Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Zabíjačka pri jazere pritiahla množstvo ľudí

Stoly plné zabíjačkových dobrôt pritiahli k Počúvadlianskemu jazeru mnohých labužníkov. Tí si klastavské špeciality nevedeli vynachváliť.

Do prác sa zapojili viacerí Baďančania.Do prác sa zapojili viacerí Baďančania. (Zdroj: EVA ŠTENCLOVÁ)

BANSKÁ ŠTIAVNICA. Vôňa čerstvých klobás, huriek, pauštiku, ale aj vareného vína sa cez víkend rozliehala pri Počúvadlianskom jazere na Terase u Blaškov. Obyvatelia Baďana tam pripravili tradičnú klastavskú zabíjačku, z ktorej vzišlo množstvo miestnych špecialít. Keďže ochutnať z nich mohol každý, neodolali sme ani my.

Nie tlačenka, ale švankes

Zabíjačku mali „pod palcom“ odborníci z Klastavy, teda miestnej časti obce Baďan.

„Som samouk, na takéto akcie ale chodievam od detstva. Robievam ich vlastne celý život. Najskôr to bolo so starými rodičmi, potom s našimi a teraz to pokračuje ďalej,“ povedal Miroslav, ktorého označili za hlavného mäsiara, no inak je lesník.

Skryť Vypnúť reklamu

„Všade je to podobné, ale naše špeciality sa odlišujú tým ako ich dochutíme, rozdielnosti sú aj v názvoch. Tlačenku napríklad voláme švankes,“ podotkol.

„Každý mäsiar aj oblasť do toho prinášajú niečo svojské,“ myslí si.

Na zabíjačkách má rád jej typickú atmosféru, ktorá prináša veľa práce s mäsom, ale aj stretnutia s príbuznými, priateľmi a známymi.

„Najhoršie je zabiť prasa, ale bez toho by táto tradícia nemohla existovať,“ pousmial sa.

Prasiatko, ktoré tentoraz „padlo za obeť“, pochádzalo priamo z Klastavy. Malo približne dvesto kilogramov, čo je podľa neho akurátna váha.

„Vyrobíme z neho klobásky, hurky aj podbrušinu. Je to prerastaná slanina, ktorú uvaríme a potom napaprikujeme. Môže sa aj priúdiť,“ vysvetlil.

„Samozrejme, urobíme tiež škvarky, masť, karé a ďalšie dobroty,“ dodal.

Skryť Vypnúť reklamu

Zásoby na Štedrú večeru

Do prác sa zapojili viacerí Baďančania. S črevami, ktorých by sa v chladivom počasí mnohí ani nedotkli, mali robotu dve ženy.

„Črevá sú teplučké, takže zima mi vôbec nie je,“ povedala Eva Michalová.

„Niekto musí spracovať aj túto časť. Mnohým to možno smrdí, ale mne absolútne nie. Som na to naučená,“ tvrdí.

„Črevá najskôr prevrátime, potom ich budeme umývať a niekoľkokrát prať. Potrvá to asi dve hodiny,“ opísala náročný postup.

„Do hrubých naplníme hurky a do tenkých klobásy,“ uzavrela.

Práci sa nevyhýbala ani starostka Ľubica Kuková, ktorú sme vyrušili pri smažení cibule.

„Chystám ju pod pečienku,“ podotkla. „Dnes uvaríme aj tradičnú klastavskú zabíjačkovú polievku. Je to vývar z kostí a zeleniny. Keď je hotový, na tanier dáme smitky chleba, čerstvú nakrájanú cibuľu, chren a celé zalejeme tou polievkou,“ prezradila recept typický pre ich oblasť.

Skryť Vypnúť reklamu

Teší sa však aj na klobásku, ktorá nebude chýbať ani v jej vianočnej kapustnici. Prezradila, že na jej štedrovečernom stole skončia aj údené mäsko a karmenádle.

V atraktívnejšom prostredí

Mnohým sa možno zdá čudné, že klastavskú zabíjačku robili pri Počúvadlianskom jazere. Odpoveď je však jednoduchá.

„Sme rodáci z dedín Klastava a Baďan, kde doteraz žijú moji príbuzní. So starostkou sme sa preto dohodli, že to spoločne urobíme v atraktívnejšom prostredí,“ vysvetlila spoluorganizátorka Ľudmila Blašková.

„Chceme ľuďom ukázať ako sa to na dedine voľakedy robilo. Aby na ochutnávku nemuseli čakať, už pred dvomi dňami sme zabili dve prasiatka z domáceho chovu, z ktorých sme pripravili naše špeciality,“ ukázala na stoly plné voňavých lahôdok. Tie zlákali aj nás a musíme uznať, že boli výborné.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  8. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  9. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  3. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  4. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  5. Stiahnite si stovky e-kníh
  6. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  10. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 065
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 595
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 056
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 348
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 633
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 425
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 695
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 840
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 134
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Smrteľná nehoda na R1 pri Novej Bani.

Chodec zrážku s autom neprežil.


ROS 5 h
Hrad Šášov.

Aktuálna letná sezóna prinesie návštevníkom Banskobystrického samosprávneho kraja viacero noviniek, kraj pritom už v súčasnosti naprieč regiónmi ponúka viac ako 40 rôznych zážitkov.


TASR 12 h
Ilustračný obrázok

Polícia upozorňuje vodičov na zvýšenú opatrnosť v rekonštruovaných úsekoch diaľnice.


LL 14 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pre búrku padali aj stromy.


17 h

Američania skupujú drevo v celej Európe, výsledkom je cena, ktorá likviduje slovenský drevospracujúci priemysel.


21. jún

Obcou na Záhorí sa prehnala smršť. Starý kostol náporu vody odolal.


11 h

Na lúkach v obci Bolešov v Trenčianskom kraji uhynulo 67 kusov hovädzieho dobytka.


TASR 9 h

Už ste čítali?