Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Maturanti na Gastrofestivale lákajú aj na klokanie mäso

Gastrofestival opäť ponúka tradičné jedlá aj exotiku.

Návštevníci môžu ochutnať aj steak z klokana.Návštevníci môžu ochutnať aj steak z klokana. (Zdroj: (TASR))

Gastrofestival opäť ponúka tradičné jedlá aj exotiku.

ŽIAR NAD HRONOM. Špeciality austrálskej, francúzskej, tureckej, írskej či jamajskej kuchyne, to všetko ponúka verejnosti tohtoročný Gastrofestival, ktorý je zároveň aj takzvanou skúškou dospelosti pre študentov Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb v Žiari nad Hronom. Na 10. ročníku podujatia si tak maturanti odboru hotelová akadémia môžu vyskúšať, aké to je manažovať vlastnú reštauráciu.

"Gastrofestival sa koná v rámci praktickej maturitnej skúšky študijného odboru hotelová akadémia. Študenti piatich ročníkov sú v pozíciách ako generálny, odbytový, výrobný, ekonomický a marketingový manažér," vysvetlila učiteľka odborných predmetov Natália Michalková. Samotnému festivalu predchádza niekoľkomesačná náročná príprava podnikateľského zámeru.

Skryť Vypnúť reklamu

Jeho súčasťou je napríklad výber jedál a zostava jedálneho lístka. Okrem elánu a kreativity vkladajú študenti do projektov aj svoje vlastné financie. Špeciality, ktoré skúšajú pripravovať aj niekoľko mesiacov vopred, sú pre verejnosť veľkým lákadlom. Žiarčania si už za desať rokov na podujatie zvykli, minulý rok malo rekordnú návštevnosť.

Do festivalu je zapojená celá škola, obsluha a príprava jedál je totiž tiež v rukách študentov. "Obsluhujú študenti nižších ročníkov, doteraz to boli štvrtáci, ktorí si v rámci Gastrofestivalu robia výučný list, a potom sú to študenti tretích ročníkov odboru hostinský, ktorí si tiež robia záverečnú skúšku," vysvetlila Michalková. Odozvy od bývalých študentov na takýto spôsob skúšky sú podľa jej slov veľmi pozitívne, mnohí to ocenili napríklad pri pracovných pohovoroch.

Skryť Vypnúť reklamu

"Najťažšie zo všetkého bola príprava projektu a tiež nakupovanie surovín, ktoré sú veľmi drahé," podotkla maturantka Klaudia a zároveň jedna z manažérov austrálskej kuchyne. V nej študenti lákajú napríklad na grilovaný steak z klokana s varenými zemiakmi a dusenou brokolicou či grilovaného tuniaka s magickou omáčkou a pečenými zemiakmi.

Práve špecialita z klokanieho mäsa, ktorá bola nápadom jedného zo študentov, dnes na Gastrofestivale v rámci austrálskej kuchyne lákala ľudí najviac. "Reakcie sú rôzne. Niektorí vravia, že to mäso je veľmi gumené, niektorým zase chutí," dodala Klaudia.

Gastrofestival 2012 potrvá do piatka 27. apríla. Okrem už tradičných špecialít slovenskej kuchyne láka napríklad na sladký mliečny nápoj Sahlep inšpirovaný rozprávkovým Tureckom, slávky dusené na cesnaku s francúzskou bagetou, pečené steaky zo žraloka na čerstvom zázvore s paprikou či špecialitu šéfkuchára mexickej kuchyne - pečené krevety s avokádo-cibuľovým dipom s hriankami.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 20 157
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 823
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 17 509
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 16 650
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 9 063
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 647
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 610
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 367
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 297
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 803
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Sme v obrazoch

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Fotky, Fotografie a fotogalérie

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Samospráva hovorí o zmenách.

3 h
Mobilný zásobník.

Mobilný zásobník má objem 5680 litrov.

6 h
Odberné miesto na covid.

Prišla len polovica ľudí, na ktorých bolo mesto pripravené.

23 h
2. celoplošné testovanie v Banskej Štiavnici.

Od dnes je negatívny test podmienkou.

27. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vo štvrtok dopoludnia zaznamenali ľudia v Handlovej aj Prievidzi otrasy zeme.

7 h

Poradia sa od včera zmenili.

24 h

Mesto pracuje na tom, aby bol v Nitre dostatočný počet mobilných odberných miest počas celého týždňa.

23 h

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

27. jan

Už ste čítali?