Lekvárové cukríky vyrábali priamo na námestí

Na námestí v centre Žiaru varili tradičný slivkový lekvár. Okoloidúci ho mohli ochutnať natretý na krajec chleba, ale aj v podobe želé cukríkov obalených v škoricovom cukre.

Lekvár ako od starej mamy mohli ochutnať okoloidúci Žiarčania priamo v uliciach mesta.Lekvár ako od starej mamy mohli ochutnať okoloidúci Žiarčania priamo v uliciach mesta. (Zdroj: IVA ZIGOVÁ)

Na námestí v centre Žiaru varili tradičný slivkový lekvár. Okoloidúci ho mohli ochutnať natretý na krajec chleba, ale aj v podobe želé cukríkov obalených v škoricovom cukre.

ŽIAR NAD HRONOM. Tradičné varenie lekváru ako od starej mamy sa v Žiari nad Hronom rozhodli priniesť priamo na námestie. Okoloidúcim ho ponúkali natretý na chlieb.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lekvár miešali praslicou

„Voľakedy sa lekvár varil takmer v každom dome, ľudia vo veľkom pestovali klasické bystrické slivky,“ spomína Ľudmila Pulišová z mestského kultúrneho centra

SkryťVypnúť reklamu

„Žiaden recept na to netreba, stačí poriadne prikladať pod kotlík a miešať. Nakoniec sa pridá cukor,“ približuje postup prípravy.

Hmotu obvykle miešali drevenou praslicou, ktorá inokedy tvorila súčasť kolovrátku na pradenie.

Domáci lekvár sa miešal praslicou na pradenie. FOTO: IVA ZIGOVÁ

Namiesto pece radiátor

Obľúbenou pochúťkou boli pre dedinské deti cukríky z lekváru.

„Najčastejšie sa používal práve slivkový, pretože ten zvykol najviac zhustnúť a ľudia mali istotu, že sa nepokazí. Pôvodné bystrické slivky bývali navyše veľmi sladké a svoju sladkosť si zachovávali aj po uvarení,“ ozrejmuje Kamila Andoková zo žiarskeho centra voľného času.

Lekvár sa rozotrel na špeciálny pergamenový papier a nechal sa vyschnúť na murovanej peci. Dnes nato stačí klasický papier na pečenie a radiátor.

SkryťVypnúť reklamu

„Moja starká natierala vrstvu tak na hrúbku malíčka. Keď videla, že sa hmota ohýba a netrhá, nakrájala ho na malé časti, pred Vianocami napríklad do tvaru salónky. Obalíte ich v čokoláde a po stuhnutí zabalíte do ozdobných papierikov a máte vynikajúci želé cukrík bez prídavných chemických látok,“ pochvaľuje si domácu sladkosť.

Kúsky na peci vysušeného lekváru boli v minulosti obľúbenou domácou sladkosťou.

Do Žiaru sa vracajú tradície

Podujatie zorganizovali v piatok žiarske Mestské kultúrne centrum, Centrum voľného času a Pohronské osvetové stredisko.

„Prostredníctvom podobných aktivít chceme zachovávať ľudové tradície v meste a regióne a spájať ľudí, ktorí k nim majú blízko,“ komentuje riaditeľka Centra voľného času v Žiari nad Hronom Helena Gáfriková.

SkryťVypnúť reklamu

Päťdesiat kilogramov sliviek získali organizátori od žarnovickej siete predajní potravín.

Záujem o zvykoslovie podľa Gáfrikovej medzi deťmi v regióne a ich rodičmi rastie. „Dôkazom je, že do detského folklórneho súboru Hronček sa nám prihlásilo až 43 detí,“ objasňuje.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žiar

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 701
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 627
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 415
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 933
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 635
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 276
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 528
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Zasahovali profesionáli aj dobrovoľníci.


Momentka z derby.

Tréner Pohronia označil prehru za zlyhanie.


Ilustračná fotografia.

Vystavené budú v Galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu