Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Priniesli krampampulu do Štiavnice študenti?

Recepty na prípravu obľúbeného nápoja sa rôznia. Jednu z verzií už tradične mohli ochutnať návštevníci Štjavnyckého vjanočného jarmoku.

Vianočné trhy na nádvorí Kammerhofu lákali návštevníkov v piatok aj dnes.Vianočné trhy na nádvorí Kammerhofu lákali návštevníkov v piatok aj dnes. (Zdroj: IVA ZIGOVÁ)

Recepty na prípravu obľúbeného baníckeho nápoja sa rôznia. Jednu z verzií už tradične mohli ochutnať návštevníci Štjavnyckého vjanočného jarmoku.

BANSKÁ ŠTIAVNICA. Niečo na „kúpenya i zajedenya, zapytya a pobavenya“ – takto v miestnom nárečí pozýval propagačný plagát na Štjavnycký vjanočný jarmok, ktorý v Banskej Štiavnici v piatok a v sobotu zorganizovalo Slovenské banské múzeum.

Nádvorie Kammerhofu ako každoročne patrilo remeselníkom, zvykom a koledám v podaní detí, pečeniu oblátok, liatiu olova či predaju vianočných stromčekov, čečiny a imela.

Skryť Vypnúť reklamu

V ponuke boli vianočné ozdoby z najrôznejších materiálov.

Hriate alebo varené víno?

Špecialitou typickou pre Banskú Štiavnicu a jej vianočné trhy je nápoj s krkolomným názvom „krampampula“, ktorý podľa organizátorov zahreje telo i dušu. V minulosti si na ňom v predvianočnom období pochutnávali najmä baníci.

V Banskej Štiavnici sa v súvislosti s ním hovorí o viacerých variantoch. Kým najmä chlapi sa dušujú, že má ísť o hriate pripravované z pálenky, slaninky a trošky cukru, v banskom múzeu naň majú úplne iný recept.

„Naša krampampula je kombináciou destilátu, vína a ovocia – citrusov, jabĺčok, čerešní. Dochucujeme ju škoricou a cukrom. Podáva sa teplá,“ – priblížila Zuzana Denková z múzea. Keď sme nápoj vyskúšali pripomínal skôr vianočný punč a nie „mastnú“ pálenku, ktorú podľa iných zdrojov považovali baníci aj za liek na chorobu z povolania postihujúcu pľúca – silikózu.

Skryť Vypnúť reklamu

Návštevníkov zahriala krampampula.

Pátranie po koreňoch

Etnografka však pátrala aj po možnom pôvode nápoja. Objavila borievkový likér s veľmi podobným názvom, ktorý už v 15. storočí pili v dnes najvýznamnejšom poľskom prístave Gdansk, ale aj za tepla podávaný nápoj s pôvodom v Taliansku – takzvané parampampoli. Základom toho druhého bolo víno.

„Predchodcu našej špeciality nám sem pravdepodobne doniesli študenti, ktorí kedysi navštevovali miestnu banícku akadémiu a prichádzali do Štiavnice z rôznych končín Európy,“ domnieva sa Denková.

„Baníci si zrejme upravili a skombinovali prísady, ako im to viac chutilo,“ dodala s úsmevom.

Čerstvá oblátka pripravená v historickej forme. FOTO: IVA ZIGOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Zelená Bratislava
  8. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Ruža zmeny
  5. Úpravy automobilov pre ZŤP
  6. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  7. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  10. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 721
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 073
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 154
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 869
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 738
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 538
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 773
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 139
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 953
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 618
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Disciplinárka prešetrila incidenty. Je to výsmech, hovorí šéf krupinského futbalu

Po zverejnení trestov za záver dorasteneckého derby medzi B. Štiavnicou a Krupinou zavládlo u hostí sklamanie.

Prvý incident pri lavičke Krupiny.

V prvom zápase s novým trénerom sa zrodila remíza

Proti Trenčínu hralo Pohronie opäť bez divákov.

Ilustračné foto.
Len do vypredania zásob!

Odomknite si články na celom SME.sk a MY vám dáme kávovar ako darček

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?