Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

O dobrú náladu sa v dedine postarali krumple

Zemiakové špeciality pripravované na rôzne spôsoby rozvoniavali na Krumpľovom festivale v Štiavnických Baniach.

Varenie halušiek.Varenie halušiek. (Zdroj: EVA ŠTENCLOVÁ)

ŠTIAVNICKÉ BANE. Jeseň je aktuálna zberom úrody, čiže aj zemiakov. Práve táto plodina inšpirovala streleckú spoločnosť Bojník zorganizovať v Štiavnických Baniach Krumpľový festival. Informoval o tom jej riaditeľ Kamil Fojtík.

Predviedla sa aj starostova manželka

Na festivale varili zemiakový guláš, bryndzové halušky, lokše, perky, ale aj krokety či hranolky.

„Na jednotlivých jedlách si tu môže pochutiť každý,“ povedal Fojtík so slovami, že postarané je aj o dobrú náladu.

„K tej patrí Trojkrumpľový turnaj. Zahŕňa jedenie halušiek na čas, šúpanie zemiaku a hod krumpľom do diaľky,“ vysvetlil. „Večer to celé vyvrcholí zábavou,“ podotkol.

Skryť Vypnúť reklamu

Podujatie, na ktorom nechýbali ani ukážky remesiel s možnosťou vyskúšať si výrobu sviečok či náušníc, zorganizovali v spolupráci s obcou a základnou školou. Miestne deti na ňom vystavovali svoje dielka vyrobené zo zemiakov.

„Snažíme sa prísť s niečím novým, najmä v mŕtvej sezóne, keď turisti do týchto častí už prestávajú chodiť. Takto sem chceme pritiahnuť viac ľudí,“ pokračoval.

„Vyhrali sme celý balík projektov, ktoré vypísala na podporu cestovného ruchu Banská Štiavnica. V okolitých dedinách cez ne chceme v ľuďoch podnietiť iskru, aby si z takýchto podujatí urobili tradíciu.“

Nový festival v obci víta aj starosta Stanislav Neuschl, ktorého manželka sa do neho aktívne zapojila.

„Pripravila špeciálne zapekané zemiaky s výbornou plnkou. Generálku absolvovala už minulý víkend, keď ich robila doma. Mne to chutilo, tak usúdila, že by sa mohla predviesť aj pri tejto príležitosti,“ povedal s úsmevom.

Skryť Vypnúť reklamu

Jozefa Kališeková a Lenka Sidorová nás ponúkli zemiakovými lokšami. FOTO: IVA ZIGOVÁ

Lokše s medom, makovou a orechovou plnkou

V kultúrnom dome rozvoniavali zemiakové špeciality pripravované na rôzne spôsoby.

„Zemiakové lokše s husacou masťou a pečienkou, s medom, s makovou alebo orechovou plnkou, zemiaková štrúdľa či pagáčiky,“ ponúkla nás dôchodkyňa Jozefa Kališeková.

V Štiavnických Baniach hovoria zemiakom kruple. V minulosti tvorili základ stravy baníkov, no svoje dominantné postavenie v kuchyni tamojších ľudí si zachovali dodnes.

Dôvod je jednoduchý. „Nie je tu úrodná pôda ako na dolniakoch, ale zemiaky sa urodia aj u nás,“ vysvetlila gazdinka Lenka Sidorová.

Inej zelenine sa podľa jej slov okolo Štiavnice tak nedarí. Mrkva, petržlen, ale aj paprika či paradajky tam dopestujú oveľa menšie ako na juhu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Veľa preto varíme práve zo zemiakov, zemiakový guláš, zemiakové halušky. Ja osobne, keď neviem, čím by som sa rýchlo zasýtila, nastrúham zemiak, iba čistý, a urobím z neho na omastku placku. Na panvici ju poprevraciam, natriem cesnakom a je to hotové,“ povedala pani Kališeková.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 631
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 429
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 075
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 036
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 801
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 650
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 541
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 764
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 659
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Kraj oslovuje zdravotníkov z ambulancií. Koľko ich príde, zatiaľ nevie

Na Orave sa na niektorých testovacích miestach vyskytol problém s nedostatkom zdravotníkov.

Plošné testovanie na koronavírus na Orave.

Obec požiada o výnimku pre školu, žiaci sa bez elektriny nemôžu vzdelávať

Rekonštrukčné práce dvoch vedení vysokého napätia majú trvať ešte niekoľko týždňov.

Ilustračné foto.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Zrazili sa tri autá. Zraneného muža prevážal vrtuľník (+FOTO)

Polícia začala trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?