Priniesli krampampulu do Štiavnice študenti?

Recepty na prípravu obľúbeného nápoja sa rôznia. Jednu z verzií už tradične mohli ochutnať návštevníci Štjavnyckého vjanočného jarmoku.

Vianočné trhy na nádvorí Kammerhofu lákali návštevníkov v piatok aj dnes.Vianočné trhy na nádvorí Kammerhofu lákali návštevníkov v piatok aj dnes. (Zdroj: IVA ZIGOVÁ)

Recepty na prípravu obľúbeného baníckeho nápoja sa rôznia. Jednu z verzií už tradične mohli ochutnať návštevníci Štjavnyckého vjanočného jarmoku.

BANSKÁ ŠTIAVNICA. Niečo na „kúpenya i zajedenya, zapytya a pobavenya“ – takto v miestnom nárečí pozýval propagačný plagát na Štjavnycký vjanočný jarmok, ktorý v Banskej Štiavnici v piatok a v sobotu zorganizovalo Slovenské banské múzeum.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nádvorie Kammerhofu ako každoročne patrilo remeselníkom, zvykom a koledám v podaní detí, pečeniu oblátok, liatiu olova či predaju vianočných stromčekov, čečiny a imela.

SkryťVypnúť reklamu

V ponuke boli vianočné ozdoby z najrôznejších materiálov.

Hriate alebo varené víno?

Špecialitou typickou pre Banskú Štiavnicu a jej vianočné trhy je nápoj s krkolomným názvom „krampampula“, ktorý podľa organizátorov zahreje telo i dušu. V minulosti si na ňom v predvianočnom období pochutnávali najmä baníci.

V Banskej Štiavnici sa v súvislosti s ním hovorí o viacerých variantoch. Kým najmä chlapi sa dušujú, že má ísť o hriate pripravované z pálenky, slaninky a trošky cukru, v banskom múzeu naň majú úplne iný recept.

„Naša krampampula je kombináciou destilátu, vína a ovocia – citrusov, jabĺčok, čerešní. Dochucujeme ju škoricou a cukrom. Podáva sa teplá,“ – priblížila Zuzana Denková z múzea. Keď sme nápoj vyskúšali pripomínal skôr vianočný punč a nie „mastnú“ pálenku, ktorú podľa iných zdrojov považovali baníci aj za liek na chorobu z povolania postihujúcu pľúca – silikózu.

SkryťVypnúť reklamu

Návštevníkov zahriala krampampula.

Pátranie po koreňoch

Etnografka však pátrala aj po možnom pôvode nápoja. Objavila borievkový likér s veľmi podobným názvom, ktorý už v 15. storočí pili v dnes najvýznamnejšom poľskom prístave Gdansk, ale aj za tepla podávaný nápoj s pôvodom v Taliansku – takzvané parampampoli. Základom toho druhého bolo víno.

„Predchodcu našej špeciality nám sem pravdepodobne doniesli študenti, ktorí kedysi navštevovali miestnu banícku akadémiu a prichádzali do Štiavnice z rôznych končín Európy,“ domnieva sa Denková.

„Baníci si zrejme upravili a skombinovali prísady, ako im to viac chutilo,“ dodala s úsmevom.

Čerstvá oblátka pripravená v historickej forme. FOTO: IVA ZIGOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žiar

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 579
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 604
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 391
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 145
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 594
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 265
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 517
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 502
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Zasahovali profesionáli aj dobrovoľníci.


Momentka z derby.

Tréner Pohronia označil prehru za zlyhanie.


Ilustračná fotografia.

Vystavené budú v Galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu