PÍLA. Po desiatich rokoch chalupárčenia sa Ferdinand Chrenka rozhodol pred dvomi rokmi presťahovať do Píly natrvalo. Tvrdí však, že Vianoce vyzerajú v meste aj na vidieku veľmi podobne.
„Rozdiel je ale v tom, že na dedine sa ľudia viac poznajú a navzájom navštevujú,“ povedal. „Iný rozmer tam sviatkom dáva aj príroda. Napríklad v Bratislave, keď napadne sneh, je hneď špinavý, stáva sa z neho blato. Na dedine je aj samotná prechádzka prírodou sviatkom.“
Kaprami zásobuje celú rodinu
Vianoce zvykne tráviť aj so svojou sestrou u mamy.
„Máme ich veľmi rodinné. Je to aj o spomienkach na tých, ktorí už nie sú medzi nami,“ hovorí.
„Mám dve dospelé deti, mama je tesne pred osemdesiatkou. Veľa ľudí mi hovorí, že sa starám o svoje okolie, takže pre mňa sviatky nie sú len radosťou, ale aj povinnosťou,“ pokračuje. Každý rok napríklad zaobstaráva osem kaprov, ktoré musí zabiť a následne aj rozporciovať. „Nie každý chlap to vie,“ podotkol. „Kaprami vlastne zásobujem celú rodinu, štyri až päť domácností. Chodím ich aj s dcérou vyberať priamo na rybník do jednej malej dedinky za Bratislavou,“ vysvetlil. „Ale beriem to ako príjemnú povinnosť,“ tvrdí.
Klobásky z barana
„Na prvý sviatok vianočný odchádzam na dedinu. Pred domom mám ozdobený stromček, ale aj kŕmidlá pre sýkorky. Keďže bývam na samote, má to úplne inú atmosféru,“ povedal.
„Dedinské sviatky som si v podstate vytvoril sám. V okne mi horí sviečka, stromček je mierne krivý, tak trochu mrzák, ale mám dobrý pocit, že aj on si užije Vianoce. Je to romantické.“
To, že oslavuje Vianoce, dáva najavo všetkým okoloidúcim aj vyzdobenými oknami a dverami.
„Vždy na ne zavesím niečo pichľavé, teda nejaké vetvičky z borovice či smreku.“ Samozrejme, inak v tomto období u neho vyzerá aj stôl. „Dávam naň vianočný obrus, atmosféru dotvárajú oblátky a med.“
Pred sviatkami zvykne robiť klobásky z barana. „Sú jemnejšie a chutnejšie ako klasické,“ upozornil na rozdiel. Túto špecialitu pripravil aj tento rok.
„Baran nemôže byť veľmi starý. Mám ročného, takže na klobásky je akurát,“ hovorí. „Keďže baranie mäso je chudé, treba ho zmiešať s mastnejším, teda s bravčovým bôčikom. Nasleduje príprava ako pri klasických klobásach, ingrediencie sa veľmi nemenia. Ja si dávam záležať na kvalitnej červenej štipľavej paprike, ktorú mi z Maďarska zvykne nosiť kamarát Erich.“
Celkovo na svojej usadlosti chová dvanásť oviec, barana, capa, tridsať sliepok, moriaka s morkou a pohyblivý počet mačiek. „Na samote je ich občas sedem, niekedy tri. Mení sa to.“
Na svojej usadlosti chová Ferdinand Chrenka aj dvanásť oviec.
Punk, alebo retro stromček
Ako dizajnér využíva svoju kreativitu aj pri zdobení vianočného stromčeka.
„V rodinách existujú určité stereotypy. Myslím si však, že je to veľmi otvorené. Jeden rok sme mali stromček ozdobený len malými jabĺčkami, veľkosti čerešne, a bol veľmi pekný. Ale myslím si, že keď človek urobí stromček aj pre vlastného psíka a povešia naň kolieska klobásy, nič zlé sa nestane.“ Podľa neho sú ľudia v tomto smere veľmi konzervatívni a nemajú odvahu experimentovať. „Majú pocit, že sa to nepatrí a tak sa držia tradícií,“ podotkol. „Tento priestor je otvorený najmä pre mladých ľudí. Môžu si vytvoriť nejaký punk stromček, alebo retro,“ pripomenul. Zároveň spomenul prípravný kurz dizajnu, vedený kolegom Miroslavom Debnára, ktorý sa konal na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde pôsobí ako pedagóg.
„Na tému Nový život pet flaše študenti vytvárali rôzne svietniky, misky a iné ozdoby. Ukázali tak nové trendy v dekoráciách. Z pet fliaš vznikli nádherné vianočné ozdoby, pretože fólia vyzerá ako fúkané sklo,“ dodal.