Recepty na prípravu obľúbeného baníckeho nápoja sa rôznia. Jednu z verzií už tradične mohli ochutnať návštevníci Štjavnyckého vjanočného jarmoku.
BANSKÁ ŠTIAVNICA. Niečo na „kúpenya i zajedenya, zapytya a pobavenya“ – takto v miestnom nárečí pozýval propagačný plagát na Štjavnycký vjanočný jarmok, ktorý v Banskej Štiavnici v piatok a v sobotu zorganizovalo Slovenské banské múzeum.
Nádvorie Kammerhofu ako každoročne patrilo remeselníkom, zvykom a koledám v podaní detí, pečeniu oblátok, liatiu olova či predaju vianočných stromčekov, čečiny a imela.
V ponuke boli vianočné ozdoby z najrôznejších materiálov.
Hriate alebo varené víno?
Špecialitou typickou pre Banskú Štiavnicu a jej vianočné trhy je nápoj s krkolomným názvom „krampampula“, ktorý podľa organizátorov zahreje telo i dušu. V minulosti si na ňom v predvianočnom období pochutnávali najmä baníci.
V Banskej Štiavnici sa v súvislosti s ním hovorí o viacerých variantoch. Kým najmä chlapi sa dušujú, že má ísť o hriate pripravované z pálenky, slaninky a trošky cukru, v banskom múzeu naň majú úplne iný recept.
„Naša krampampula je kombináciou destilátu, vína a ovocia – citrusov, jabĺčok, čerešní. Dochucujeme ju škoricou a cukrom. Podáva sa teplá,“ – priblížila Zuzana Denková z múzea. Keď sme nápoj vyskúšali pripomínal skôr vianočný punč a nie „mastnú“ pálenku, ktorú podľa iných zdrojov považovali baníci aj za liek na chorobu z povolania postihujúcu pľúca – silikózu.
Návštevníkov zahriala krampampula.
Pátranie po koreňoch
Etnografka však pátrala aj po možnom pôvode nápoja. Objavila borievkový likér s veľmi podobným názvom, ktorý už v 15. storočí pili v dnes najvýznamnejšom poľskom prístave Gdansk, ale aj za tepla podávaný nápoj s pôvodom v Taliansku – takzvané parampampoli. Základom toho druhého bolo víno.
„Predchodcu našej špeciality nám sem pravdepodobne doniesli študenti, ktorí kedysi navštevovali miestnu banícku akadémiu a prichádzali do Štiavnice z rôznych končín Európy,“ domnieva sa Denková.
„Baníci si zrejme upravili a skombinovali prísady, ako im to viac chutilo,“ dodala s úsmevom.
Čerstvá oblátka pripravená v historickej forme. FOTO: IVA ZIGOVÁ