Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Viac ako storočné recepty sú aktuálne aj dnes

Mladí kuchári pripravovali jedlá podľa starých receptúr gazdiniek z baníckych rodín.

Budúci kuchári. V rámci žiackeho projektu pripravovali staré banícke jedlá.Budúci kuchári. V rámci žiackeho projektu pripravovali staré banícke jedlá. (Zdroj: ARCHÍV ŠKOLY)

KREMNICA. Kniha V kuchyni kremnického baníka od autorky Daniely Bednářovej sa stala zdrojom inšpirácie študentov Strednej odbornej školy internátnej pre žiakov so sluchovým postihnutím v Kremnici.

Budúci kuchári, prváci, si zo starých receptov vybrali tri jedlá, ktoré následne pripravili a ponúkli svojim spolužiakom, pedagógom a vedeniu školy.

Chlieb a fazuľová polievka

Prvý žiacky projekt pod názvom Jedlá kremnických baníkov sa zameral na históriu kuchárstva z baníckych čias, keď sa v Kremnici aktívne ťažilo zlato.

Skryť Vypnúť reklamu

„Podľa receptov z knihy Daniely Bednářovej sme upiekli domáci chlieb, ktorý v baníckych rodinách pripravovali raz za týždeň zo šiestich až desiatich kilogramov múky,“ hovorí učiteľka technológie Eva Krausová.

„Gazdiná zamiesila cesto, potom ho zaniesla k pekárovi a odtiaľ si domov odniesla zásoby na celý týždeň. Aby jej chlieb vydržal čo najdlhšie mäkký, balila ho do kapustného listu,“ vysvetlila.

Keďže častým pokrmom vtedy bola aj fazuľová polievka, nemohla chýbať ani tá. Ako dezert pridali žiaci na stôl makový kysnutý závin.

„Počas prezentácie, ktorú si pripravili, predstavili okrem týchto jedál aj históriu baníctva, zvyky a spôsob života baníckych rodín.“

Starodávny menu lístok

„Hlavným cieľom projektu bolo použiť staré receptúry, podľa ktorých môžeme pripraviť chutné pokrmy aj dnes,“ pokračovala. Osobne ju zaujal starodávny menu lístok, ktorý si každá kuchárka nachystala dopredu na celý týždeň.

Skryť Vypnúť reklamu

„Podrobne v ňom mala napísané, čo v jednotlivých dňoch uvarí a ktoré suroviny na to bude potrebovať. Ak jej niektoré chýbali, poznačila si, u ktorej susedy ich získa výmenou za tie, ktoré mala.“

V porovnaní s dnešným týždenným menu v ňom kedysi prevládali jednoduché jedlá ako strukoviny, zemiaky či chlieb.

„Niekedy ho v rôznej kombinácii jedávali na raňajky, obed aj večeru. Mäso sa na stole objavovalo len ojedinele,“ podotkla.

Úspešná aj za hranicami Slovenska

S tým ako sa s projektom „popasovali“ jej žiaci, je spokojná.

„Príjemne ma prekvapilo ako dobre zvládli prezentáciu. Čo sa samotného varenia týka, som rada, že si mohli vyskúšať pečenie chleba, ktoré inak poznali len z teórie. Zároveň mohli porovnať aj rozdiely, v akých podmienkach ľudia pripravovali jedlá vtedy a dnes,“ dodala.

Skryť Vypnúť reklamu

Danielu Bednářovú teší, že jej kniha zaujala aj študentov. Staré banícke recepty sa však podľa jej slov dostali tiež za hranice Slovenska.

„Kniha sa páčila v Taliansku, Holandsku a jedna pani ju poslala aj do Spojených štátov amerických. Tam z nej vraj boli nadšení, že aspoň spoznajú zdravé jedlo,“ povedala.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 42 351
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 067
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 846
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 389
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 948
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 892
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 326
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 197
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 055
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 934
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Testovanie v Žiari nad Hronom.

Obyvatelia využili aj možnosť online registrácie.

12 h
Momentka zo zápasu proti Púchovu.

Futbalisti Pohronia absolvovali ďalšie dva prípravné zápasy. Najskôr si zmerali sily so Žilinou, cez víkend doma privítali futbalistov Púchova.

13 h
Antigénové testovanie na koronavírus.

Čerstvé výsledky z dnešného testovania.

23. jan
Mesto zredukovalo počet odberových miest.

Na testovanie dnes prišlo menej ľudí ako očakávali.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

5 h

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan

Už ste čítali?