Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Kuchárska legenda začínala v kremnickej „Gotike“

Slovenskú klasiku čiernohorský rezeň vymyslel Ondrej Antovszký.

Ondrej Antovszký. E-kniha venovaná slovenskej kuchárskej legende vyšla koncom novembra.Ondrej Antovszký. E-kniha venovaná slovenskej kuchárskej legende vyšla koncom novembra. (Zdroj: ARCHÍV SZKC)

Varil pre dánsku kráľovnú, ale svoje kulinárske umenie predvádzal aj slovenským majstrom pera.

Ondrej Antovszký bol dlhoročným šéfkuchárom v Klube slovenských spisovateľov. Ich chute má dokonale zmapované.

Hneď po narodení mal štyri zuby

Presne vie, ktorý z nich obľubuje hrachovú kašu s údeným jazykom, plnenú papriku a ktorý z autorov si najviac pochutí na huspenine či liptovských bryndzových haluškách na námornícky spôsob. Do histórie slovenskej gastronómie sa však nezmazateľne zapísal najmä svojimi originálnymi receptami, ktoré sa stali slovenskou klasikou. Čiernohorský rezeň, šunkovú rolku s chrenovou penou, zbojnícku pochúťku, rezeň Marína, drotársku kapsu, opekaný oštiepok, čachtické rezne a mnohé ďalšie vymyslel Ondrej Antovszký.

Skryť Vypnúť reklamu

Úspech a fakt, že si s jedlom bude rozumieť, mu naznačil nezvyčajný úkaz už pri narodení. Ondrej Antovszký prišiel na svet akoby hotový koštovať dospelé jedlá.

„Ako čerstvo narodené nemluvňa mal už vyrastené štyri zuby,“ prezrádza v knihe o najúspešnejšom slovenskom kuchárovi Gustáv Murín, ktorý dodnes nezmapovanú legendu slovenskej gastronómie predstavuje verejnosti v podobe e-knihy s názvom Ondrej Antovszký varil pre kráľovnú.

„Ten príbeh je fascinujúci, skutočne hollywoodsky, je to niečo neuveriteľné,“ doplnil ku knižnej novinke prešpikovanej 50 receptami.

„Ani nevieme, koľko urobil pre slovenskú kuchyňu, pretože čiernohorský rezeň pozná každý a nevie, že to vymyslel on. Na každej svadbe máte šunkovú rolku s chrenovou penou a to vymyslel on. Kopec takýchto receptov, ktoré zľudoveli, zľudoveli vďaka nemu,“ uviedol autor knihy.

Skryť Vypnúť reklamu

V Žiari šéfoval centrálnej vývarovni

Ondrej Antovszký už v dvanástich rokoch povedal učiteľke, že sa stane kuchárom, ale nie hocijakým, že bude variť aj pre kráľov a kráľovné. To aj splnil. Napriek tomu, že ho komunistický režim odsúdil na beznádejný život. Komunistický funkcionár sa mu už v detstve vyhrážal, že z neho nikdy nič nebude a nikdy neopustí dedinku Tekovské Lužany.

Silná vôľa a tvrdohlavosť Ondreja Antovszkého nesklamala. Ešte nedosiahol 18 rokov a stal sa vrchným kuchárom a hlavným čašníkom v novootvorenej vinárni Gotická pivnica v Kremnici. Po návrate z vojenčiny vedúcim novej Centrálnej vývarovne pre reštaurácie a bufety okresu Žiar nad Hronom. Pustil sa do práce a do roka z nej urobil najväčšiu prevádzku v Československu.

Skryť Vypnúť reklamu

Cieľavedomý a húževnatý kuchár však chcel ísť ďalej, stal sa dobrovoľne nezamestnaným, čo však bol pred Nežnou revolúciou trestný čin. Pevná vôľa ho opäť nesklamala, zakrátko sa stal prvým šéfkuchárom prvej Slovenskej reštaurácie. Slovenskú kuchyňu prezentoval na svetových gastronomických podujatiach a získal ocenenia.

„Stretli sme sa v Mexiku v roku 1995, kde som bol na svetovom kongrese spisovateľov a on tam bol na svetovom kongrese kuchárov,“ vysvetlil Gustáv Murín, ktorý sa s uznávaným slovenským šéfkuchárom, dnes čestným prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a držiteľom prestížnej medaily WACS – svetovej organizácie kuchárov a cukrárov, pozná desaťročia.

Jeho prvú e-knihu venovanú slovenskej kuchárskej legende slávnostne uviedli do života 27. novembra v Univerzitnej knižnici v Bratislave.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 42 051
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 793
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 460
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 535
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 007
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 975
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 359
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 205
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 066
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 947
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Testovanie v Žiari nad Hronom.

Obyvatelia využili aj možnosť online registrácie.

9 h
Momentka zo zápasu proti Púchovu.

Futbalisti Pohronia absolvovali ďalšie dva prípravné zápasy. Najskôr si zmerali sily so Žilinou, cez víkend doma privítali futbalistov Púchova.

10 h
Antigénové testovanie na koronavírus.

Čerstvé výsledky z dnešného testovania.

24 h
Mesto zredukovalo počet odberových miest.

Na testovanie dnes prišlo menej ľudí ako očakávali.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan

Pozitivita je nižšia ako bola na obed.

23. jan

Už ste čítali?