Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Kremničanka zozbierala staré banícke recepty

Gazdinky sa pri varení môžu inšpirovať knihou V kuchyni kremnického baníka. Desiatky, niektoré až sto, rokov staré recepty nedávno publikovala Daniela Bednářová.

Daniela Bednářová. Niektoré banícke recepty, ktoré knižne publikovala, vyskúšala vo vlastnej kuchyni.Daniela Bednářová. Niektoré banícke recepty, ktoré knižne publikovala, vyskúšala vo vlastnej kuchyni. (Zdroj: EVA ŠTENCLOVÁ)

KREMNICA. Na svojej unikátnej knihe pracovala Daniela Bednářová päť rokov.

„Keď poviete slovo Kremnica, každého hneď napadne baníctvo a mincovníctvo. Ich dejiny sú spracované, už tam asi ani nie je čo objaviť. Kuchyni a vareniu tej doby sa však nikto nevenoval,“ vysvetlila, prečo sa rozhodla bádať práve v tomto smere.

V nemčine, aj maďarčine

„Žijeme v čase, keď si naše babky či prababky ešte mnohé pamätajú. Lenže po ich odchode by sme sa z oblasti stravovania nič nedozvedeli,“ pokračuje autorka knihy.

Skryť Vypnúť reklamu

„Chodila som teda po domácnostiach starších ľudí a zbierala som od nich všetky informácie a staré, zažltnuté recepty. S tými som mala najviac roboty. Aby som ich vôbec dokázala prečítať, všetky som najskôr na tmavo poprefocovala,“ približuje systém svojej práce. „Viaceré boli písané v nemčine, aj maďarčine. V slovenčine ich zaznamenávali nárečím. Trošku ma mrzí, že v knihe je to upravené do spisovnej podoby. Keby sa to publikovalo v pôvodnom jazyku, pôsobilo by to autentickejšie,“ myslí si.

Mäso mali len ojedinele

Kniha je rozdelená na dve časti. Prvá je venovaná histórii kuchyne a jej zariadeniu. V jednotlivých kapitolách opisuje riady, špajzu, zásoby potravín, ale aj móresy baníkov. Sú tam však tiež časti venované pôrodu, deťom a krstinám. V druhej už nasledujú samotné recepty. Medzi nimi aj na lekváre, med, liečivé kvapky a zaváraniny.

Skryť Vypnúť reklamu

„Najstaršie sú od panej, ktorá sa narodila okolo roku 1879. Požičala mi ich jej nevesta.“

Najobľúbenejším baníckym jedlom vraj boli bryndzové halušky, ktoré si chlapi so sebou nosievali aj na šichtu. „Robievali ich tiež s vajcom, alebo len čisté,“ podotkla.

Banícke gazdinky pripravovali väčšinou múčne jedlá, no najčastejšie používali zemiaky.

„Robili ich na všetky možné spôsoby. Varené, pečené, fučku,“ spomenula klasické jedlá z tradičnej suroviny.

„Mäso, väčšinou varenú hovädzinu, si dopriali veľmi ojedinele. Jedli ho len v nedeľu, aj to nie každú.“

Nedostatok mäsa však niektoré rodiny riešili slimákmi, alebo žabami. „Isté je, že sa neprejedali. Stravovali sa naozaj striedmo.“

Luxusné menu

Niektoré recepty Daniela Bednářová vyskúšala aj vo vlastnej kuchyni.

Skryť Vypnúť reklamu

„Napríklad tie slimáky sú perfektné. Je s nimi síce veľa roboty, ale výsledok stojí za to,“ tvrdí. „Chutia ako kuracie pečienky.“

Okrem tejto špeciality robila aj jablkové palacinky, chlebovú či pohánkovú tortu alebo pudingy, ktoré zvykli variť až hodinu a pol.

Banícke rodiny väčšinou pripravovali jednoduché jedlá, z ktorých sa však dá vytvoriť veľmi pestré menu.

„Dá sa povedať, že až luxusné,“ smeje sa. „Napríklad ako predjedlo mohli podávať plnené slimáky. Následne cibuľovú polievku, zemiakovú fučku s opraženými kolieskami mrkvy, k tomu vyprážané žabacie stehienka. Dezertom bol čierny puding s lekvárom a so šodó,“ povedala.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 20 189
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 836
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 429
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 594
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 9 090
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 666
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 583
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 345
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 275
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 778
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Samospráva hovorí o zmenách.

3 h
Mobilný zásobník.

Mobilný zásobník má objem 5680 litrov.

6 h
Odberné miesto na covid.

Prišla len polovica ľudí, na ktorých bolo mesto pripravené.

23 h
2. celoplošné testovanie v Banskej Štiavnici.

Od dnes je negatívny test podmienkou.

27. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vo štvrtok dopoludnia zaznamenali ľudia v Handlovej aj Prievidzi otrasy zeme.

7 h

Poradia sa od včera zmenili.

27. jan

Mesto pracuje na tom, aby bol v Nitre dostatočný počet mobilných odberných miest počas celého týždňa.

23 h

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

27. jan

Už ste čítali?