Na námestí v centre Žiaru varili tradičný slivkový lekvár. Okoloidúci ho mohli ochutnať natretý na krajec chleba, ale aj v podobe želé cukríkov obalených v škoricovom cukre.
ŽIAR NAD HRONOM. Tradičné varenie lekváru ako od starej mamy sa v Žiari nad Hronom rozhodli priniesť priamo na námestie. Okoloidúcim ho ponúkali natretý na chlieb.
Lekvár miešali praslicou
„Voľakedy sa lekvár varil takmer v každom dome, ľudia vo veľkom pestovali klasické bystrické slivky,“ spomína Ľudmila Pulišová z mestského kultúrneho centra
„Žiaden recept na to netreba, stačí poriadne prikladať pod kotlík a miešať. Nakoniec sa pridá cukor,“ približuje postup prípravy.
Hmotu obvykle miešali drevenou praslicou, ktorá inokedy tvorila súčasť kolovrátku na pradenie.
Domáci lekvár sa miešal praslicou na pradenie. FOTO: IVA ZIGOVÁ
Namiesto pece radiátor
Obľúbenou pochúťkou boli pre dedinské deti cukríky z lekváru.
„Najčastejšie sa používal práve slivkový, pretože ten zvykol najviac zhustnúť a ľudia mali istotu, že sa nepokazí. Pôvodné bystrické slivky bývali navyše veľmi sladké a svoju sladkosť si zachovávali aj po uvarení,“ ozrejmuje Kamila Andoková zo žiarskeho centra voľného času.
Lekvár sa rozotrel na špeciálny pergamenový papier a nechal sa vyschnúť na murovanej peci. Dnes nato stačí klasický papier na pečenie a radiátor.
„Moja starká natierala vrstvu tak na hrúbku malíčka. Keď videla, že sa hmota ohýba a netrhá, nakrájala ho na malé časti, pred Vianocami napríklad do tvaru salónky. Obalíte ich v čokoláde a po stuhnutí zabalíte do ozdobných papierikov a máte vynikajúci želé cukrík bez prídavných chemických látok,“ pochvaľuje si domácu sladkosť.
Kúsky na peci vysušeného lekváru boli v minulosti obľúbenou domácou sladkosťou.
Do Žiaru sa vracajú tradície
Podujatie zorganizovali v piatok žiarske Mestské kultúrne centrum, Centrum voľného času a Pohronské osvetové stredisko.
„Prostredníctvom podobných aktivít chceme zachovávať ľudové tradície v meste a regióne a spájať ľudí, ktorí k nim majú blízko,“ komentuje riaditeľka Centra voľného času v Žiari nad Hronom Helena Gáfriková.
Päťdesiat kilogramov sliviek získali organizátori od žarnovickej siete predajní potravín.
Záujem o zvykoslovie podľa Gáfrikovej medzi deťmi v regióne a ich rodičmi rastie. „Dôkazom je, že do detského folklórneho súboru Hronček sa nám prihlásilo až 43 detí,“ objasňuje.