Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Omrvinky z veľkonočných jedál končili v komore

Kremnickí baníci žili skromne, no na Veľkú noc si dopriali jahňacinu, ktorú zapíjali domácim vínom či pálenkou. O ich tradíciách nám porozprávala Daniela Bednářová.

Daniela Bednářová. Minulý rok publikovala knihu V kuchyni kremnického baníka.Daniela Bednářová. Minulý rok publikovala knihu V kuchyni kremnického baníka. (Zdroj: EVA ŠTENCLOVÁ)

KREMNICA. Aj v baníckych rodinách mávali na Veľkú noc svoje zvyky. Samozrejme, nechýbalo špeciálne menu.

S mäsom chodili k pekárovi

Na Kvetnú nedeľu v katolíckom kostole posväcovali vŕbové konáriky, ktoré začínali pučať a bahniatka, nazývané majecky. Gazdiná ich umiestnila v domácnosti a zastoknuté v príbytku baníka, pod hradou, zostali počas celého roka. Mali liečivú moc, chránili dom pred búrkou a bleskom, zároveň zabezpečovali dobrú úrodu.

Na Zelený štvrtok pripravovali baníci cesnakovú, alebo žihľavovú polievku a špenátový či šťaveľový prívarok. Tí chudobnejší jedávali chlieb s medvedím cesnakom.

Skryť Vypnúť reklamu

„V tento deň sa na takzvaných Hutách vždy konal trh, kde predávali mladučké jahňatá, kozičky, prasiatka. Tam si ich chodievali kupovať aj baníci. Po domácej úprave ich piekli doma, alebo s ochuteným, pripraveným, jahniatkom v pekáči posielali svoje deti na Bielu sobotu k pekárovi. Toto mäso potom konzumovali počas veľkonočných dní,“ hovorí Daniela Bednářová, ktorá vlani publikovala knihu V kuchyni kremnického baníka.

Veľký piatok sa vyznačoval tichom a pokojom. „Platil prísny zákaz orania, siatia, kopania, nič sa nemohlo robiť. Prísny pôst dodržiavali najmä evanjelici, pričom celý deň nič nejedli, v niektorých rodinách len suchý chlieb a pohár vody,“ povedala.

Počas Bielej soboty sa už ľudia pripravovali na vyvrcholenie sviatkov. Ráno, keď išla gazdiná založiť oheň v peci, vybrala niekoľko chladných uhlíkov z predošlého dňa a zaniesla ich na povalu. „Aby bol dom celý rok uchránený pred požiarmi,“ podotkla.

Skryť Vypnúť reklamu

„Potom nachystali všetky pokrmy, aj spomínanú jahňacinu či iné mäso kúpené na trhu alebo z vlastného chovu. Jedlá, ktoré gazdiné v kuchyni pripravili, nesmel nikto ochutnávať. Konzumovať sa mohli až na druhý deň, takže to, či sa vydarili a ako chutia zistili až v nedeľu. Na Bielu sobotu inak jedávali len kyslú polievku s vajcom, šúľance alebo opekance s makom, prípadne s bryndzou či mletými orechmi,“ vysvetlila.

V baníckej kuchyni. Na takýchto peciach pripravovali gazdiné chutné pokrmy. FOTO: ARCHÍV DB

Vajíčka varili s cviklou

Jedlá, ktoré tak usilovne pripravovali, si mohli vychutnať na Veľkonočnú nedeľu.

„Ráno, keď išli na omšu, zobrali tieto pokrmy do kostola, kde ich svätili. Po obrade ich doniesli domov, vyložili na stôl zdobený bielym škrobeným obrusom a po modlitbe a ochutnávke najstarším mužským členom rodiny nastala hostina.“

Skryť Vypnúť reklamu

Špeciálne nápoje baníci nekonzumovali. „Pili len domáce vína a pálenku.“

Omrvinky, ktoré zostali na stole z posvätených jedál, pozbierala gazdiná do dlane a zaniesla ich do komory. Tam ich rozsypala alebo uložila na poličku, aby zostala komora stále plná.

„Veľkonočný pondelok chodili mládenci oblievať vodou a šibať. Na stoloch mali pre nich prichystané vajíčka, ktorých výzdoba ale nebola nejaká špeciálna. Varili ich s cibuľovými šupkami, niektoré gazdiné zvykli pridať aj cviklu. Takto nabrali červenú farbu.“

Každý kúpač dostal stužku na korbáč, nejakú sladkosť a starší aj za pohárik pálenky. Najpyšnejší bol mládenec, ktorý mal na korbáči najviac stužiek, čo svedčilo o tom, že vyšibal najviac dievčat.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 052
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 822
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 394
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 094
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 053
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 733
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 393
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 292
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 286
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 136
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Odberné miesto na covid.

Prišla len polovica ľudí, na ktorých bolo mesto pripravené.

9 h
2. celoplošné testovanie v Banskej Štiavnici.

Od dnes je negatívny test podmienkou.

15 h
Publikácia Zuzany Denkovej.

Kniha je dielom riaditeľky Slovenského banského múzea Zuzany Denkovej.

17 h
Chátrajúca budovy zmrzliny, v ktorej vznikne ekologické komunitné centrum.

Nevyužitý objekt by sa mal stať kontaktným bodom pre rôzne skupiny obyvateľstva.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

17 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

22 h

Poradia sa od včera zmenili.

10 h

Už ste čítali?