Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Na páračkách zaznejú aj strašidelné príbehy

Ako kedysi ľudia na dedinách párali perie, a rozprávali pri tom strašidelné príbehy, môžete zažiť už tento víkend v Orovnici.

Folklórna skupina Karanka. Na páračkách zaznejú piesne v jej podaní.Folklórna skupina Karanka. Na páračkách zaznejú piesne v jej podaní. (Zdroj: ARCHÍV OBCE)

OROVNICA. Tento rok začala Orovnica s obnovou zachovávania folklórnych tradícií.

Kukurica s makom

„Mrzí nás, že postupne zanikajú. Snažíme sa ich preto oživiť, napríklad aj fašiangovou zabíjačkou, ktorú chceme každoročne opakovať,“ hovorí orovnická starostka Katarína Forgáčová.

„Niektoré zvyky sme si pripomenuli počas júnového Dňa obce. Podávali sme tam aj naše tradičné jedlá ako šúľance s tvarohom či kukuricu s makom. Túto špecialitu robievali ženy najmä na páračkách,“ povedala.

Strašidelné príbehy

Starostka avizovala, že posedenie pri páraní peria chystajú v prvý decembrový víkend v kultúrnom dome.

Skryť Vypnúť reklamu

„Bude to spojené so všetkými zvykmi, ktoré k páračkám patrili,“ tvrdí. Tí, čo toto podujatie navštívia, si možno vypočujú aj strašidelné príbehy.

„Oslovili sme najmä staršie Orovničanky, aby pospomínali, čo sa kedysi na páračkách robilo.“ Pozrieť sa na ne môže prísť ktokoľvek. Atmosféru dotvoria aj orovnická folklórna skupina Karanka, novobanský heligonkár Jozef Suchý a heligonkári z Tekovskej Breznice.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 722
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 921
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 119
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 462
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 119
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 770
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 442
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 271
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 147
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 540
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

2. celoplošné testovanie v Banskej Štiavnici.

Od dnes je negatívny test podmienkou.

17m
Publikácia Zuzany Denkovej.

Kniha je dielom riaditeľky Slovenského banského múzea Zuzany Denkovej.

2 h
Chátrajúca budovy zmrzliny, v ktorej vznikne ekologické komunitné centrum.

Nevyužitý objekt by sa mal stať kontaktným bodom pre rôzne skupiny obyvateľstva.

4 h

Predseda vlády avizuje, že v najhorších okresoch bude ďalšie kolo testovania.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

21 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

18 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

18 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Už ste čítali?