Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Víťaznú živánsku servíroval napichnutú na meči

Kuchár Matej Homola uspel v súťaži na festivale Grilliada. Tvrdí, že dôležitý je najmä nápad.

Matej Homola (v strede) uspel v silnej konkurencii.Matej Homola (v strede) uspel v silnej konkurencii. (Zdroj: (VH))

Kuchár Matej Homola uspel v súťaži na festivale Grilliada. Tvrdí, že dôležitý je najmä nápad.

VYHNE. Šéfkuchár vyhnianskeho hotela Termál Matej Homola si v minulosti vyskúšal prípravu jedla pre pražský Ples v opere plný celebrít , ale aj ponúkať delikátne žabie stehienka v malej dedinskej reštaurácii.

Doska na mieru. Od kamaráta

Vďaka svojej kreativite aktuálne uspel aj na najväčšom slovenskom gastrofestivale venovanom grilovaniu a stal sa šampiónom v kategórii živánska. Odbornú porotu na Grilliade v Banskej Bystrici presvedčil diviačím a jelením mäsom so slaninkou a šampiónmi balenom v pergamene a pečenom na víne z čiernych ríbezlí, ktoré sa podávalo s plackou z chlebového cesta, takzvaným podymníkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Recept vymyslel priamo pre súťaž. Od špecialít kolegov z iných reštaurácií sa snažil ponúkaný špíz čo najviac odlíšiť.

„Vždy je dôležitý nápad. Najviac zrejme pomohla kombinácia diviny a ríbezľového vína, z ktorej vznikla zvláštna sladkokyslá chuť,“ myslí si a dodáva, že dôležitým príspevkom k úspechu bolo aj servírovanie na drevenej doske s mäsom efektne napichnutým na meči. „Dosku mi špeciálne pre túto príležitosť vyrobil kamarát. Určite zavážila aj prezentácia jedla navonok.“

Diplom si šéfkuchár nevystavil doma a nechváli sa s ním ani spolupracovníkom v kuchyni. „Má svoje miesto v hotelovej recepcii, kde ho môžu vidieť hostia,“ prezrádza.

Víťazná živánska od šéfkuchára vyhnianskeho hotela.

Štrúdľa s pivnou melasou

Ocenenie z najväčšej grilovačky na Slovensku potešilo aj manažment vyhnianskeho hotela. „Predpokladali sme, že to vyhrá nejaká miestna reštaurácia, takže nás to milo prekvapilo,“ reaguje na úspech marketingová manažérka hotela Veronika Harmanová.

Skryť Vypnúť reklamu

Matej Homola je podľa jej slov stmeľujúcim prvkom hotelovej kuchyne. „Atmosféra v pracovnom tíme je výborná,“ hovorí.

Filozofiou pri príprave jedla sú tradičné domáce suroviny, ktoré sa v menu striedajú podľa sezóny.

„Snažíme sa hľadať zdroje priamo v regióne. Vďaka spolupráci s vyhnianskym pivovarom napríklad pripravujeme kačacie kúsky s pivnou melasou,“ približuje.

Sladkú chuť s pivnými odtienkami mohli vďaka melase od pivovarníkov vyskúšať hostia aj v orechovej štrúdli.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  5. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  8. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  3. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  4. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  5. Stiahnite si stovky e-kníh
  6. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  10. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 117
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 595
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 7 985
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 344
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 584
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 363
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 651
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 848
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 126
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Smrteľná nehoda na R1 pri Novej Bani.

Chodec zrážku s autom neprežil.


ROS 9 h
Hrad Šášov.

Aktuálna letná sezóna prinesie návštevníkom Banskobystrického samosprávneho kraja viacero noviniek, kraj pritom už v súčasnosti naprieč regiónmi ponúka viac ako 40 rôznych zážitkov.


TASR 15 h
Ilustračný obrázok

Polícia upozorňuje vodičov na zvýšenú opatrnosť v rekonštruovaných úsekoch diaľnice.


LL 17 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pre búrku padali aj stromy.


20 h

Američania skupujú drevo v celej Európe, výsledkom je cena, ktorá likviduje slovenský drevospracujúci priemysel.


21. jún

Obcou na Záhorí sa prehnala smršť. Starý kostol náporu vody odolal.


14 h

Na lúkach v obci Bolešov v Trenčianskom kraji uhynulo 67 kusov hovädzieho dobytka.


TASR 12 h

Už ste čítali?