Aby časť dedinčanov neostala v zime bez práce, obec obnovila tradíciu výroby brezových metiel.
BAĎAN. Brezová metla kedysi nechýbala vari v žiadnom gazdovskom dome. Aj keď ju časom nahradili modernejší pomocníci, dodnes má tento tradičný výrobok svojich priaznivcov. V obci Baďan v okrese Banská Štiavnica sa rozhodli pred časom takéto metly dokonca vyrábať.
Chceli dať ľuďom prácu
S nápadom prišla ešte minulú zimu starostka Ľubica Kuková, keď nemala pre pracovníkov na aktivačných prácach žiadnu robotu. "Bolo mi ľúto nechať tých ľudí v zime doma. Tak som rozmýšľala čo im dať robiť, aby nemuseli ísť na úrad práce," hovorí o nápade starostka.
Niekoľko kusov sa ešte minulý rok dostalo aj do blízkych predajní, či na družstvá. V lete o ne záujem nebol. "Nebol až taký veľký odbyt. Teraz zrazu prišla jeseň a už mi volali z obchodu aj z jedného družstva, že si objednávajú po desať kusov," podotkla Kuková. A tak vo výrobe pokračujú aj v súčasnosti. Výroba metiel nie je podľa starostky o zárobku ale skôr o tom, že sa obec zviditeľní a pomôžu tak miestnym udržať prácu.
"Veľa ľudí, tých starších, si takéto metly aj pamätá, ale na to pozabudli. Tí mladí ani nevedia na čo to je, a na čo to bolo," skonštatovala s tým, že voľakedy mali brezové metly aj väčšiu využiteľnosť, keďže sa používali najmä v maštaliach a na zametanie snehu.
Celá metla je vyrobená ručne
Na výrobu dohliada Dušan Vajda, ktorý pracovníkov aj zaučil. "Naučil ma to starý otec, keď som bol ešte chlapec. Tu u nás na Honte, v našom okolí, sa robili metly týmto štýlom. Robili sa ešte jedny, ale to boli také panskejšie metly. Boli široké, rozdeľovali sa v spodnej časti na troje," vysvetlil Vajda.
Celá metla je vyrobená ručne. Keďže sa usilovali znížiť náklady na ich výrobu na minimum, ručne robené a nie kupované sú aj násady. "Robíme ich z liesky, tej je tu dosť. Lieskové drevo sa napíli, navypiľuje v dĺžkach a potom sa vyberá z toho približne metrová palica," vysvetlil s tým, že najlepšie je, keď sa ešte za čerstva ošúpe z kôry a prispôsobí sa obojručným nožom na stolárskom stolci.
Úspešný regionálny produkt
Hlavná časť metly je z brezového prútia. To zbierajú aj v tomto čase. "Teraz je dobré počasie na prútie. Keď opadne lístie, tak sa musí pozbierať a zbiera sa do prvého pučania," dodala starostka. Asi 80-centimetrové prúty sa dávajú do menších zväzkov, ktoré sú zakrútené. "Zakrúca sa kvôli tomu, aby nebolo také strapaté a aj aby tá metla nielen vyzerala ale v skutočnosti bola hustejšia," podotkol Vajda. Zväzky sa napokon spoja drôtom a vytvoria hlavnú časť metly, ktorú nasadia na násadu.
S brezovými metlami sa výrobcovia úspešne uchádzali aj o udelenie značky Regionálny produkt Hont v rámci výzvy, ktorú vyhlásila Miestna akčná skupina Zlatá cesta. Udelenie značky prinesie výrobcovi propagáciu doma i mimo hraníc Hontu, spoluprácu s inými regiónmi v rámci Slovenska.