Streda, 18. júl, 2018 | Meniny má Kamila

Kremničanka zozbierala staré banícke recepty

Gazdinky sa pri varení môžu inšpirovať knihou V kuchyni kremnického baníka. Desiatky, niektoré až sto, rokov staré recepty nedávno publikovala Daniela Bednářová.

Daniela Bednářová. Niektoré banícke recepty, ktoré knižne publikovala, vyskúšala vo vlastnej kuchyni.(Zdroj: EVA ŠTENCLOVÁ)

KREMNICA. Na svojej unikátnej knihe pracovala Daniela Bednářová päť rokov.

„Keď poviete slovo Kremnica, každého hneď napadne baníctvo a mincovníctvo. Ich dejiny sú spracované, už tam asi ani nie je čo objaviť. Kuchyni a vareniu tej doby sa však nikto nevenoval,“ vysvetlila, prečo sa rozhodla bádať práve v tomto smere.

V nemčine, aj maďarčine

„Žijeme v čase, keď si naše babky či prababky ešte mnohé pamätajú. Lenže po ich odchode by sme sa z oblasti stravovania nič nedozvedeli,“ pokračuje autorka knihy.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Chodila som teda po domácnostiach starších ľudí a zbierala som od nich všetky informácie a staré, zažltnuté recepty. S tými som mala najviac roboty. Aby som ich vôbec dokázala prečítať, všetky som najskôr na tmavo poprefocovala,“ približuje systém svojej práce. „Viaceré boli písané v nemčine, aj maďarčine. V slovenčine ich zaznamenávali nárečím. Trošku ma mrzí, že v knihe je to upravené do spisovnej podoby. Keby sa to publikovalo v pôvodnom jazyku, pôsobilo by to autentickejšie,“ myslí si.

Mäso mali len ojedinele

Kniha je rozdelená na dve časti. Prvá je venovaná histórii kuchyne a jej zariadeniu. V jednotlivých kapitolách opisuje riady, špajzu, zásoby potravín, ale aj móresy baníkov. Sú tam však tiež časti venované pôrodu, deťom a krstinám. V druhej už nasledujú samotné recepty. Medzi nimi aj na lekváre, med, liečivé kvapky a zaváraniny.

„Najstaršie sú od panej, ktorá sa narodila okolo roku 1879. Požičala mi ich jej nevesta.“

Najobľúbenejším baníckym jedlom vraj boli bryndzové halušky, ktoré si chlapi so sebou nosievali aj na šichtu. „Robievali ich tiež s vajcom, alebo len čisté,“ podotkla.

Banícke gazdinky pripravovali väčšinou múčne jedlá, no najčastejšie používali zemiaky.

„Robili ich na všetky možné spôsoby. Varené, pečené, fučku,“ spomenula klasické jedlá z tradičnej suroviny.

„Mäso, väčšinou varenú hovädzinu, si dopriali veľmi ojedinele. Jedli ho len v nedeľu, aj to nie každú.“

Nedostatok mäsa však niektoré rodiny riešili slimákmi, alebo žabami. „Isté je, že sa neprejedali. Stravovali sa naozaj striedmo.“

Luxusné menu

Niektoré recepty Daniela Bednářová vyskúšala aj vo vlastnej kuchyni.

„Napríklad tie slimáky sú perfektné. Je s nimi síce veľa roboty, ale výsledok stojí za to,“ tvrdí. „Chutia ako kuracie pečienky.“

Okrem tejto špeciality robila aj jablkové palacinky, chlebovú či pohánkovú tortu alebo pudingy, ktoré zvykli variť až hodinu a pol.

Banícke rodiny väčšinou pripravovali jednoduché jedlá, z ktorých sa však dá vytvoriť veľmi pestré menu.

„Dá sa povedať, že až luxusné,“ smeje sa. „Napríklad ako predjedlo mohli podávať plnené slimáky. Následne cibuľovú polievku, zemiakovú fučku s opraženými kolieskami mrkvy, k tomu vyprážané žabacie stehienka. Dezertom bol čierny puding s lekvárom a so šodó,“ povedala.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 925
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 096
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 915
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 818
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 436
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 965
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 589
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 591
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 482
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 222

Hlavné správy z MY Žiar

FK Pohronie je na novú sezónu pripravené. Aké sú ambície klubu?

Druholigový tím FK Pohronie odohrá prvý zápas nového ročníka 2018/2019 už v sobotu 21. júla na ihrisku Interu Bratislava. Klub zvolal pred sezónnou tlačovú konferenciu.

Pred rýchlik spadol strom, ktorý začal horieť

K požiaru spadnutého stromu na železničnej trati vo Voznici smerovali hasiči. V úseku prerušili dopravu.

Sezónu už otvorilo aj termálne kúpalisko v Sklených Tepliciach

Termálne kúpalisko v obci po novom prevádzkujú kúpele.

Koše v uliciach, ktoré ničili vandali, nahradia nádoby z betónu

Koše na separovanie, ktorými sa mesto kedysi pýšilo, majú z ulíc čoskoro definitívne zmiznúť.

Tretí pruh čoskoro otvoria. Cena za rekonštrukciu cesty opäť narástla

Práce, ktoré mali zabrániť vytekaniu vody na cestu, si vyžiadali ďalšie náklady.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel známy horský záchranár Rudolf Chalupek

Rodák z Nemiec pri Banskej Bystrici pomohol na horách mnohým ľuďom v ťažkých situáciách. Odišiel do večnosti vo veku nedožitých 35 rokov.

Liptáci majú na námestí starú lanovku z Chopku

Jediným mestom s lanovkou priamo v centre je Liptovský Mikuláš. Okamžite sa z nej stala pútavá atrakcia námestia.

Koše na papier v Martine zamkli, kradlo sa z nich

​​​​​​​Kontajnery na separovanie papiera sa v Martine stali terčom zlodejov. Ich uzamknutie teraz ľuďom trošku komplikuje vhadzovanie kartónov dovnútra, a tak niektoré z košov už našli zničené.

Vybrali SME

Už ste čítali?