Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Zvieratá na gazdovstve si cez Vianoce priam lebedia

Štefan Wolf-Slameníkov a jeho manželka Antónia z novobanských Štálov tvrdia, že počas sviatkov musia byť spokojné všetky zvieratá na gazdovskom dvore.

Štefan Wolf-Slameníkov s manželkou doprajú na Vianoce aj dobytku.Štefan Wolf-Slameníkov s manželkou doprajú na Vianoce aj dobytku. (Zdroj: EVA ŠTENCLOVÁ)

Aj dobytok musí vedieť, že sú Vianoce.

NOVÁ BAŇA. Štefan Wolf-Slameníkov o sebe hrdo hovorí, že je cez tristo rokov sedliak v rodovom reťazení. Tradície si ctí a dodnes dodržiava aj tie vianočné.

Maštaľ vyzdobená čečinkou

„V starej, patriarchálnej, nemeckej rodine, akou sme boli aj my, sme vždy mali určité väzby na majetky a dobytok,“ povedal gazda.

„Už týždeň pred Vianocami sme sa preň snažili získať čo najlepší krm. Aby mal na vianočky aj on prilepšené ako ľudia,“ podotkol.

„Vždy sa rezali sečky. Teda seno, mládza, ďatelinka, slama, jačmeň a pre vôňu jedna chvojina. To sa im namiešalo a nachystalo na sviatky,“ vysvetlil.

Skryť Vypnúť reklamu

„Okrem toho musel byť dobytok pekne vypucovaný, vyčesaný a maštaľ vyzdobená čečinkou,“ tvrdí so slovami, že tento zvyk dodržiavajú s manželkou doteraz.

„Zvieratá musia mať krásne ustlané a byť spokojné. Jednoducho musia vedieť, že sú vianočky. Počas sviatkov si priam lebedia. Ale keď sú spokojné kravičky, rovnako je na tom aj gazda.“

Oblátky s petržlenovou vňaťou

Maštaľ bola kedysi podľa jeho slov pre ľudí najväčším lákadlom.

„Teplučko sa tam držalo aj cez zimu. A tam, kde je teplo, sa tlačia tiež ľudia. V domoch museli kúriť, v maštali to nebolo potrebné,“ zhodnotil.

„Okrem toho, že dobytok v priestore nadýcha, teplo sála aj z tela. Veď je to masa,“ pokračoval. „Ľudia sa tam radi milovali, aj sa tam narodili a podobne,“ povedal s úsmevom.

Skryť Vypnúť reklamu

„Aby bol dobytok na Vianoce úplne spokojný, domáci sa s ním podelili o ozdobené oblátky, do ktorých vpiekli petržlenovú vňať. Naši predkovia si takto uctievali každého člena maštale.“

Naprázdno neobíde ani hydina

Väčšinu týchto zvykov Wolfovci dodržiavajú, no oblátky v súčasnosti nahradili chlebom.

„Pred štedrou večerou, keď je už všetko porobené, dáme každému zvieraťu po jednom kúsku,“ hovorí Antónia Wolfová.

„Niečo špeciálne ale dostane každý člen gazdovského dvora. Aj kozičky, hydina, mačky.“

Kravky na Slameníkovom dvore sú doménou gazdinej. Tá sa o ne stará príkladne. A keďže pred Vianocami treba viacej mlieka, tvarohu, smotany, v tomto období ich kŕmi ešte viac ako inokedy.

„Ten, kto potrebuje, si pred sviatkami príde vziať mlieko či tvaroh sem,“ podotkla. Jej manžel vzápätí prízvukuje, že starí gazdovia prechovávali k dobytku úctu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ľudia sa báli hladu a ten, kto mal maštaľ, bol niekto, jednoducho pán,“ uzavrel.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 234
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 532
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 462
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 15 570
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 116
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 783
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 381
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 281
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 131
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 984
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Odberné miesto na covid.

Prišla len polovica ľudí, na ktorých bolo mesto pripravené.

3 h
2. celoplošné testovanie v Banskej Štiavnici.

Od dnes je negatívny test podmienkou.

9 h
Publikácia Zuzany Denkovej.

Kniha je dielom riaditeľky Slovenského banského múzea Zuzany Denkovej.

11 h
Chátrajúca budovy zmrzliny, v ktorej vznikne ekologické komunitné centrum.

Nevyužitý objekt by sa mal stať kontaktným bodom pre rôzne skupiny obyvateľstva.

12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

10 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

16 h

Už ste čítali?