Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Lekvárové cukríky vyrábali priamo na námestí

Na námestí v centre Žiaru varili tradičný slivkový lekvár. Okoloidúci ho mohli ochutnať natretý na krajec chleba, ale aj v podobe želé cukríkov obalených v škoricovom cukre.

Lekvár ako od starej mamy mohli ochutnať okoloidúci Žiarčania priamo v uliciach mesta.Lekvár ako od starej mamy mohli ochutnať okoloidúci Žiarčania priamo v uliciach mesta. (Zdroj: IVA ZIGOVÁ)

Na námestí v centre Žiaru varili tradičný slivkový lekvár. Okoloidúci ho mohli ochutnať natretý na krajec chleba, ale aj v podobe želé cukríkov obalených v škoricovom cukre.

ŽIAR NAD HRONOM. Tradičné varenie lekváru ako od starej mamy sa v Žiari nad Hronom rozhodli priniesť priamo na námestie. Okoloidúcim ho ponúkali natretý na chlieb.

Lekvár miešali praslicou

„Voľakedy sa lekvár varil takmer v každom dome, ľudia vo veľkom pestovali klasické bystrické slivky,“ spomína Ľudmila Pulišová z mestského kultúrneho centra

Skryť Vypnúť reklamu

„Žiaden recept na to netreba, stačí poriadne prikladať pod kotlík a miešať. Nakoniec sa pridá cukor,“ približuje postup prípravy.

Hmotu obvykle miešali drevenou praslicou, ktorá inokedy tvorila súčasť kolovrátku na pradenie.

Domáci lekvár sa miešal praslicou na pradenie. FOTO: IVA ZIGOVÁ

Namiesto pece radiátor

Obľúbenou pochúťkou boli pre dedinské deti cukríky z lekváru.

„Najčastejšie sa používal práve slivkový, pretože ten zvykol najviac zhustnúť a ľudia mali istotu, že sa nepokazí. Pôvodné bystrické slivky bývali navyše veľmi sladké a svoju sladkosť si zachovávali aj po uvarení,“ ozrejmuje Kamila Andoková zo žiarskeho centra voľného času.

Lekvár sa rozotrel na špeciálny pergamenový papier a nechal sa vyschnúť na murovanej peci. Dnes nato stačí klasický papier na pečenie a radiátor.

Skryť Vypnúť reklamu

„Moja starká natierala vrstvu tak na hrúbku malíčka. Keď videla, že sa hmota ohýba a netrhá, nakrájala ho na malé časti, pred Vianocami napríklad do tvaru salónky. Obalíte ich v čokoláde a po stuhnutí zabalíte do ozdobných papierikov a máte vynikajúci želé cukrík bez prídavných chemických látok,“ pochvaľuje si domácu sladkosť.

Kúsky na peci vysušeného lekváru boli v minulosti obľúbenou domácou sladkosťou.

Do Žiaru sa vracajú tradície

Podujatie zorganizovali v piatok žiarske Mestské kultúrne centrum, Centrum voľného času a Pohronské osvetové stredisko.

„Prostredníctvom podobných aktivít chceme zachovávať ľudové tradície v meste a regióne a spájať ľudí, ktorí k nim majú blízko,“ komentuje riaditeľka Centra voľného času v Žiari nad Hronom Helena Gáfriková.

Skryť Vypnúť reklamu

Päťdesiat kilogramov sliviek získali organizátori od žarnovickej siete predajní potravín.

Záujem o zvykoslovie podľa Gáfrikovej medzi deťmi v regióne a ich rodičmi rastie. „Dôkazom je, že do detského folklórneho súboru Hronček sa nám prihlásilo až 43 detí,“ objasňuje.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  2. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  3. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  6. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 401
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 031
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 933
  4. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 15 636
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 480
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 773
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 117
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 884
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 738
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 068
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Testovanie v Žiarskom okrese: Starostovia myslia aj na záložné tímy

V Žiari nad Hronom po znížení počtu testovacích dní len na dva prehodnocujú systém na zverejnených odberových miestach.

Ilustračné foto.

Vydra pripravila chovateľa o desiatky rýb v jazierku

Škody tak môže počítať v stovkách eur.

Vydra mu vyprázdnila jazierko.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Už ste čítali?