ŠTIAVNICA. „Mlieko, hladká múka, cukor, vaječné žĺtka a rozpustené maslo. Dochutíme buď orechmi alebo škoricou,“ prezradila jednoduchý recept na sviatočnú pochúťku Božena Výbochová, pracovníčka Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici.

Čerstvé oblátky sú mäkké a majú nepravidelný tvar, neskôr sa lisujú a obstrihávajú.

Na prípravu oblátok sa používajú železné formy, ktoré sa dnes v domácnostiach dajú nájsť len zriedka, vidieť ich však možno v múzeu či v predajni starožitností.

„Železá sa musia najskôr nahriať. Do formy sa dá potom za lyžičku cesta, zaistí sa a na chvíľku položí nad oheň. Po vybraní sa oblátky zalisujú, aby boli rovné a nakoniec sa obstrihajú do pravidelného tvaru,“ opísala postup.

Skryť Vypnúť reklamu

Pracovníčka múzea počas vianočných trhov používa desiatky rokov staré formy s bežnými náboženskými motívmi. „Na týchto sú napríklad hostia, kalich, vinič či obilie,“ spomenula.

Podobné „železá“ neboli ani v minulosti v každej rodine, oblátky zvyčajne pre celú dedinu pekával miestny učiteľ alebo kostolník.

„Železá“ na oblátky. Tradičné formy dnes už možno nájsť len v niektorých domácnostiach. FOTO: IVA ZIGOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 722
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 921
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 119
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 462
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 119
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 770
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 442
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 271
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 147
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 540
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

2. celoplošné testovanie v Banskej Štiavnici.

Od dnes je negatívny test podmienkou.

27m
Publikácia Zuzany Denkovej.

Kniha je dielom riaditeľky Slovenského banského múzea Zuzany Denkovej.

2 h
Chátrajúca budovy zmrzliny, v ktorej vznikne ekologické komunitné centrum.

Nevyužitý objekt by sa mal stať kontaktným bodom pre rôzne skupiny obyvateľstva.

4 h

Predseda vlády avizuje, že v najhorších okresoch bude ďalšie kolo testovania.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

21 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

18 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

18 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Už ste čítali?