Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Víťaznú živánsku servíroval napichnutú na meči

Kuchár Matej Homola uspel v súťaži na festivale Grilliada. Tvrdí, že dôležitý je najmä nápad.

Matej Homola (v strede) uspel v silnej konkurencii.Matej Homola (v strede) uspel v silnej konkurencii. (Zdroj: (VH))

Kuchár Matej Homola uspel v súťaži na festivale Grilliada. Tvrdí, že dôležitý je najmä nápad.

VYHNE. Šéfkuchár vyhnianskeho hotela Termál Matej Homola si v minulosti vyskúšal prípravu jedla pre pražský Ples v opere plný celebrít , ale aj ponúkať delikátne žabie stehienka v malej dedinskej reštaurácii.

Doska na mieru. Od kamaráta

Vďaka svojej kreativite aktuálne uspel aj na najväčšom slovenskom gastrofestivale venovanom grilovaniu a stal sa šampiónom v kategórii živánska. Odbornú porotu na Grilliade v Banskej Bystrici presvedčil diviačím a jelením mäsom so slaninkou a šampiónmi balenom v pergamene a pečenom na víne z čiernych ríbezlí, ktoré sa podávalo s plackou z chlebového cesta, takzvaným podymníkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Recept vymyslel priamo pre súťaž. Od špecialít kolegov z iných reštaurácií sa snažil ponúkaný špíz čo najviac odlíšiť.

„Vždy je dôležitý nápad. Najviac zrejme pomohla kombinácia diviny a ríbezľového vína, z ktorej vznikla zvláštna sladkokyslá chuť,“ myslí si a dodáva, že dôležitým príspevkom k úspechu bolo aj servírovanie na drevenej doske s mäsom efektne napichnutým na meči. „Dosku mi špeciálne pre túto príležitosť vyrobil kamarát. Určite zavážila aj prezentácia jedla navonok.“

Diplom si šéfkuchár nevystavil doma a nechváli sa s ním ani spolupracovníkom v kuchyni. „Má svoje miesto v hotelovej recepcii, kde ho môžu vidieť hostia,“ prezrádza.

Víťazná živánska od šéfkuchára vyhnianskeho hotela.

Štrúdľa s pivnou melasou

Ocenenie z najväčšej grilovačky na Slovensku potešilo aj manažment vyhnianskeho hotela. „Predpokladali sme, že to vyhrá nejaká miestna reštaurácia, takže nás to milo prekvapilo,“ reaguje na úspech marketingová manažérka hotela Veronika Harmanová.

Skryť Vypnúť reklamu

Matej Homola je podľa jej slov stmeľujúcim prvkom hotelovej kuchyne. „Atmosféra v pracovnom tíme je výborná,“ hovorí.

Filozofiou pri príprave jedla sú tradičné domáce suroviny, ktoré sa v menu striedajú podľa sezóny.

„Snažíme sa hľadať zdroje priamo v regióne. Vďaka spolupráci s vyhnianskym pivovarom napríklad pripravujeme kačacie kúsky s pivnou melasou,“ približuje.

Sladkú chuť s pivnými odtienkami mohli vďaka melase od pivovarníkov vyskúšať hostia aj v orechovej štrúdli.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 208
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 537
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 318
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 544
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 814
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 711
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 624
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 366
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 174
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 163
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Samospráva už vybrala odberové miesta, hľadať bude aj dobrovoľníkov

O konkrétnych miestach bude informovať v piatok.

Testovanie na nový koronavírus.

Kalvária bude ešte krajšia, nasvietia ďalší kostol

Nočný obraz pamiatky tak už bude kompletný.

Banskoštiavnická Kalvária.

Výsledky policajnej akcie na drogy a alkohol prekvapili

Policajti zaistili aj vrecúška so sušenou rastlinou.

Obsah vrecúšok smeroval na expertízu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?