BANSKÁ ŠTIAVNICA. Výrobu tradičných zabíjačkových špecialít chcú ľuďom ukázať na Mikuláša, 6. decembra, pri Počúvadlianskom jazere, obyvatelia Baďana.
„Ide o klasickú zabíjačku, ktorá sa začne vytiahnutím prasaťa z chlieva. Nasledovať bude jeho zabitie, obarenie, čistenie, vytiahnutie na trojnožku,“ informovala starostka Baďana Ľubica Kuková (Smer-SD, SNS).
„Prasa potom rozoberieme na jednotlivé časti. V kotle vyvaríme hlavu, podhrdlinu, urobíme masť, tlačenku, klobásy, hurky. Uvaríme aj kapustnicu a upražíme mäso,“ vymenovala pochúťky, ktoré môže ochutnať každý.
Gurmánske podujatie spestria cigánska muzika a spevokol Baďančianka. V chladnejšom počasí padne dobre aj varené víno z Peria.
„Je to lokalita, v ktorej boli kedysi vysadené vinice. V súčasnosti sa tam už hrozno nepestuje, ale názov zostal zachovaný,“ vysvetlila starostka.
Zabíjačka sa začne na Terase u Blaškov o 9. hodine. Hudba pod vedením Slavomíra Melicherčíka začne hrať o 11. hodine.