Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

O dobrú náladu sa v dedine postarali krumple

Zemiakové špeciality pripravované na rôzne spôsoby rozvoniavali na Krumpľovom festivale v Štiavnických Baniach.

Varenie halušiek.Varenie halušiek. (Zdroj: EVA ŠTENCLOVÁ)

ŠTIAVNICKÉ BANE. Jeseň je aktuálna zberom úrody, čiže aj zemiakov. Práve táto plodina inšpirovala streleckú spoločnosť Bojník zorganizovať v Štiavnických Baniach Krumpľový festival. Informoval o tom jej riaditeľ Kamil Fojtík.

Predviedla sa aj starostova manželka

Na festivale varili zemiakový guláš, bryndzové halušky, lokše, perky, ale aj krokety či hranolky.

„Na jednotlivých jedlách si tu môže pochutiť každý,“ povedal Fojtík so slovami, že postarané je aj o dobrú náladu.

„K tej patrí Trojkrumpľový turnaj. Zahŕňa jedenie halušiek na čas, šúpanie zemiaku a hod krumpľom do diaľky,“ vysvetlil. „Večer to celé vyvrcholí zábavou,“ podotkol.

Skryť Vypnúť reklamu

Podujatie, na ktorom nechýbali ani ukážky remesiel s možnosťou vyskúšať si výrobu sviečok či náušníc, zorganizovali v spolupráci s obcou a základnou školou. Miestne deti na ňom vystavovali svoje dielka vyrobené zo zemiakov.

„Snažíme sa prísť s niečím novým, najmä v mŕtvej sezóne, keď turisti do týchto častí už prestávajú chodiť. Takto sem chceme pritiahnuť viac ľudí,“ pokračoval.

„Vyhrali sme celý balík projektov, ktoré vypísala na podporu cestovného ruchu Banská Štiavnica. V okolitých dedinách cez ne chceme v ľuďoch podnietiť iskru, aby si z takýchto podujatí urobili tradíciu.“

Nový festival v obci víta aj starosta Stanislav Neuschl, ktorého manželka sa do neho aktívne zapojila.

„Pripravila špeciálne zapekané zemiaky s výbornou plnkou. Generálku absolvovala už minulý víkend, keď ich robila doma. Mne to chutilo, tak usúdila, že by sa mohla predviesť aj pri tejto príležitosti,“ povedal s úsmevom.

Skryť Vypnúť reklamu

Jozefa Kališeková a Lenka Sidorová nás ponúkli zemiakovými lokšami. FOTO: IVA ZIGOVÁ

Lokše s medom, makovou a orechovou plnkou

V kultúrnom dome rozvoniavali zemiakové špeciality pripravované na rôzne spôsoby.

„Zemiakové lokše s husacou masťou a pečienkou, s medom, s makovou alebo orechovou plnkou, zemiaková štrúdľa či pagáčiky,“ ponúkla nás dôchodkyňa Jozefa Kališeková.

V Štiavnických Baniach hovoria zemiakom kruple. V minulosti tvorili základ stravy baníkov, no svoje dominantné postavenie v kuchyni tamojších ľudí si zachovali dodnes.

Dôvod je jednoduchý. „Nie je tu úrodná pôda ako na dolniakoch, ale zemiaky sa urodia aj u nás,“ vysvetlila gazdinka Lenka Sidorová.

Inej zelenine sa podľa jej slov okolo Štiavnice tak nedarí. Mrkva, petržlen, ale aj paprika či paradajky tam dopestujú oveľa menšie ako na juhu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Veľa preto varíme práve zo zemiakov, zemiakový guláš, zemiakové halušky. Ja osobne, keď neviem, čím by som sa rýchlo zasýtila, nastrúham zemiak, iba čistý, a urobím z neho na omastku placku. Na panvici ju poprevraciam, natriem cesnakom a je to hotové,“ povedala pani Kališeková.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 425
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 260
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 952
  4. Po Slovensku na motorke 6 610
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 471
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 532
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 316
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 450
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 581
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


19. jún
Hrad Revište

Na zrúcanine stredovekého hradu Revište neďaleko Žarnovice sa v sobotu uskutoční prvý ročník podujatia Glgáč.


TASR 18. jún
Ilustračné foto.

Policajti zastavili dnes ráno v uliciach Žiaru nad Hronom vodiča pod vplyvom alkoholu.


LL 18. jún
Ako si vybrať turistickú obuv? Poradí vám Lukáš Majerčák, expert z Intersportu.

Radí expert Lukáš Majerčák zo spoločnosti Intersport.


18. jún

Už ste čítali?