Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Víťaznú živánsku servíroval napichnutú na meči

Kuchár Matej Homola uspel v súťaži na festivale Grilliada. Tvrdí, že dôležitý je najmä nápad.

Matej Homola (v strede) uspel v silnej konkurencii.Matej Homola (v strede) uspel v silnej konkurencii. (Zdroj: (VH))

Kuchár Matej Homola uspel v súťaži na festivale Grilliada. Tvrdí, že dôležitý je najmä nápad.

VYHNE. Šéfkuchár vyhnianskeho hotela Termál Matej Homola si v minulosti vyskúšal prípravu jedla pre pražský Ples v opere plný celebrít , ale aj ponúkať delikátne žabie stehienka v malej dedinskej reštaurácii.

Doska na mieru. Od kamaráta

Vďaka svojej kreativite aktuálne uspel aj na najväčšom slovenskom gastrofestivale venovanom grilovaniu a stal sa šampiónom v kategórii živánska. Odbornú porotu na Grilliade v Banskej Bystrici presvedčil diviačím a jelením mäsom so slaninkou a šampiónmi balenom v pergamene a pečenom na víne z čiernych ríbezlí, ktoré sa podávalo s plackou z chlebového cesta, takzvaným podymníkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Recept vymyslel priamo pre súťaž. Od špecialít kolegov z iných reštaurácií sa snažil ponúkaný špíz čo najviac odlíšiť.

„Vždy je dôležitý nápad. Najviac zrejme pomohla kombinácia diviny a ríbezľového vína, z ktorej vznikla zvláštna sladkokyslá chuť,“ myslí si a dodáva, že dôležitým príspevkom k úspechu bolo aj servírovanie na drevenej doske s mäsom efektne napichnutým na meči. „Dosku mi špeciálne pre túto príležitosť vyrobil kamarát. Určite zavážila aj prezentácia jedla navonok.“

Diplom si šéfkuchár nevystavil doma a nechváli sa s ním ani spolupracovníkom v kuchyni. „Má svoje miesto v hotelovej recepcii, kde ho môžu vidieť hostia,“ prezrádza.

Víťazná živánska od šéfkuchára vyhnianskeho hotela.

Štrúdľa s pivnou melasou

Ocenenie z najväčšej grilovačky na Slovensku potešilo aj manažment vyhnianskeho hotela. „Predpokladali sme, že to vyhrá nejaká miestna reštaurácia, takže nás to milo prekvapilo,“ reaguje na úspech marketingová manažérka hotela Veronika Harmanová.

Skryť Vypnúť reklamu

Matej Homola je podľa jej slov stmeľujúcim prvkom hotelovej kuchyne. „Atmosféra v pracovnom tíme je výborná,“ hovorí.

Filozofiou pri príprave jedla sú tradičné domáce suroviny, ktoré sa v menu striedajú podľa sezóny.

„Snažíme sa hľadať zdroje priamo v regióne. Vďaka spolupráci s vyhnianskym pivovarom napríklad pripravujeme kačacie kúsky s pivnou melasou,“ približuje.

Sladkú chuť s pivnými odtienkami mohli vďaka melase od pivovarníkov vyskúšať hostia aj v orechovej štrúdli.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  3. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  4. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  5. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  9. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  1. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 16 304
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 595
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 7 846
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 506
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 044
  6. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 6 675
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 446
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 275
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 157
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 902
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Dali by ste dieťaťu cigaretu? Mnohí áno

Dali by ste dieťaťu cigaretu, ak by si ju vypýtalo? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment a mystery shopping, ktoré zastrešila vzdelávacia iniciatíva NA VEKU ZÁLEŽÍ.

Problém s autovrakmi riešia kontinuálne, ohrozujú aj životné prostredie

Tiež narúšajú vzhľad. Chcú ich preto odstrániť.

Autovraky nie sú žiadnou novinkou.
Ilustračné foto

V základnej škole vzniknú štyri nové centrá učenia

V základnej škole Pavla Križku v Kremnici vzniknú nové odborné učebne.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

V druhom kole v Nitre otestovali takmer 41-tisíc ľudí

Väčšina ľudí využila novú aplikáciu, aj vďaka nej sa netvorili rady.

Už ste čítali?