ŠTIAVNICKÉ BANE. Jeseň je aktuálna zberom úrody, čiže aj zemiakov. Práve táto plodina inšpirovala streleckú spoločnosť Bojník zorganizovať v Štiavnických Baniach Krumpľový festival. Informoval o tom jej riaditeľ Kamil Fojtík.
Predviedla sa aj starostova manželka
Na festivale varili zemiakový guláš, bryndzové halušky, lokše, perky, ale aj krokety či hranolky.
„Na jednotlivých jedlách si tu môže pochutiť každý,“ povedal Fojtík so slovami, že postarané je aj o dobrú náladu.
„K tej patrí Trojkrumpľový turnaj. Zahŕňa jedenie halušiek na čas, šúpanie zemiaku a hod krumpľom do diaľky,“ vysvetlil. „Večer to celé vyvrcholí zábavou,“ podotkol.
Podujatie, na ktorom nechýbali ani ukážky remesiel s možnosťou vyskúšať si výrobu sviečok či náušníc, zorganizovali v spolupráci s obcou a základnou školou. Miestne deti na ňom vystavovali svoje dielka vyrobené zo zemiakov.
„Snažíme sa prísť s niečím novým, najmä v mŕtvej sezóne, keď turisti do týchto častí už prestávajú chodiť. Takto sem chceme pritiahnuť viac ľudí,“ pokračoval.
„Vyhrali sme celý balík projektov, ktoré vypísala na podporu cestovného ruchu Banská Štiavnica. V okolitých dedinách cez ne chceme v ľuďoch podnietiť iskru, aby si z takýchto podujatí urobili tradíciu.“
Nový festival v obci víta aj starosta Stanislav Neuschl, ktorého manželka sa do neho aktívne zapojila.
„Pripravila špeciálne zapekané zemiaky s výbornou plnkou. Generálku absolvovala už minulý víkend, keď ich robila doma. Mne to chutilo, tak usúdila, že by sa mohla predviesť aj pri tejto príležitosti,“ povedal s úsmevom.
Jozefa Kališeková a Lenka Sidorová nás ponúkli zemiakovými lokšami. FOTO: IVA ZIGOVÁ
Lokše s medom, makovou a orechovou plnkou
V kultúrnom dome rozvoniavali zemiakové špeciality pripravované na rôzne spôsoby.
„Zemiakové lokše s husacou masťou a pečienkou, s medom, s makovou alebo orechovou plnkou, zemiaková štrúdľa či pagáčiky,“ ponúkla nás dôchodkyňa Jozefa Kališeková.
V Štiavnických Baniach hovoria zemiakom kruple. V minulosti tvorili základ stravy baníkov, no svoje dominantné postavenie v kuchyni tamojších ľudí si zachovali dodnes.
Dôvod je jednoduchý. „Nie je tu úrodná pôda ako na dolniakoch, ale zemiaky sa urodia aj u nás,“ vysvetlila gazdinka Lenka Sidorová.
Inej zelenine sa podľa jej slov okolo Štiavnice tak nedarí. Mrkva, petržlen, ale aj paprika či paradajky tam dopestujú oveľa menšie ako na juhu.
„Veľa preto varíme práve zo zemiakov, zemiakový guláš, zemiakové halušky. Ja osobne, keď neviem, čím by som sa rýchlo zasýtila, nastrúham zemiak, iba čistý, a urobím z neho na omastku placku. Na panvici ju poprevraciam, natriem cesnakom a je to hotové,“ povedala pani Kališeková.