Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Viac ako storočné recepty sú aktuálne aj dnes

Mladí kuchári pripravovali jedlá podľa starých receptúr gazdiniek z baníckych rodín.

Budúci kuchári. V rámci žiackeho projektu pripravovali staré banícke jedlá.Budúci kuchári. V rámci žiackeho projektu pripravovali staré banícke jedlá. (Zdroj: ARCHÍV ŠKOLY)

KREMNICA. Kniha V kuchyni kremnického baníka od autorky Daniely Bednářovej sa stala zdrojom inšpirácie študentov Strednej odbornej školy internátnej pre žiakov so sluchovým postihnutím v Kremnici.

Budúci kuchári, prváci, si zo starých receptov vybrali tri jedlá, ktoré následne pripravili a ponúkli svojim spolužiakom, pedagógom a vedeniu školy.

Chlieb a fazuľová polievka

Prvý žiacky projekt pod názvom Jedlá kremnických baníkov sa zameral na históriu kuchárstva z baníckych čias, keď sa v Kremnici aktívne ťažilo zlato.

Skryť Vypnúť reklamu

„Podľa receptov z knihy Daniely Bednářovej sme upiekli domáci chlieb, ktorý v baníckych rodinách pripravovali raz za týždeň zo šiestich až desiatich kilogramov múky,“ hovorí učiteľka technológie Eva Krausová.

„Gazdiná zamiesila cesto, potom ho zaniesla k pekárovi a odtiaľ si domov odniesla zásoby na celý týždeň. Aby jej chlieb vydržal čo najdlhšie mäkký, balila ho do kapustného listu,“ vysvetlila.

Keďže častým pokrmom vtedy bola aj fazuľová polievka, nemohla chýbať ani tá. Ako dezert pridali žiaci na stôl makový kysnutý závin.

„Počas prezentácie, ktorú si pripravili, predstavili okrem týchto jedál aj históriu baníctva, zvyky a spôsob života baníckych rodín.“

Starodávny menu lístok

„Hlavným cieľom projektu bolo použiť staré receptúry, podľa ktorých môžeme pripraviť chutné pokrmy aj dnes,“ pokračovala. Osobne ju zaujal starodávny menu lístok, ktorý si každá kuchárka nachystala dopredu na celý týždeň.

Skryť Vypnúť reklamu

„Podrobne v ňom mala napísané, čo v jednotlivých dňoch uvarí a ktoré suroviny na to bude potrebovať. Ak jej niektoré chýbali, poznačila si, u ktorej susedy ich získa výmenou za tie, ktoré mala.“

V porovnaní s dnešným týždenným menu v ňom kedysi prevládali jednoduché jedlá ako strukoviny, zemiaky či chlieb.

„Niekedy ho v rôznej kombinácii jedávali na raňajky, obed aj večeru. Mäso sa na stole objavovalo len ojedinele,“ podotkla.

Úspešná aj za hranicami Slovenska

S tým ako sa s projektom „popasovali“ jej žiaci, je spokojná.

„Príjemne ma prekvapilo ako dobre zvládli prezentáciu. Čo sa samotného varenia týka, som rada, že si mohli vyskúšať pečenie chleba, ktoré inak poznali len z teórie. Zároveň mohli porovnať aj rozdiely, v akých podmienkach ľudia pripravovali jedlá vtedy a dnes,“ dodala.

Skryť Vypnúť reklamu

Danielu Bednářovú teší, že jej kniha zaujala aj študentov. Staré banícke recepty sa však podľa jej slov dostali tiež za hranice Slovenska.

„Kniha sa páčila v Taliansku, Holandsku a jedna pani ju poslala aj do Spojených štátov amerických. Tam z nej vraj boli nadšení, že aspoň spoznajú zdravé jedlo,“ povedala.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  6. Pomáhajte čítaním
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  3. Pomáhajte čítaním
  4. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  5. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  7. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 29 111
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 471
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 401
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 980
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 855
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 718
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 003
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 817
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 9 965
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 599
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

V Kremnici budú štyri odberné miesta, pomôže aj mestský rozhlas

Pomocnú ruku malo zatiaľ ponúknuť približne 40 ľudí.

Odbery vzoriek na koronavírus. Ilustračné foto.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

V Hliníku nad Hronom ponúklo pomoc už 20 dobrovoľníkov

Pomocných pracovníkov bude treba viac.

Ilustračná fotografia.

Jelene rušia časť obyvateľov obce. Tí sa sťažujú na hluk

Podľa nich je tento rok situácia zatiaľ najhoršia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Tu sú výsledky víkendového testovania na Orave. Prečo ste boli vy?

Za tri dni otestovali odberové tímy 91 505 ľudí. Do karantény poslali 3 904 infikovaných.

Už ste čítali?