BANSKÁ ŠTIAVNICA. Pri jednom z najznámejších štiavnických tajchov sa 23. augusta uskutoční tretí ročník Sitnianskej paškrty. Podujatie pri Počúvadlianskom jazere ponúka okrem gastronomického zážitku aj pestrý hudobný program.
Pripravili prasacie nôžky
„V rámci gastronomickej línie si zasúťažia družstvá v príprave kotlíkových špecialít. Na rozdiel od iných podobných súťaží nie je zadané jedlo, ktoré sa pripravuje. Dôležité je len to, aby sa na jeho prípravu použil kotlík,“ hovorí Igor Kuhn, riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Banská Štiavnica.
Každé družstvo môže mať štyroch účastníkov, zapojiť sa môžu aj jednotlivci.
„Fantázii a chutiam sa medze nekladú,“ podotkol s tým, že v minulých ročníkoch sa varenia zúčastnilo okolo desať družstiev. Prišli zo Štiavnice, z Baďana, Banskej Belej, ale aj z Petrovca v Srbsku či dokonca z Dominikánskej republiky.
„Varili sa guláše, ale tiež chobotnice, prasacie nôžky a cícer,“ spomenul niektoré zo špecialít.
Jedlá zo surovín z regiónu
V tomto roku privítajú na Sitnianskej paškrte aj kuchársku roadshow Jara Ertla, šéfa Gourmet klubu. Zhruba trojhodinovú ukážku varenia zdravých a chutných jedál zo surovín z regiónu bude moderovať Andy Timková.
„Hudobným programom dotvoria atmosféru akcie a spríjemnia čas súťažiacim aj návštevníkom kapely Sliačske Mokváne, Trio Milana Olštiaka, Bukrétbanda a Hurikán,“ vymenoval.
Program začne o 10. hodine, potrvá do 18. hodiny. Nasledovať bude ľudová zábava a posedenie pri pečenom prasiatku.
Autor: ešte