Sezóna dubákov končí s mrazmi. V lese však rastú aj huby, ktorým zima neprekáža.
KREMNICA. Vášnivý hubár Michal Janúch z Jastrabej našiel zdravé dubáky v Kremnických vrchoch ešte aj počas minulého týždňa.
„Už nie v množstve ako predtým, ale v pondelok aj v utorok som doniesol krásne kúsky,“ ukazuje fotografie.
Sezónu hodnotí ako výbornú, hoci začala až na jeseň. „Na začiatku to bolo slabšie, ale od septembra som z overených miest nosil plné košíky,“ pochvaľuje si.
Parádnymi úovkami sa však na portáli nahuby.sk chválili ešte koncom týždňa aj iní ľudia z okolia Žiaru nad Hronom a Kremnica.
To, že hríby stále rastú, potvrdzuje aj mykológ Stanislav Glejdura. „Kým nemrzne, je to v poriadku. Jesenné dubáky dokonca bývajú veľmi kvalitné a zdravé, keďže ich už nepoškodzuje hmyz.“ Riziko však predstavujú hríby v mínusových teplotách.
„Zamrznú a opäť rozmrznú, odumrú a začína v nich proces rozkladu. Keď ich infikujú nižšie huby, zvyšuje sa v nich obsah toxických látok,“ varuje odborník.
Dôležité je rozpoznať vonkajšie znaky. „Keď sú mäkké, vodnaté a mľandravé, treba ich nechať v lese.“
Jedlá huba, ktorej zima neprekáža, je plamienka zamatovohlúbiková. „Tá žije ďalej, aj keď zamrzne. Je z nej výborná polievka, predáva sa sušená aj zaváraná,“ odporúča mykológ.
Krásny a zdravý hríb našiel Michal Janúch ukrytý v lístí ešte minulý týždeň. FOTO: ARCHÍV (MJ)