Nedeľa, 17. november, 2019 | Meniny má Klaudia

Víťaznú živánsku servíroval napichnutú na meči

Kuchár Matej Homola uspel v súťaži na festivale Grilliada. Tvrdí, že dôležitý je najmä nápad.

Matej Homola (v strede) uspel v silnej konkurencii.Matej Homola (v strede) uspel v silnej konkurencii.(Zdroj: (VH))

Kuchár Matej Homola uspel v súťaži na festivale Grilliada. Tvrdí, že dôležitý je najmä nápad.

VYHNE. Šéfkuchár vyhnianskeho hotela Termál Matej Homola si v minulosti vyskúšal prípravu jedla pre pražský Ples v opere plný celebrít, ale aj ponúkať delikátne žabie stehienka v malej dedinskej reštaurácii.

Doska na mieru. Od kamaráta

Vďaka svojej kreativite aktuálne uspel aj na najväčšom slovenskom gastrofestivale venovanom grilovaniu a stal sa šampiónom v kategórii živánska. Odbornú porotu na Grilliade v Banskej Bystrici presvedčil diviačím a jelením mäsom so slaninkou a šampiónmi balenom v pergamene a pečenom na víne z čiernych ríbezlí, ktoré sa podávalo s plackou z chlebového cesta, takzvaným podymníkom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Recept vymyslel priamo pre súťaž. Od špecialít kolegov z iných reštaurácií sa snažil ponúkaný špíz čo najviac odlíšiť.

„Vždy je dôležitý nápad. Najviac zrejme pomohla kombinácia diviny a ríbezľového vína, z ktorej vznikla zvláštna sladkokyslá chuť,“ myslí si a dodáva, že dôležitým príspevkom k úspechu bolo aj servírovanie na drevenej doske s mäsom efektne napichnutým na meči. „Dosku mi špeciálne pre túto príležitosť vyrobil kamarát. Určite zavážila aj prezentácia jedla navonok.“

Diplom si šéfkuchár nevystavil doma a nechváli sa s ním ani spolupracovníkom v kuchyni. „Má svoje miesto v hotelovej recepcii, kde ho môžu vidieť hostia,“ prezrádza.

Víťazná živánska od šéfkuchára vyhnianskeho hotela.

Štrúdľa s pivnou melasou

Ocenenie z najväčšej grilovačky na Slovensku potešilo aj manažment vyhnianskeho hotela. „Predpokladali sme, že to vyhrá nejaká miestna reštaurácia, takže nás to milo prekvapilo,“ reaguje na úspech marketingová manažérka hotela Veronika Harmanová.

Matej Homola je podľa jej slov stmeľujúcim prvkom hotelovej kuchyne. „Atmosféra v pracovnom tíme je výborná,“ hovorí.

Filozofiou pri príprave jedla sú tradičné domáce suroviny, ktoré sa v menu striedajú podľa sezóny.

„Snažíme sa hľadať zdroje priamo v regióne. Vďaka spolupráci s vyhnianskym pivovarom napríklad pripravujeme kačacie kúsky s pivnou melasou,“ približuje.

Sladkú chuť s pivnými odtienkami mohli vďaka melase od pivovarníkov vyskúšať hostia aj v orechovej štrúdli.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  2. Iba tento víkend: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  3. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  7. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  8. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  1. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  2. O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť
  3. Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  5. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  6. Iba tento víkend: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  7. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  8. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  9. Zdarma doživotně radary a zľava 23 % na autokamery Mio MiVue 731
  10. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 9 140
  2. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 8 949
  3. Iba tento víkend: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu 8 076
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 7 780
  5. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 6 982
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 6 711
  7. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 6 332
  8. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 5 949
  9. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 5 409
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 766

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Vedeli ste, že aj kuchynský olej môžete recyklovať?

Téma recyklácie hýbe svetom. Vedeli ste, že aj použitý olej z varenia má svoje opätovné využitie? V jeho zbere aktuálne pomáha spoločnosť Kaufland.

Vedeli ste, že aj kuchynský olej môžete recyklovať?

Téma recyklácie hýbe svetom. Vedeli ste, že aj použitý olej z varenia má svoje opätovné využitie? V jeho zbere aktuálne pomáha spoločnosť Kaufland.

Populácia starne a zariadenia pre seniorov sú plné

Niektorí na ne čakajú aj roky. Postupne pribúdajú, no stále nestačia.

Ilustračné foto.

Detská skupina zo Žarnovice si získala fanúšikov

Internet zaplavil ich nový videoklip s názvom Nech sen trvá.

Získali si srdcia fanúšikov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ďalšia tragická nehoda pri Nitre. Obeť má len osemnásť rokov

Vodič vystúpil z auta na rýchlostnej ceste. Neprežil.

Starosta Šoporne: Drogy v obci sú problém

Stala sa Šoporňa brlohom drogových dílerov? Polícia tvrdí, že nie. Domáci si však myslia niečo iné.

Dievčatá z Jelenca budú mať spoločnú rozlúčku

Obete nehody pochovajú v Kolíňanoch individuálne.

Nitriansky dopravca poskytol autobus na pohreby do Kolíňan a Jelenca

Pred školami v piatok horeli desiatky kahancov, lúčili sa s obeťami nehody.

Vybrali SME

Už ste čítali?